Ustvarjanje najboljše dinamike

Aktualno, Zanimivosti

Nadaljujemo zgodbo o Focusu naslednje generacije, ki je bil testiran na nekaterih krajih z najbolj ekstremnimi razmerami: na zamrznjenih jezerih, v vročih puščavah in na najvišjih prelazih Alp, da bi bila zagotovljena brezhibna zanesljivost in…

Nadaljujemo zgodbo o Focusu naslednje generacije, ki je bil testiran na nekaterih krajih z najbolj ekstremnimi razmerami: na zamrznjenih jezerih, v vročih puščavah in na najvišjih prelazih Alp, da bi bila zagotovljena brezhibna zanesljivost in varnost, kjer koli bo vozilo naprodaj.

Focus pa je prevozil tudi več tisoč kilometrov na presenetljivi lokaciji… v Belgiji. Čeprav Belgija nima ravno ekstremnih podnebnih razmer, je pomembna zaradi nečesa drugega: tu je namreč Fordova visokotehnološka testna steza v Lommelu.

Vse ceste sveta na enem mestu

Na 3,22 km2 velikem prostoru v bližini nizozemske meje je 80 km dolga testna steza, ki vsebuje vse možne vrste cestišč in razmer na cesti. Testna steza v Lommelu, ki je na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, je odlična lokacija za razvijanje in natančno določanje najboljše vozne dinamike popolnoma novega Forda Focusa.

Norbert Kessing je direktor za dinamiko vozila in vodja 45-članske skupine inženirjev za razvoj/uglaševanje in testiranje, ki je odgovorna za krmiljenje, vodljivost in vožnjo vseh proizvodov Forda Evropa: “Veliko drugih družb Fordu zavida testno stezo in raznolikost cestišč, ki jih ta ponuja, saj je to resnično naša prednost. Vse pomembne vrste cestišč imamo na dosegu in jih lahko kadarkoli uporabimo. Ni nam treba prevoziti dolgih razdalj in prepričani smo lahko, da so steze vedno v odličnem stanju.

Fordova testna steza ima veliko različnih območij za preverjanje vzdržljivosti, vodljivosti, NVH (hrupa, vibracij in grobega delovanja) ter zmogljivosti. Od makadamskih cest, tlakovanega cestišča in visokih robnikov do gorskih cest, blatnih kopeli in naprav s slano vodo – vozila so preizkušena do skrajnih meja in morajo opraviti težje naloge, kot jih čakajo pri običajnih uporabnikih. Obstajajo celo tirnice, čez katere morajo vozila zapeljati, čeprav na samem poligonu ni nobenega vlaka.

Doseganje sozvočja

Pred začetkom testiranja je skupina, ki jo vodi Kessing, določila nekatere jasne cilje za Focusa naslednje generacije. Cilj je bil nadgradnja priznane okretnosti in odzivnosti trenutnega modela, ohranjanje visoke ravni vodljivosti in zmogljivosti vozila ter bistveno povečanje udobja.

Kessing pojasni: “Opredelili smo štiri ključne prednosti – okretnost, natančnost, stabilnost in udobje –, na katerih smo želeli graditi. Iz teh visokonivojskih opisov smo podrobno raziskali kaj pomeni vsako področje in v kakšnem odnosu je z ustreznimi deli vozila. Začeli smo na primer z opisom, kaj je potrebno za okretno in odzivno krmiljenje in prišli do ravni z meritvami, ki je že pomagala pri dejanski izvedbi del. Nato smo lahko začeli z razvijanjem avtomobila.

Eden najpomembnejših vidikov na tej stopnji je doseganje sozvočja med različnimi atributi. “Natančno krmiljenje je bistveno, vendar ne sme ogroziti udobja ali prefinjenosti, saj stranke v tem primeru vozilo preprosto ne bi zanimalo,” je povedal Kessing. “Natančno krmiljenje dosežemo z gumijastimi pušami, ki so toge v ustreznih smereh, v drugih smereh pa morajo biti te puše mehke, da lahko zagotovijo ustrezno raven udobja.

