Novosti Renaulta v Ženevi 2009

Aktualno

Renault na mednarodni avtomobilski razstavi v Ženevi letos premierno predstavlja obsežen niz novosti in s tem nadaljuje ofenzivno prenovo svojih modelov. Poleg modelov Novi Clio Berline, Grandtour in Clio Renault Sport so v Ženevi premierno…

Renault na mednarodni avtomobilski razstavi v Ženevi letos premierno predstavlja obsežen niz novosti in s tem nadaljuje ofenzivno prenovo svojih modelov. Poleg modelov Novi Clio Berline, Grandtour in Clio Renault Sport so v Ženevi premierno na ogled tudi nič manj kot štirje povsem novi modeli iz družine Novi Mégane: Mégane Grandtour, Scénic, Grand Scénic in Mégane Renault Sport. Vse naštete novosti bodo na evropskih trgih postopoma na voljo že do letošnje jeseni.
Renault v Ženevi predstavlja tudi nov cenovno dostopen satelitski navigacijski sistem Carminat TomTom®. S študijo Z.E. Concept pa Renault opozarja na svoje okoljske zaveze in na nagel razvoj do okolja spoštljivih električnih vozil te znamke, ki bodo že v nekaj letih v redni prodaji v številnih evropskih in drugih državah.


NOVI CLIO BERLINE IN GRANDTOUR

Novi Clio Grandtour je dinamično oblikovan naslednik praktičnega kombi avtomobila, ki je imel v prodaji modela Clio III v Evropi kar 17-odstoten delež. Novi Clio Grandtour je dolg 4.228 milimetrov (za 26 mm daljši od predhodnika), a kljub temu izstopa kot eden najbolj kompaktnih kombi avtomobilov na trgu in povzema vse odlike predhodnika – med drugim tudi dinamično obliko z izrazitim naklonom zadnje šipe, prtljažnik z dvojnim dnom, ki meri od 439 do 1.277 dm3 (VDA), izjemno prostorno in učinkovito zvočno zatesnjeno kabino ter najvišjo možno stopnjo varnosti.

Clio III se ponaša tudi z odlično zanesljivostjo, ki jo potrjujejo tako neodvisne kot tudi interne ankete. Tako je nemški klub ADAC v svojem najnovejšem poročilu (2008) modelu Clio III prisodil »odlično« raven kakovosti po enem, dveh in treh letih uporabe. Zanesljivost je potrdila tudi v Franciji izvedena raziskava CSI podjetja J.D.Power, ki ugotavlja zadovoljstvu kupcev, ki so lastniki svojega avtomobila povprečno dve leti in pol. V tej raziskavi so prvikrat preverjali avtomobil in tudi z njim povezane storitve, od vseh lastnikov Clia III pa jih je več kot 80 odstotkov izrazilo popolno zadovoljstvo s svojo izbiro.

Novi Clio bodo, kot so že predhodnika, izdelovali v Renaultovih tovarnah Flins (Francija), Valladolid (Španija) in Bursa (Turčija). Različico GT bodo izdelovali v Flinsu, Clio Renault Sport pa v tovarni Dieppe (Francija).
Novi Renault Clio in Novi Clio Grandtour, ki bosta imela številne različice z oznako Renault eco2, bosta v Evropi naprodaj spomladi 2009.

NOVI CLIO RENAULT SPORTŠportno različico najbolj prodajane hišne kombi limuzine z oznako Renault Sport ljubitelji tovrstnih avtomobilov že nekaj let hvalijo kot eno najboljših športnih kombi limuzin tega segmenta, ki nesporno zagotavlja največjo mero užitka v vožnji.

Pri Renaultu so se odločili, da letošnjo avtomobilsko razstavo v Ženevi izkoristijo tudi za razkritje Novega Clia Renault Sport. Raznolikim željam in potrebam kupcev bodo ustregli z dvema različicama tega modela: Luxe (naziv bo lahko na nekaterih trgih drugačen) in Cup. Clio Renault Sport je od predstavitve leta 2000 z različnimi izvedenkami po svetu dosegel skupno prodajo več 70 tisoč primerkov in postal najbolje prodajana športna kombi limuzina tega segmenta. Clio III Renault Sport so specializirani novinarji in lastniki zaradi odličnosti podvozja, zavor, krmilnega sistema in natančnega menjalnika množično hvalili kot najučinkovitejši športni avto tega razreda.

