Presek leta 2010

Aktualno

Za korporacijo Volvo je bilo leto 2010 leto sprememb. Pogajanja med podjetjema Ford Motor Company in Zhejiang Geely Holding Group so se nadaljevala, 28. marca pa sta korporaciji podpisali sporazum o nakupu Volva. 2. avgusta…

Za korporacijo Volvo je bilo leto 2010 leto sprememb. Pogajanja med podjetjema Ford Motor Company in Zhejiang Geely Holding Group so se nadaljevala, 28. marca pa sta korporaciji podpisali sporazum o nakupu Volva. 2. avgusta je Zhejiang Geely Holding Group zaključil s 100 % prevzemom Volva od podjetja Ford Motor Company.

Po dveh težkih letih je Volvo spremenil negativen trend in povečal prodajo glede na leto 2009 za kar 11.2 %.

Nova volva S60 in V60 sta doživela topel sprejem, z odličnimi ocenami medijev in kar nekaj mednarodnimi nagradami. Novi volvo S60 je bil predstavljen javnosti v marcu na ženevskem avtomobilističnem salonu. Volvovi strokovnjaki za podvozja so razvijali vozno izkušnjo pri novem volvu V60 z enako strastjo, katera je karakterizirala že razvoj povsem novega modela S60. Rezultat je avtentičen športen karavan z voznimi lastnostmi športnega vozila. Na Pariškem avtomobilskem salonu 2010 je Stefan Jacoby potrdil načrte o lansiranju posebnega hibridnega vozila v letu 2012, ki bo temeljil na modelu V60. Hibrid V60 bo imel le 39g/km CO2 emisij, vozilo bo opremljeno z baterijo, ki jo je mogoče napolniti v 4-6 urah in ki zagotavlja doseg do 50 km zgolj z električno močjo. Povsem novi S60 in V60 R-Design sta oblikovana kot prava športna avtomobila ter se ponašata s posebej razvitim podvozjem, ki zagotavlja, da se vozne lastnosti ujemajo z izgledom vozila. Modeli so bili predstavljeni na pariškem avtomobilističnem salonu.

S povsem novim volvom S60 je bil predstavljen tudi novi 5-valjni 2-litrski dizelski motor, s 163 KM in 400 Nm navora. Novi motor je enak kot 2.4D, vendar z zmanjšano kapaciteto valjev, kar optimizira porabo goriva. Z ročnim menjalnikom je poraba goriva zmanjšana na 5.3l/100km. 5-valjni 2-litrski dizelski motor bo na voljo skoraj v celotni paleti Volvovih modelov- skupaj z nadgrajenim 6-valjnim bencinskim motorjem. In še to, nova 4-valjnika z direktnim vbrizgavanjem – 1.6 ali 2-litrski GTDi motorja – sta sedaj na voljo  v celotni ponudbi Volvovih modelov. Skupaj z novima S60 in V60 je bil lansiran tudi povsem nov infotainment (infozabava) sistem, pri katerem so informacije iz audio sistema, navigacijske enote, mobilnega telefona in drugih funkcij predstavljene na 5” ali 7” barvnem zaslonu v zgornjem delu sredinske konzole.

PRODAJA

Volvo je zaključil leto 2010 z 11.2 % višjo globalno prodajo kot v letu 2009, kar na koncu znaša 373.525 vozil. Na Kitajskem je prodaja narasla za kar 36.2 %, v Nordijskih državah pa 29 %. Pomemben trg v ZDA žal nadaljuje z negativnim trendom; tako je Volvo v letu 2010 prodal 7.474 manj vozil kot v letu poprej, kar pomeni upad za 12.2 %. Izstopajoči trgi so še Rusija, z zvišanjem za kar 54.5 % glede na leto 2009, Belgija za 35.9 % in Norveška za 38.9 %.

NOVOSTI V PODJETJU

Li Shufu je postal predsedujoči upravnemu odboru Volva 15. julija 2010. 2. avgusta je bil Stefan Jacoby imenovan za predsednika in CEO Volva, hkrati je bil imenovan tudi nov upravni odbor. Med novimi direktorji je Hans-Olov Olsson, bivši predsednik in CEO Volva. 8. novembra  sta Volvo in Zhejiang Geely Holdinh Group oblikovala komite za dialog in sodelovanje.

