Test nove Renaultove formule

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

V četrtek sta Jaka Marinšek in Klemen Čampa testirala novo formulo Renault 2.0 na italijanskem dirkališču Francia corta. Nova Renaultova formula za pokalna tekmovanja se od svoje predhodnice razlikuje predvsem po aerodinamiki, ki je v…

V četrtek sta Jaka Marinšek in Klemen Čampa testirala novo formulo Renault 2.0 na italijanskem dirkališču Francia corta.

Nova Renaultova formula za pokalna tekmovanja se od svoje predhodnice razlikuje predvsem po aerodinamiki, ki je v novi ediciji preprostejša, a bolj učinkovita. Po novem se prestavlja preko 7-stopenjskega sekvenčnega menjalnika s prestavnima ročicama ob volanu, kar omogoča bolj natančno vožnjo skozi zavoje. Pri menjalniku je možna menjava prenosa samo na 7. prestavi, zaradi česar se lažje in hitreje spreminja končna hitrost.
Jaka Marinšek je po testu nove Renaultove formule dejal: “Razlika med staro in novo formulo je predvsem v menjalniku, saj ima prestave na volanu, boljše so tudi zavore ter oprijem. Ta nova formula je vrhunska, zato za naslednjo sezono nameravam voziti formulo Renault 2.0 Eurocup.”
 
Medtem je Klemen Čampa pohvalil predvsem podvozje: “Zame je največji napredek na podvozju, ki je velik korak naprej. Avto je izredno stabilen na zaviranju, zavore so praktično odlične, veliko večje sile pa prenese novejša formula pri pospeševanju, vendar pa je napake veliko težje popravljati kot pri starejšem modelu, zato bodo hitri ovinki največji izziv za dirkača. Seveda nekaj k odlični legi avtomobila dodajo tudi nove Michelinove pnevmatike, ki so malenkost širše. Motor ostaja enak, rahlo dodelan je samo izpušni sistem, kar daje novi formuli tudi malce drugačen zvok. Nova je tudi elektronika avtomobila za zbiranje vseh podatkov o avtomobilu z lepim prikaznim zaslonom na volanu. Nova formula Renault je kar lep približek k formuli F3. Lahko rečem, da je avto izredno dober in boljši od predhodnika in mu lahko napišemo čisto petico.” Klemen se sicer naslednjo sezono namerava z ekipo LEMA racing udeležiti  italijanskega prvenstva formule Renault.
 
Ta mesec pa ju čakata še dva testa, 24. novembra bo 17-letni Jaka sedel ponovno v novo formulo Renault 2.0 na španskem dirkališču Alcaniz za serijo Eurocup, medtem ko se bo Primorec Klemen mudil 11. novembra v Imoli na testu s formulo renault 2.0 za italijansko prvenstvo. Obe omenjeni prvenstvi se prihodnjo sezono peljeta izključno samo z novimi formulami Renault 2.0.

Več na rally.avtomanija.com