Novi Clio Renault Sport ima še bolj poudarjen atletski stas in zgovorne obline. Spredaj je zajetni in nizko postavljeni odprtini za zajem zraka dodano aerodinamično krilce v slogu formule 1. Poudarjena pragova, širši blatniki in odprtine za odvod zraka še bolj poudarijo športen videz, ki ga je moč uglasiti po željah kupca tudi s ponudbo paketov Renault Sport Design v dveh barvah – lakirani črni ali kovinsko hladni sivi – za oblogo prednjega odbijača, ohišji zunanjih ogledal in difuzor zadaj. Nova tudi »Alien« kovinsko zelena barva karoserije.
Novi Clio Renault Sport ima s CdA 0,75 tudi izboljšano aerodinamiko (za 0,02), k čemur prispevajo krilce v maski, reži za odvod segretega zraka na zadnjem robu prednjih blatnikov in difuzor pod zadnjim odbijačem.
Atmosferski dvolitrski motor 2,0 16V (F4R RS) ima za 2,5 kW povečano moč, ki zdaj znaša 147,5 kW (203 KM) pri 7.100 vrtljajih na minuto. To pomeni, da specifična moč tega motorja presega 100 KM na liter prostornine. Največji navor znaša 215 Nm pri 5.400 vrtljajih na minuto (pri predhodniku pri 5.500 vrtljajih).
Novi Clio Renault Sport, ki z mesta do hitrosti 100 km na uro pospeši v 6,9 sekunde, kilometer z mesta pa doseže v 27,3 sekunde, ima največjo hitrost 225 km na uro, kar je za 10 km/h več od predhodnika. Ob tem so s skrbnim razvojem porabo goriva zmanjšali na 8,2 l/100 km, kar je za 0,7 l/100 km manj in ustreza za 14 g/km manjšemu izpustu CO2 (195 g/km).

Novi Clio Renault Sport bo na prvih trgih naprodaj že letošnjo pomlad.

RENAULT RAZKRIVA ŠTIRI NOVE MODELE DRUŽINE NOVI MÉGANE

Renault je Ženevo izbral tudi za razkritje kar štirih novih modelov segmenta C, ki tvori jedro evropskega trga: Grand Scénic, Scénic, Mégane Grandtour in Mégane Renault Sport.

Novi Renault Grand Scénic bo na voljo v različicah s petimi in sedmimi sedeži. Kot tretji član modelske družine Novi Mégane (za modeloma Berline in Coupé) bo na prvih evropskih trgih na voljo že aprila.

Kmalu zatem, v juniju, bosta na trg prišla tudi Novi Renault Scénic in Novi Renault Mégane Grandtour. jeseni pa bo stekla še prodaja Novega Mégana Renault Sport.

Tako bo Renault v manj kot letu dni skoraj v celoti prenovil svojo ponudbo modelov nižjega srednjega razreda, s čimer bo imel eno najmlajših palet modelov na evropskem trgu. Renault bo prav tako imel najobsežnejši izbor enoprostornikov v Evropi z nič manj kot šestimi modeli: Renault Modus in Grand Modus, Renault Scénic in Grand Scénic, Renault Espace in Grand Espace.

NOVI RENAULT MÉGANE GRANDTOUR: IZREDNO PRAKTIČEN IN PRAV UŽIVAŠKI
Družina modelov Novi Mégane je večja za avtomobil z izrazitim lastnim značajem: Novi Renault Mégane Grandtour. Ta ima zelo dinamično in elegantno obliko, ki ga obogati s športno privlačnostjo, a obenem ne krni praktične zasnove in izjemne prostornosti.

Novi Renault Mégane Grandtour ima niz visoko tehnološke opreme, med drugim tudi novi satelitski navigacijski sistem Carminat TomTom®, ki s ceno pod 500 evrov pomeni prelomnico v tovrstni ponudbi na trgu.

Novi Renault Mégane Grandtour je dolg 4.558 milimetrov in ima v primerjavi z modelom Novi Mégane Berline za 62 milimetrov daljšo medosno razdaljo ter večji previs zadaj, zaradi česar je skupaj za 263 mm daljši in ponuja še več prostora za potnike in prtljago. Z enostavnim zlaganjem zadnjih sedežev izdatno prilagodljiv prtljažnik meri od 524 vse do 1.595 dm3 in omogoča prevoz do 2.550 mm dolgih predmetov. Njegov spodnji rob je z 561-milimetrsko višino nad tlemi najnižji v tem segmentu, prtljažnik je glede na trenutne potrebe možno razdeliti v dva različno velika dela, v podu pa sta še dodatna predala.

