Narejen za družine

Aktualno, Novosti

V petek, 14. januarja 2011 se na slovenskem trgu začenja prodaja novega Fiatovega modela doblò, ki ga odlikuje slogovna in tehnološka prenova ter varnost, udobje, prostornost in prilagodljivost. Novi doblò je v primerjavi s predhodnikom…

V petek, 14. januarja 2011 se na slovenskem trgu začenja prodaja novega Fiatovega modela doblò, ki ga odlikuje slogovna in tehnološka prenova ter varnost, udobje, prostornost in prilagodljivost.

Novi doblò je v primerjavi s predhodnikom popolnoma prenovljen: ima novo platformo, nove motorje, več prostora za potnike (medosna razdalja meri 2.755 mm, kar je največ v segmentu), prtljažni prostor je najprostornejši v kategoriji (od 790 do 3.200 litrov s prekucnjenimi sedeži), ima zmanjšan izpust CO2, inovativne obese Bi-link, ki prispevajo k večjemu udobju ter zelo prilagodljivo notranjost.

Slog zunanjosti združuje zaščito in izviren dizajn, poudarja večjo moč in okretnost vozila. Aerodinamična oblika vrat prtljažnega prostora poudarja dostopnost in prostornost. Prosojne in iskrive luči ter velike zastekljene površine novemu doblòju dajejo pridih elegance. Tudi notranjost s svojo zasnovo ponuja uporabnost in z različnimi kombinacijami barv, materialov ter opreme ustvarja prijetno in prijazno okolje. Doblò ponuja celo vrsto pametnih rešitev za izkoristek prostora v vozilu: z množico odlagalnih predalov in prilagodljivo notranjostjo z do sedmimi sedeži je doblò prava rešitev za družinska doživetja.

Motorji v doblòju prinašajo zadovoljive zmogljivosti, tiho delovanje, varčnost in skrb za okolje. Doblò je na voljo z enim bencinskim motorjem z močjo 70 kW (95 KM) in dvema dizelskima multijet motorjema z močjo 77 kW (105 KM) in 99 kW (135 KM), ki imata serijsko vgrajen filter trdih delcev (DPF). Na voljo je tudi različica natural power, ki jo opremlja novi motor 1.4 T-Jet 16v z 88 kW (120 KM) z dvojnim napajanjem bencin / metan, kasneje pa bo na voljo še en dizelski motor z robotiziranim menjalnikom Dualogic™. Vsi motorji iz palete ustrezajo zahtevam standarda Euro 5 in so (razen pri različicah natural power) serijsko opremljeni s sistemom Start&Stop™, ki krmili začasni izklop motorja v primeru zaustavitve vozila ter tako omogoča manjšo porabo goriva in manj emisij. Hkrati s sistemom Start&Stop™ je vgrajena tudi naprava Gear Shift Indic ator (GSI), ki vozniku nevsiljivo predlaga menjavo prestave, s čimer skrbi za učinkovitejšo rabo motorja, boljši izkoristek navora in manjšo porabo goriva. In če ostanemo pri skrbi za okolje: novi doblò je lahko opremljen z inovativno programsko opremo eco:Drive, ki prek vhoda USB analizira voznikov slog vožnje in pripomore k manjši porabi goriva ter manjšim izpustom.

Novi doblò s svojimi dinamičnimi značilnostmi in udobjem omogoča varno vožnjo. Z sodobnimi elektronskimi napravami za dinamični nadzor nad obnašanjem vozila zagotavlja stalno in vselej predvidljivo obnašanje na cesti. Tu so ABS z EBD in predvsem ESP s hill-holderjem, ki vozniku pomaga pri speljevanju navkreber – Fiat Doblò je edino vozilo v razredu, kjer je ta funkcija na voljo pri celotni paleti motorjev. Vsa vozila iz palete so serijsko opremljena s sprednjima varnostnima blazinama, različice dynamic in emotion pa tudi s stranskima varnostnima blazinama, ki z večjo prostornino v primerjavi s tradicionalnimi varnostnimi blazinami, opravljata nalogo zaščite glave in prsnega koša. Doblò ima zmogljiv in učinkovit zavorni sistem ter zadaj posamično vpete obese bi-link s stabilizacijsko prečko, kar izboljšuje udobje, lego na cesti in vodljivost vozila, povečuje prostornost potniškega prostora, nak ladalni prag pa je nižji. Doblò je tudi vodilni na področju tako imenovanega “zavarovalniškega trka”, kjer merijo, s kolikšno lahkoto se vozilo poškoduje pri trkih z majhno hitrostjo. “Majhna možnost poškodb” pomeni nižje cene popravil, zaradi enostavnejših posegov.

Doblò voznika in potnike obdaja s tehnologijami, ki zagotavljajo večje udobje in spodbujajo osredotočenost na vožnjo: od samodejne klimatske naprave s šobami tudi zadaj do avtoradia s predvajalnikom zgoščenk in zapisov v formatu MP3 z ukaznimi tipkami ob volanu, od tempomata cruise control, tipal za parkiranje zadaj do integriranega sistema za prostoročno telefoniranje Blue&Me™ ter navigacijske naprave Blue&Me – TomTom, ki jo je mogoče upravljati z ukaznimi tipkami ob volanu in z glasovnimi ukazi.

Fiat doblò ponuja tri nivoje opreme: active, dynamic ter emotion in je po posebnih promocijskih cenah ob lansiranju na voljo že od 11.990 EUR.