Mala iskrica za male družinice

Chevrolet, Testi

Komur je aveo prevelik naj seže po sparku, so najverjetneje razmišljali pri Chevroletu. V najmanjšem segmentu vozil so tako prižgali iskrico, ki ni le moderno oblikovana, ampak tudi ugodna. Sicer pa bomo sparka na cestah…

Komur je aveo prevelik naj seže po sparku, so najverjetneje razmišljali pri Chevroletu. V najmanjšem segmentu vozil so tako prižgali iskrico, ki ni le moderno oblikovana, ampak tudi ugodna. Sicer pa bomo sparka na cestah najverjetneje pogosteje srečali v družbi deklet. Pa ne zato, ker moškim ne pristoji, ampak zato, ker je praktičen, varčen in ravno dovolj poskočen za skoke po nakupovanjih.

Druga generacija sparka je ogromen korak naprej na področju oblikovanja te avtomobilske znamke. Testni primerek je še toliko bolj izstopal s svojo zeleno barvo, 15-palčnimi lahkimi litimi platišči in sivimi stresnimi nosilci – z ozirom na velikost avtomobila (v dolžino meri  dobrih 3,6 metra). Športnost nakazuje tudi z velikim izpušnim loncem, vendar pozor! Dejanska velikost zaključka izpušne cevi je bistveno manjša, krom okoli nje pa so spretni oblikovalci dodali zgolj stilistično, kar bo všeč predvsem dekletom. Tisti bolj tehnično nastrojeni moški pa bodo ob tej neslani šali malce negodovali.

Velika sprednja žarometa majhnega sparka dobesedno poživita, saj z njima izgleda kot najljubša domača živalca, ki bi jo z veseljem imeli vedno s seboj. No, v tem primeru vas lahko spark povsod zapelje. Kljub kratki medosni razdalji vozila je razvojnim inženirjem uspelo namestiti tudi drugi par vrat, kar omogoča lažje vstopanje na drugo sedežno klop. Pri tem so, da ne bi izgubili športnega značaja avtomobila, zadnji stranski kljuki skrili takoj za stekleno okno, kot je značilno tudi za alfo romeo 147 ali seata leona. Sicer pa je zadaj ravno dovolj prostora, da se običajno velik potnik še nekako udobno pripelje od doma do nakupovalnega središča. V kolikor vam oseba, ki jo želite za daljše potovanje posesti na zadnjo klop, veliko pomeni, svojo odločitev raje še enkrat dobro premislite.

V notranjosti je dovolj prostora za 2 potnika, ki imata enega ali dva majhna otroka ter avtomobil uporabljata za krajše vožnje do šole, vrtca ali nakupovalnega središča. Sorazmerno dolžini predvidenih poti in ceni avtomobila so udobni tudi sedeži. Pri sprednjima smo denimo pogrešali malce več bočnega oprijema. Vendar brez panike! S sparkom ne boste dosegali rekordnih časov na priljubljeni relaciji med točko A in B. Motil nas je tudi dostop do prtljažnika, ki meri 170 oziroma ob povečanju 568 litrov, saj je mogoč le preko gumba v notranjosti ali preko ključavnice. Tako lahko pri polnih rokah postane odpiranje prtljažnika cel projekt. Odlično pa se odrežejo zadnja vrata, saj je z njimi dostop do zadnje klopi zelo dober. Pri podiranju druge vrste sedežev dobimo ravno dno. Pri tem moti le dejstvo, da ta manever lahko izvedemo samo takrat, ko sprednja sedeža potisnemo dovolj naprej. Odlagališč je v avtomobilu – glede na velikost razreda in (ponovno) ceno – primerno dovolj na razpolago. Nekaj jih je v sprednjih vratih, medtem ko se tudi armaturna plošča bohoti z manjšo poličko. Našli smo še prostore za kovance (uporabno pri plačevanju cestnin, ki jih v Sloveniji ni več) in prostor za kakšne kartice. Voznik naj bi svoja sončna očala shranil v za to namenjen predalček, a bo to lahko storil le, če bodo dovolj majhna. Vse navdušence nad radiem bo zagotovo navdušil sistem z možnostjo predvajanja glasbe preko dostopa AUX in USB-vhoda.

Pri opisu smo pozabili izpostaviti še obliko armaturne plošče. Kazalci, napol v digitalizirani obliki, kot na primer obratomer, so pravo poživilo v avtomobilu in najbolj spominjajo na tiste na motociklih. Bravo, Chevrolejevi oblikovalci! Pogrešali smo le podatek o trenutni in povprečni porabi, nekoliko pa so razočarali tudi gumbi za brskanje po potovalnem računalniku, saj so rahlo nedostopni ter neosvetljeni.

Pod motornim pokrovom sparka se je skrival 1,2-litrski motor, ki je sicer najmočnejši agregat, ki je vgrajen v ta model. Kljub temu da ne razveseljuje s pretirano močjo, povsem zadošča za umirjeno in udobno vožnjo. Hja, potovanje z njim pa je sproščeno in udobno, dokler ne prispete do slabih cest, ki so v Sloveniji prej pravilo kot izjema. Hitri zavoji sparku prav tako malce delajo težave, saj se vozilo zaradi kratke medosne razdalje in sorazmerno velike višine hitro zaziblje.

In poraba? Na našem testu je znašala dobrih sedem litrov na sto prevoženih kilometrov. Vsekakor se jo da precej znižati, vendar smo hoteli biti na križiščih ob prižganih zelenih lučeh kar se da poskočni, za kar pa je potrebno priganjanje vozila. Pri potovalni hitrosti nad 120 km/h se poraba ponovno poveča, hkrati pa postane spark še malce glasnejši, kar bo motilo tiste z občutljivim sluhom.

Če potegnemo črto, je treba Chevroletu priznati, da so izdelali izredno unikaten in zanimiv avtomobil, ki v prvi vrsti navdušuje s ceno in obliko. Vozne lastnosti pa tudi poraba so tu puščeni ob strani, saj je ta avtomobil mišljen bolj kot drugo vozilo pri hiši oziroma za mestno uporabo s prevoženimi kilometri krepko pod 15.000 letno.

Cena osnovnega modela: 7.675 EUR, Cena testnega vozila: 11.300 EUR

Zastopnik: Chevrolet CEE, LLC