Novi Renault Mégane Grandtour bo imel enako dognano raven varnosti in odlične vozne lastnosti kot Novi Mégane Berline, prav tako tudi obilico dovršene opreme, ki je bolj običajna za avtomobile višjega razreda. Na voljo bo z obsežnim naborom motorjev, ki uspešno združujejo zmogljivosti in spoštljivost do okolja. Med njimi bo že ob začetku prodaje novi 1,4-litrski bencinski motor s turbo puhalom TCe 130, ki se ponaša z navorom 2-litrskega in močjo 1,8-litrskega motorja, poraba goriva in izpust CO2 pa sta manjša od 1,6-litrskega bencinskega motorja. Na voljo bosta tudi dve različici 1,6-litrskega atmosferskega motorja z močjo 100 in 110 KM, na nekaterih trgih pa tudi za uporabo bio-etanola prirejena različica. Vrh ponudbe bosta tvorila 2-litrski atmosferski motor 2,0 140 v kombinaciji z brezstopenjskim menjalnikom CVT ter s turbo puhalom dopolnjena različica tega motorja TCe 180, ki združuje izjemno odzivnost in prožnost že pri zelo majhnem številu vrtljajev.

Trije iz ponudbe dizelskih motorjev (dCi 85, dCi 90 FAP in dCi 105) bodo imeli izpust CO2 manjši od 120 g/km, celotna paleta pa bo obsegala štiri različice motorja 1,5 dCi, 1,9-litrski motor dCi 130 (vsi z ali brez filtra trdnih delcev) na vrhu ponudbe pa bosta od druge polovice leta 2009 na voljo tudi dve različici motorja 2,0 dCi s 150 (s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom) ali 160 KM (z ročnim šeststopenjskim menjalnikom). Dodatna odlika naštetih motorjev so tudi nizki vzdrževalni stroški, saj bo zamenjava olja potrebna na 30 tisoč km oziroma na dve leti.

NOVA RENAULT SCÉNIC IN GRAND SCÉNIC: DINAMIČNA ENOPROSTORNIKA S POUDARJENIM POTOVALNIM UDOBJEM

Renault bo že to pomlad, le nekaj mesecev po začetku prodaje modelov Novi Mégane Berline in Coupé, svojo ponudbo v segmentu razširil najprej s predstavitvijo modela Novi Grand Scénic, nekaj kasneje pa mu bo sledil še Novi Scénic.

Renault prenovo svoje ponudbe kompaktnih enoprostornikov gradi na izjemnem uspehu modelov Scénic I in Scénic II ter na podlagi izjemnega strokovnega znanja, ki ga ima na področju uporabnikom prijazne zasnove, opreme in udobnosti v notranjosti avtomobilov ter njih potovalnega udobja.

Novi Renault Scénic (s petimi sedeži) in Novi Renault Grand Scénic (s petimi ali sedmimi sedeži) imata vsak svojo dinamično in prepoznavno obliko, njuni prostorni notranjosti pa z bogato opremo za udobje, obiljem odlagalnih mest in visoko tehnološko opremo postavljata nova merila v tem razredu. Oba avtomobila imata rekordno odmerjen prostor za kolena potnikov v drugi vrsti – Novi Scénic 235 mm, Novi Grand Scénic  pa 275 mm. Slednji ima tudi za potnike v tretji vrsti največ prostora med kompaktnimi enoprostorniki s sedmimi sedeži (višina nad sedalom je 842 mm, prostor za kolena znaša 102 mm). Oba modela nista nič manj velikodušna tudi z odlagalnimi prostori, ki v Novem Grand Scénicu s sedmimi sedeži dosežejo skupno prostornino 92 litrov, velikost prtljažnika pa je v primerjavi s predhodnikoma večja za 10 odstotkov.

Pregledna instrumentna plošča z prilagodljivim zaslonom TFT (Thin Film Transistor) je edinstvena v tem razredu. Stikala in ročice so zasnovana za intuitivno rabo, tista za upravljanje raznih pripomočkov (navigacijski sistem, elektronska parkirna zavora, stikalo za vklop regulatorja in omejevalnika hitrosti, vtičnice za multimedijske vsebine) pa so nameščena na osrednji konzoli. Posebni novosti sta tudi kamera za pomoč pri vzvratni vožnji in seveda novi navigacijski sistem Carminat TomTom® s ceno pod 500 evrov.

Novi Scénic in Novi Grand Scénic svojo gensko zasnovo delita z ostalimi modeli družine Novi Mégane, kar pomeni, da se odlikujeta tudi z robustnostjo, veliko mero zaznavne kakovosti, zanesljivo lego na cesti in varnostjo na najvišji ravni, zaradi kakršne je Novi Mégane že dosegel najvišjo oceno Euro NCAP vseh časov.