Pogosto rešitev za doseganje nadvse pomembnega sozvočja temelji na zelo majhnih popravkih. “Še vedno me preseneča, kako lahko zelo majhna sprememba enega dela povzroči ogromno razliko – zato je treba biti pozoren na najmanjše podrobnosti. Vsak del poskušamo oblikovati tako, da natančno ustreza svojemu namenu, nato pa ugotavljamo, kako bi ta del še izboljšali.

Krmilna ploščad, ki ji ni para v avtomobilski industriji

Focus naslednje generacije je opremljen z elektronskim sistemom krmiljenja, imenovanim EPAS (električni servoojačevalnik krmiljenja). Skupina je želela ta sistem uvesti že pri Focusu prejšnje generacije, vendar je po 18-ih mesecih dela ugotovila, da tehnologija še ni dovolj razvita, da bi zagotovila naraven občutek krmiljenja, ki ga kupci pričakujejo pri Fordovih vozilih. Zato je raje izbrala hidravlični sistem. V tem času se je skupina še naprej ukvarjala s sistemom EPAS, ki ga je zdaj razvila do točke, ko ob številnih pomembnih prednostih zagotavlja tudi naraven, intuitiven občutek.

Občutek je zelo podoben tistemu, ki ste ga vajeni v trenutnem Focusu, poleg tega pa ponuja še novo raven udobja. Manevriranje pri nizki hitrosti na primer zahteva zelo malo napora in je s sistemom EPAS zelo preprosto. Pri večjih hitrostih je volan bolj tog in neposreden, kar vozniku omogoča zelo dober občutek za cesto. Druga večja prednost je način, kako sistem odpravlja motnje krmiljenja, zato lahko vozite po zelo slabi cesti in skoraj ne čutite tresljajev ali drugih motenj.

Dodatna funkcija, ki jo je skupina uvedla, je izravnavanje zanašanja in vlečenja. Ta vozniku pomaga z izenačevanjem stalnega krmilnega navora, kot pri vožnji po avtocesti z naklonom. Sistem prepozna stalni naklon in uporabi kompenzacijski navor, da ga vozniku ni treba izenačevati.

Veliko dela na sistemu EPAS je bilo izvedenega pred razvojem avtomobila, na edinstveni krmilni ploščadi v tovarni.

S pomočjo krmilne ploščadi smo uspeli razumeti in nastaviti elektronski sistem krmiljenja. Elektronski krmilnik sistema vsebuje 253 parametrov, ki jih je nemogoče razumeti in nastaviti med sedenjem v avtomobilu. Zato nam je ploščad resnično pomagala pospešiti razvoj in krivuljo učenja. Brez te ploščadi ne bi dosegli takšnega razumevanja značilnosti dinamike in možnosti sistema EPAS ter posledično ne bi mogli razviti tako odličnega občutka krmiljenja.

Skupina si pomaga s tehnologijo tudi pri izvajanju ponovljivih preizkusov. Računalniško vodeno krmiljenje lahko neštetokrat izvede isti manever in tako pomaga razumeti najmanjše razlike med nastavitvami.

Združitev vseh prizadevanj

Rezultat trdega dela razvojne skupine je avtomobil, ki je še okretnejši in odzivnejši od trenutnega Focusa, pri čemer vzdržuje visok nivo vodljivosti in bistveno večje udobje.

Podrobnosti so osupljive – krmiljenje je za sedem odstotkov bolj neposredno, karoserija je za 16 odstotkov bolj toga, kolotek je širši, kar izboljša usklajenost med stabilnostjo in udobjem pri vožnji, zadnja amortizerja sta večja, togost previsa sprednjih koles je povečana za 50 odstotkov – najpomembnejše pa je, da je delovanje vseh elementov povezano.

Povezanost vseh elementov je resnično pomembna. Okretnost in odzivnost poznamo že iz prejšnjih modelov Focusa, tu pa gremo še korak dlje, saj smo uvedli še odličen krmilni sistem, vse skupaj pa povezali s prefinjenostjo višjega nivoja. Avtomobil je zelo odziven, okreten in prefinjen, vožnja v njem pa sproščujoča in udobna. Prepričan sem, da bodo ljudje resnično uživali v vožnji povsem novega Focusa.”