Davek na motorna vozila se bo po novem odmerjal glede na izpuste

Aktualno

Na dnevnem redu vladne seje je tudi zakon o davku na motorna vozila, katerega spremembe prinašajo ekološke obremenitve za vozila, ki bolj onesnažujejo okolje. Vozila bodo tako obdavčena glede na količino izpusta ogljikovega dioksida. Na…

Na dnevnem redu vladne seje je tudi zakon o davku na motorna vozila, katerega spremembe prinašajo ekološke obremenitve za vozila, ki bolj onesnažujejo okolje.

Vozila bodo tako obdavčena glede na količino izpusta ogljikovega dioksida. Na ministrstvu za finance so pojasnili, da so davčne stopnje za motorna vozila progresivne. Nižje so za motorna vozila z bencinskim motorjem in z utekočinjenim naftnim plinom ter višje za motorna vozila z dizelskim motorjem z enakim izpustom ogljikovega dioksida. Dizelski motorju namreč dodatno v ozračje izpustijo še druga onesnaževala.

Davek bo treba plačati ob prvi registraciji vozila v Sloveniji.

 
Foto: EPA

Višji davek za vozila z izpustom nad 150 oziroma 170 gramov na kilometer

Kot kažejo izračuni ministrstva za finance, se bo pri motornih vozilih, ki imajo bencinski motor, davek povišal za vse avtomobile, katerih izpust ogljikovega dioksida na kilometer znaša več kot 150 gramov, pri vozilih z dizelskim motorjem pa se bo davek povečal pri vseh vozilih, katerih izpust ogljikovega dioksida je višji od 170 gramov.

Podatki ministrstva še kažejo, da je vozil, ki bodo po novem imela nižji davek, okoli 60 odstotkov, kljub temu pa naj bi se na račun vozil, ki bolj onesnažujejo okolje, v proračun nateklo okoli enajst milijone evrov več.

Preberite več informacij na >>>