VARNOST

Volvo nadaljuje svojo dolgo tradicijo raziskav in izboljšav varnosti v avtomobilu in zunaj njega, z namenom doseči varnejše voznikovo okolje ter zmanjšati število nesreč:

– Nov varnostni sistem Zaznavanje pešcev s samodejnim zaviranjem (Pedestrian Detection with full autobreak) je bil predstavljen pri povsem novima modeloma S60 ter V60, sedaj je na voljo tudi v volvu XC60. Edinstven sistem preprečuje trčenja s pešci, oziroma pri višjih hitrostih zmanjša posledice nesreče. Tehnologija je prejela številne prestižne nagrade.
– Skupaj s partnerji Volvo sodeluje tudi v projektu SARTRE – varnostni cestni vlak za okolje.

OKOLJE

– DRIVe Towards Zero je Volvova vizija za razvoj avtomobilov brez škodljivih izpustov ter okolju škodljivega CO2. Za uresničitev te vizije so med drugim predstavili visoko učinkovite dizelske modele z zelo malo CO2 emisijami, strategije usmerjene v elektrifikacijo, kar vključuje testno floto C30 Electric vozil, ter predstavitev “plug-in” hibridov v letu 2012.
– Volvov razvoj tehnologije elektrifikacije vključuje tudi sistematični pristop k proučevanju varnosti baterij.
– Lansiranje projekta »One Tonne Life«, pri katerem Volvo skupaj s partnerji ustvarja okolju prijazno gospodinjstvo.

DEDIŠČINA

– Volvova tovarna karoserij v Olodstromu je 24. septembra praznovala 275-letnico
– Volvova ekipa za raziskovanje nesreč je dokumentirala in analizirala prometne nesreče, ki so vključevala Volvo vozila zadnjih 40 let.
– Volvov laboratorij za testiranje trčenj v Torslandi je praznoval 10 let. Narejenih je bilo skoraj 3000 testov, kar je Volvu pomagalo ponuditi strankam še bolj varen avtomobil.
– 10 let je praznoval tudi Volvov sistem nujne asistence, Volvo On Call, ki je prvi komunikacijski sistem, osnovan na GPSu, ki omogoča 24-urno kontaktiranje z operaterjem v nujnih situacijah.

SPONZORSTVA

– Volvo je bil uradno vozilo švedske kraljeve poroke, junija 2010.
– Volvo XC60 je pritegnil ogromno pozornosti. Bilo je eno izmed vozil, ki jih je vozil Edward Cullen, glavni junak 2. popularne filmske serije »Somrak«, medtem kot je v »Mrku« imel premiero.

DIRKANJE

– Volvo Polestar in voznik Robert Dahlgren sta osvojila skandinavski Touring Car Cup ter 2010 STCC Team Championship, z volvom C30 DRIVe na etanol.
– Volvo je vstopil v dirkaško različico z novim volvom S60 na belgijskem Touring Caru.

NAGRADE

Varnost – Volvo XC60 s tehnologijo City Safety je prejel nagrado Euro NCAP Advance
– Korporacija Volvo je bila nagrajena z nagrado Safest Car Manufacturer 2010 (Najbolj varen proizvajalec avtomobilov 2010)

Modeli – J.D. Power and Associates so razglasili Volva C70 za najboljše kompaktno premium športno vozilo. IQS je imenoval S80, XC70 ter XC60 prav tako med tri najboljše v svojem razredu.
– Volvo V70 DRIVe je prejel pet zvezdic na nemškem ADAC ECO-testu.
– S60 je prejel nemško Plus X nagrado.
– S60 in XC60 sta bila uvrščena med najbolj varne avtomobile po ABC NEWS raziskavi.
– Volvo S60 in V60 sta bila med sedmimi finalisti za evropsko nagrado Avtomobil leta 2011.
– Volvo S60/V60 je bil na Norveškem izbran za avto leta.

Motorji – Volvo je bil nagrajen z ameriško nagrado 10 Best Engines (10 najboljših motorjev).

Komunikacija Volvo je bil nagrajen iz strani britanske CorpComms z nagrado Best Use of Broadcast Media.