Usmerjenost v okolju prijazno proizvodnjo

Aktualno, Zanimivosti

Mazda stavi na vizijo trajnostnega tehnološkega razvoja in inovacij »Zoom-Zoom«. Mazdina vizija daje smernice tehnološkega razvoja s proizvodnjo vozil, ki zagotavljajo izjemne užitke v vožnji, varnost in prijaznost okolju. Mazda obenem teži k zagotavljanju učinkovitega…

Mazda stavi na vizijo trajnostnega tehnološkega razvoja in inovacij »Zoom-Zoom«. Mazdina vizija daje smernice tehnološkega razvoja s proizvodnjo vozil, ki zagotavljajo izjemne užitke v vožnji, varnost in prijaznost okolju. Mazda obenem teži k zagotavljanju učinkovitega koriščenja energije in zniževanju škodljivih plinov na vseh nivojih proizvodnje in distribucijskih postopkov. Zavezanost k okolju prijazni proizvodnji je prisotna na sledečih področjih:

Sistem varovanja okolja

Znotraj celotne skupine je Mazda Motor Corporation ustvarila sistem varovanja okolja na področju nabavne in prodajne verige. Namen sistema je doseči učinkovitejše in okolju prijaznejše poslovne aktivnosti, ki temeljijo na standardih, kot je ISO 14001. Mazda je omenjeni standard prejela za vse svoje proizvodne obrate na Japonskem, v Združenih državah Amerike, na Kitajskem in Tajskem. Poleg tega certifikat ISO 14001 odlikuje trinajst proizvodnih podjetij znotraj Mazdine skupine na Japonskem in prekomorskih trgih.

Varovanje okolja pri lakiranju

Septembra 2002 je Mazda uspešno uvedla na vodni osnovi temelječi inovativni sistem lakiranja karoserije vozil po imenu »Three Layer Wet Paint System«, ki je edinstven na svetu glede varovanja okolja. Kasneje je bila uvedena posebna tehnika v vseh Mazdinih lakirnicah po svetu (Japonska, Kitajska, Tajska). Poleg prijaznosti okolju Mazdino novo tehnologijo lakiranja odlikuje izboljšana kakovost barve in večji lesk. Sistem omogoča nanašanje podlage, osnovne barve in prekrivnega laka enega za drugim brez vmesnega sušenja. S tem se zmanjšajo izpusti ogljikovega dioksida za 15 odstotkov in hlapljive organske snovi (VOC) za 17 odstotkov. V eni od proizvodnih tovarn v Hirošimi pa je Mazda vpeljala novi sistem lakiranja po imenu ‘Aqua Tech’, ki v svetovnem merilu dosega najnižje vrednosti hlapljivih organskih snovi.

Inovativna tehnologija ustreza visokim in doslej še ne doseženim standardom za zmanjševanje izpusta hlapljivih organskih zmesi (VOC) v laku in ogljikovega dioksida, ki se generira pri porabi energije za lakiranje. S to novo tehnologijo lakiranja dosegajo ob enako majhnem izpustu ogljikovega dioksida kar 57 odstotkov manjše izpuste hlapljivih organskih zmesi v primerjavi z običajnimi sistemi lakiranja na vodni osnovi. Z izpusti hlapljivih organskih zmesi v višini le 15 gramov na kvadratni meter površine vozila je Mazdin inovativni na vodni osnovi temelječi lakirni sistem najčistejši od vseh konkurenčnih znamk in obenem zagotavlja izboljšano kakovost laka.

Recikliranje odbijačev

Ko je japonska vlada uvedla strožje predpise na področju učinkovite ponovne uporabe surovin, se je Mazda usmerila v razvoj nove tehnologije recikliranja, ki zagotavlja izboljšavo procesa pri reciklaži odsluženih avtomobilskih odbijačev.

V sodelovanju z dobavitelji in specialisti za reciklažo plastike je Mazda uspela vzpostaviti avtomatizirani tehnološki proces recikliranja, imenovan »Bumper to bumper«, ki je edinstven v avtomobilski industriji. Mazda je tehnologijo recikliranja odbijačev uvedla leta 2003 in jo dve leti pozneje uporabila pri serijski proizvodnji Mazde RX-8. Tehnologijo je nato razširila tudi na ostale modele.