Vožnja brez voznika

Aktualno, Zanimivosti

Univerza Stanford slovi po številnih raziskavah in je ena najboljših ter najbolj priznanih v ZDA. Pred kratkim so študentje skupaj s profesorjem uspeli narediti na osnovi vozila Audi TTS vozilo, ki se premika brez pomoči…

Univerza Stanford slovi po številnih raziskavah in je ena najboljših ter najbolj priznanih v ZDA. Pred kratkim so študentje skupaj s profesorjem uspeli narediti na osnovi vozila Audi TTS vozilo, ki se premika brez pomoči voznika. Da bi bil izziv še večji, so se odločili, da z njim prevozijo traso ene najtežjih gorsko-hitrostnih preizkušenj – cesto na Pikes Peak.

Da! Ne se preveč čuditi, ker to je prihodnost. Vsekakor zadeva še ne bo kmalu na voljo v serijski proizvodnji, pa vendar je zanimivo pustiti domišljiji prosto pot in si predstavljati kako bomo živeli čez kakšno desetletje ali dve. Vsekakor pa si dirkači leta 1916, ko so prvič nastopili na dirki Pikes Peak, niso predstavljali, da jih bo v daljni prihodnosti zamenjala tehnologija.

Spodnji video pa prikazuje vožnjo v normalnem prometu s pomočjo številnih senzorjev, ki omogočajo, da človeku ni potrebno posegati po odločitvah avtomobila in ga usmerjati.