Uspešna prva sezona palmer audi

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Slovenski dirkač David Rotar si je po uspešno sklenjeni prvi sezoni v prvenstvu formule palmer audi v Veliki Britaniji prislužil še enodnevni test z dirkalnikom formule 2. Tako za formulo palmer audi kot za prvenstvo…

Slovenski dirkač David Rotar si je po uspešno sklenjeni prvi sezoni v prvenstvu formule palmer audi v Veliki Britaniji prislužil še enodnevni test z dirkalnikom formule 2. Tako za formulo palmer audi kot za prvenstvo formule 2, ki velja za odlično pripravo za prestop v kraljico motoršportov, formulo 1, skrbi podjetje nekdanjega dirkača Jonathana Palmerja, David pa je na enodnevnih testiranjih v angleškem Bedfordu svojo nalogo opravil več kot odlično.

”Dirkalnik formule 2 je nekaj povsem drugega kot palmer audi, saj ima veliko boljšo lego na stezi. Moč motorja, ki zmore 400 konjev, z uporabo ”boosterja”, tudi ta dirkalnik namreč poganja turbo motor, pa se mu moč za nekaj sekund poveča na 450 konjev. Takrat zares lahko začutiš dodatno moč motorja. Zelo hitro sem se navadil tudi zaviranja z levo nogo, sicer pa sem bil na stezi, ki je bil zjutraj še malo mokra, hitrejši od številnih dirkačev, ki so lani že dirkači v tem prvenstvu. Zame je bilo veliko stvari povsem novih, kot omenjeno zaviranje z levo nogo, pa nastavitve dirkalnika. Še največ težav sem imel s speljevanjem, saj ima ta dirkalnik, tako kot formula 1, sklopko na volanu, prestavljanje z ročicama na volanu pa je sicer zelo enostavno in hitro.”

David je dodal, da mora dirkač v formuli 2 veliko več voziti ”z glavo”, saj mora spremljati nešteto podatkov, ki se mu izpisujejo na zaslonu na volanu, kokpit pa je veliko bolj utesnjen kot v dirkalniku formule palmer audi, zato so inženirji jutranji del testiranj poskrbeli za nastavitev in izdelavo sedeža, ki je prilagojen Davidovemu telesu in okusu.

Po opravljenih testiranjih in analizi časov in obnašanja dirkalnika na stezi je bil Davidov inženir izredno presenečen, ko so mu povedali, da je mladi Ljubljančan prvič sedel v takem dirkalniku. A ko mu je David le omenil, da se je v minuli sezoni v formuli palmer audi redno uvrščal med najhitrejših šest na dirki, je bilo veliko stvari hitro razjasnjenih.

David Rotar je tako še enkrat dokazal, da si zasluži mesto v tem elitnem prvenstvu, o čemer govori tudi priporočilo vodstva Palmerjeve skupine ljudi, ki skrbijo za odlično organizacijo dirk in celotnega prvenstva.

David torej ima na voljo mesto v prvenstvu formule 2 v prihodnji sezoni, zdaj pa je pred njim še najtežja naloga: ”Poiskati moramo seveda dovolj sponzorskih sredstev. Vem, da je to izredno zahtevna in težka naloga, saj je pri nas na splošno težko najti podjetja, ki bi bila pripravljena del sredstev vlagati tudi v lastno promocijo s pomočjo dirkanja. A formula 2 je profesionalno prvenstvo, ki je pripravljeno po najvišjih standardih FIA, prvenstvo je tudi odlično medijsko pokrito. Zato bi bilo škoda, če tega ne bi sprevideli tudi potencialni sponzorji. Tako visoko kakšen slovenski dirkač že dolgo, če sploh kdaj, ni segel.”

David bo v zimskem času izkoristil še priložnost za dodatna testiranje formule 2 v Valenciji v Španiji.

Dirkalnik formule 2 so zasnovali inženirji moštva formule 1 Williams, poganja pa ga Audijev 1,8-litrski turbo motor z močjo 294 kW (400 KM), ob dodatnem nadtlaku polnjenja pa zmore 331 kW (450 KM). Dirkalnik tehta 570 kilogramov, 6-stopenjski sekvenčni menalnik (prestavljanje ob volanu) pa je delo podjetja Hewland. Za sezono 2010 je organizator poskrbel za devet dirkaških vikendov s po dvema dirkama, dirka pa bodo na sporedu v Silverstonu, Marakešu, Monzi, Zolderju, Algarjevu, Brands Hatchu, Brnu, Oscherslebnu in Valenciji.

Dodatne informacije:
* http://racingpool.si/
* [email protected]
* David Rotar 031 668 131
* Andraž Zupančič 041 611 393