Moped, izdelan s slovenskim znanjem

Aktualno

Koprski Tomos, Iskra Avtoelektrika in Hidria so pred nedavnim sprejeli dogovor o sodelovanju pri razvoju in izdelavi prvega električnega mopeda, izdelanega s slovenskim znanjem. Dvokolo bo pod uveljavljeno blagovno znamko Tomos na ceste predvidoma zapeljalo…

Koprski Tomos, Iskra Avtoelektrika in Hidria so pred nedavnim sprejeli dogovor o sodelovanju pri razvoju in izdelavi prvega električnega mopeda, izdelanega s slovenskim znanjem. Dvokolo bo pod uveljavljeno blagovno znamko Tomos na ceste predvidoma zapeljalo v začetku leta 2012, namenjeno pa bo predvsem  tržišču zahodne in severne Evrope, vključno s Slovenijo.

Gre za prvi električni moped, ki bo proizveden izključno v Sloveniji in s slovenskim znanjem. Za bazični in aplikativni del razvoja bodo poskrbeli strokovnjaki Hidria Inštituta za avtomobilsko industrijo, za elektromotor in krmiljenje bo poskrbela Iskra Avtoelektrika, okvir mopeda bo na koprski lokaciji proizvajala Hidria, nosilec projekta pa je Tomos, ki bo poskrbel za proizvodnjo končnih izdelkov in trženje že sicer uveljavljene blagovne znamke Tomos.

Nova linija električnih mopedov bo bazirala na obstoječih oblikovnih smernicah z dodanimi modernimi dodatki. Dvokolo bo tako imelo vgrajena LED svetila, tempomat, digitalno merilno tehniko, poleg tega pa bo omogočalo tudi električni način vzvratne vožnje.

V Tomosu pričakujejo, da bodo v prvih dveh letih izdelali približno 3000 mopedov letno, glede na trende v industriji dvokoles pa ima projekt izjemen potencial rasti in bi letna realizacija v prihodnje lahko presegla celo 10.000 mopedov.

Dvokolo bo namenjeno predvsem švicarskemu, nizozemskemu, belgijskemu, francoskemu, nemškemu, danskemu, švedskemu in seveda slovenskemu tržišču. Pri Tomosu ob tem računajo tudi na institucionalne kupce, saj električni moped lahko predstavlja odlično prevozno sredstvo za pošte, mestna redarstva, dostavne službe ipd.

Omenjeno sodelovanje treh primorskih podjetij vsekakor predstavlja ustvarjanje novih sinergij, ki bo že v kratkem obrodilo vidne sadove. Ne nazadnje vsa tri podjetja, vključena v projekt, sodijo med vodilne na svojem področju, tako v evropskem kot tudi svetovnem merilu.

Tomos bo sicer že v začetku prihajajočega leta na trg poslal tudi nov električni skuter E-Lite, ki bo namenjen predvsem hitrim premikom v urbanih središčih. Kot poudarjajo pri Tomosu, gre za »idealen dvokolesnik za vse, ki tudi med dinamično vožnjo mislijo in živijo zeleno«.