Za Novi Scénic in Novi Grand Scénic bo na voljo šest bencinskih in sedem dizelskih motorjev, med katerimi so trije z izpustom CO2 pod 140 g/km, odlikujejo pa jih tudi nizki vzdrževalni stroški (npr. zamenjava olja na 30.000 km oziroma 2 leti). Pomembno mesto med bencinskimi motorji bo imel novi TCe 130. Sedem različic ustreza merilom ekološke in ekonomske ustreznosti, s čimer so si pridobile oznako Renault eco2.

NOVI MÉGANE RENAULT SPORT: 250 KM ČISTEGA UŽITKA
Novi Mégane Renault Sport je najnovejši v nizu športnih modelov Renault in izstopa s svojimi navdušujočimi zmogljivostmi in vodljivostjo. Zmes motorja z 250 KM, nesporne genske zasnove športnega kupeja in dveh vrst podvozja (»Sport« in »Cup« z delno zaporo diferenciala) jasno priča o tem, da je bil Novi Mégane Renault Sport uglašen za zagotavljanje izjemnih voznih lastnosti.

Novi Mégane Renault Sport prihaja po sledeh modelov Mégane F1 Team R26 in Mégane R26.R in je bil seveda deležen vsega izjemnega strokovnega znanja, ki ga imajo pri Renault Sport Technologies na področju izdelave serijskih športnih avtomobilov.

Novi Mégane Renault Sport poganja 2-litrski 16-ventilski motor s turbo puhalom, ki svojo največjo moč 184 kW (250 KM) doseže pri 5.500 vrtljajih na minuto, 340 Nm največjega navora pa že od 3.000 vrtljajev na minuto. Moč motorja, ki je modelu Mégane R26.R sicer zagotovil vodilno mesto med športnimi kombi limuzinami, so z raznimi izboljšavami še povečali za 20 KM, njegov navor pa za 40 Nm. Izjemno lahkotno turbo puhalo z dvojno spiralo skrbi za odlično odzivnost in dejstvo, da motor kar 80 odstotkov največjega navora doseže že pri 1.900 vrtljajih na minuto.

Novi Mégane Renault Sport ima enako zasnovo podvozja kot sedanji Mégane Renault Sport. Z neodvisno osjo krmiljenja sta funkciji vodenja in vzmetenja prednjih koles ločeni, kar zagotavlja odlično vodljivost in prenos moči na prednji kolesi. Enako kot verlja za Twingo in Clio Renault Sport ima tudi Novi Mégane Renault Sport dve različici podvozja – »Sport« in »Cup«, slednjega pa dopolnjuje še diferencial z delno zaporo. Serijsko vgrajeni sistem za nadzor stabilnosti ESC je povsem izklopljiv, kar voznikom na zaprtih stezah omogoča poln izkoristek vseh zmogljivosti avtomobila.

Novi Mégane Renault Sport ima nedvomen športni videz, ki ga spredaj poudarjajo v odbijač nameščena dnevna žarometa s svetlobnimi diodami (LED) in v spodnji del maske vgrajeno aerodinamično krilce v slogu formule 1. Značilna so tudi 18-palčna lita platišča in zajetna izpušna cev, ki je nameščena v sredino difuzorja pod zadnjim odbijačem. Znotraj sta športna sedeža z izdatnim oprijemom telesa, svetlobni in zvočni opozorilnik za športno optimalno prestavljanje, aluminijske stopalke in seveda poseben športen volan.

Renault Sport Technologies ima izjemno bogato strokovno znanje tako iz avtomobilskega športa kot tudi razvoja ter izdelave široke palete športnih avtomobilov. Nič nenavadnega torej, da sta bila modela Mégane F1 Team R26 in Mégane R26.R v Franciji izbrana za športna avtomobila leta 2007 in 2008.

RENAULT CARMINAT: UTIRANJE POTI Z INOVACIJAMI

Renault je že več kot četrt stoletja – od začetka raziskovalnega projekta Atlas v letu 1982 – med pionirji razvoja cenovno dostopnih avtomobilskih navigacijskih sistemov. Prvi cestni preskusi sistema Carminat v modelu Renault Safrane so potekali že leta 1994, naslednje leto pa je bil Renault prvi izdelovalec, ki je kupcem ponudil popolnoma vgrajen navigacijski sistem. Odtlej so neprestano delali na razvoju novih rodov sistema Carminat z željo, da tej napravi v službi sodobne mobilnosti in s poudarkom na varnosti zagotovijo še bolj vidno vlogo.
Danes Renault odpira novo področje s predstavitvijo sodobnega navigacijskega sistema za manj kot 500 evrov. Carminat TomTom® združuje strokovno znanje pionirja avtomobilske navigacije in vodilnega izdelovalca prenosnih navigacijskih sistemov.

