Ponovno tu!

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Ponovno se bliža tisti čas v letu, ko bodo zahrumeli motorji starodobnih vozil ter se podali na nepozabno pot polno doživetij in kulinarike, od prelepega Jadranskega morja preko Alp, do Dunaja. V dveh razredih –…

Ponovno se bliža tisti čas v letu, ko bodo zahrumeli motorji starodobnih vozil ter se podali na nepozabno pot polno doživetij in kulinarike, od prelepega Jadranskega morja preko Alp, do Dunaja. V dveh razredih – race in regularity – se pričakuje še večja udeležba kot doslej. Ponovno pa prihaja po zmago nihče drug kot Walter Röhrl. Ali mu bo v drugem poskusu vendarle uspelo zmagati dolg in naporen reli? Na startu na hrvaškem dirkališču Grobnik pa pričakujemo tudi nekaj slovenskih posadk.
 
Letošnji, že 7. reli starodobnih vozil Trst–Dunaj, bo potekal v obratni smeri kot leto poprej. Start relija s tehničnimi pregledi se bo odvil 26. avgusta 2009 na hrvaškem dirkališču Grobnik, kjer bodo stari lepotci prvič postavljeni na ogled. Po 17. uri se bodo pričeli treningi, nato pa še dirka. Po končanem dnevu na dirkališču se bodo vsi tekmovalci preselili v hotel v Opatiji, kjer bodo prenočili.

Velja si zapomniti četrtek, 27. avgust 2009, saj bodo ta dan klasiki zapeljali na slovenske ceste. Skupina race bo v dopoldanskem času najprej odpeljala dve hitrostni preizkušnji na znani cesti Vojsko, nakar se bo skupaj s skupino regularity srečala na poligonu v Logatcu, kjer bo potekal že znani paralelni reli kros.
Petek in soboto bodo tekmovalci preživeli v Avstriji, kjer se bodo po ozkih cestah počasi prebijali vse do glavnega avstrijskega mesta Dunaj, kamor bodo prispeli 29. avgusta po 16. uri. Vsekakor bo tudi letošnji reli nič kaj lahka preizkušnja za avtomobile, kajti najmlajši so stari 25 let.

Na startu pa bosta zagotovo vsaj tudi dve slovenski posadki. V skupini race sta to Metod Papež in Mišo Šapec v fordu escortu RS2000 iz leta 1970, in zakonca Prebil iz Horjula s svojim porschejem 911 sc targa, ki je pred leti preživel orkan Katrino. Vsekakor pa se nadejamo še kakšne prijave s strani Slovencev.

Več informacij o reliju boste lahko letos ponovno zasledili tudi v slovenščini na spletni strani www.wientriest.at.