RENAULT IN OKOLJE: NA POTI PROTI NIČNIM IZPUSTOM

Dolgoletna prizadevanja Renaulta za omejevanje izpustov CO2 so bila konec leta 2008 ponovno nagrajena z uvrstitvijo med tri najbolj učinkovite izdelovalce avtomobilov v Evropi.

Šestdeset odstotkov vozil, ki jih je v Evropi leta 2008 prodala Skupina (z znamkama Renault in Dacia) ima izpust CO2 manjši od 140 g/km, v letu 2007 pa je delež takšnih vozil znašal 48 odstotkov.

Dvajset odstotkov vozil, ki jih je Skupina (Renault in Dacia) v Evropi prodala leta 2008 je imelo izpust CO2 manjši od 120 g/km.

Obenem Renault z razvojem električnih vozil aktivno sledi svoji prelomni strategiji za zmanjševanje izpustov CO2.
Z.E. Concept (Zero Emission Concept) pooseblja videnje Renaulta, kakšno naj bi bilo električno vozilo: učinkovit in za uporabo enostaven avtomobil z ničnim izpustom.

Vodilni razmislek, ki je temelj za nastanek študije Z.E. Concept na osnovi modela Kangoo be bop, predvideva električno vozilo z zmanjšanjem porabe energije na najnižjo možno mero, a ima še vedno nepogrešljivo opremo za zagotavljanje udobja.

VARNOSTNE INOVACIJE ZA DEJANSKE PROMETNE OKOLIŠČINE

Renault ima na področju varnosti edinstven obseg strokovnega znanja, znamka pa ima še naprej vidno prednost pred večino svojih tekmecev. Strateško je Renault osredotočen na štiri področja: preprečevanje nesreč, popravljanje napak, zaščito potnikov in ozaveščanje o prometni varnosti. Renault nenehno razvija inovativne rešitve, s katerimi kupcem zagotavlja niz varnostnih rešitev, ki ustrezajo dejanskim prometnim okoliščinam in vsakdanjim tveganjem v prometu.
Renaultov odnos do varnosti temelji na natančnih proučevanjih dejanskih prometnih nesreč in iskanjem rešitev, s katerimi bi bili izdelki zares prilagojeni dejanskim prometnim okoliščinam. Zaradi tega imajo prednost najučinkovitejše tehnologije za preprečevanje tveganj (nesreč), ki v nepredvidenih okoliščinah pomagajo popravljati napake in v primeru trka zaščitijo potnike.
Na področju zaščite potnikov se je Renault z leti uveljavil kot vodilna znamka, kar ponazarjajo tudi visoke ocene, ki so jih njegovi modeli dobili ob preskusnih trkih neodvisnega konzorcija Euro NCAP. Renault je do danes edina avtomobilska znamka, ki se lahko pohvali z rekordnimi 11 ocenami petih zvezdic.

Renault v Ženevi razstavlja dve posodobljeni različici svoje prodajne uspešnice Clio – kombi limuzino in Grandtour. Novi Clio ponuja obliko, udobje, vsestranskost, preverjeno varnost in bogato opremo na ravni višjega segmenta, zato bo nedvomno privlačen za kar najširši krog zvestih kupcev po vsem svetu. Clio je zaradi izjemno strogega nadzora kakovosti tudi eden najbolj zanesljivih avtomobilov v svojem segmentu.
Novi Renault Clio je bil deležen oblikovne prenove po željah kupcev povzemajoč nekaj potez prednjega dela Novega Mégana, ponudba je razširjena na tri športne različice, pomembna novost pa je tudi Carminat TomTom®, ki je prvi popolnoma vgrajen GPS navigacijski sistem s ceno nižjo od 500 evrov.
Novi Renault Clio je mala kombi limuzina z izjemno uravnoteženo kombinacijo notranje prostornosti, udobja in voznih lastnosti, ki bo na voljo s široko paleto do okolja spoštljivih bencinskih in dizelskih motorjev ter tudi nekaj motorji prilagojenimi za bio-goriva in utekočinjen naftni plin.
Več na Renault.si >>