Tri priznanja za radikalnega športnika iz Dieppa

Aktualno

Izbor revije Evo je potekal na podlagi preskusnih voženj in v dveh delih. Najprej so med seboj primerjali deset cenovno sprejemljivih (»The Real World«) avtomobilov, ki so prišli na trg v letošnjem letu. Med njimi…

Izbor revije Evo je potekal na podlagi preskusnih voženj in v dveh delih. Najprej so med seboj primerjali deset cenovno sprejemljivih (»The Real World«) avtomobilov, ki so prišli na trg v letošnjem letu. Med njimi so bili tudi BMW M3, Caterham R500 Superlight, Mini John Cooper Works in VW Scirocco 2,0 TSI. Po preskusnih vožnjah na valižanskih cestah je ekipa voznikov za zmagovalca izbrala Mégane Renault Sport R26.R, ki se je s tem uvrstil v drugi krog. Ta je potekal v Franciji, kjer so Méganu določili šesterico novih super športnih tekmecev: Lamborghini Gallardo LP560-4, Porsche 911 GT2, Aston Martin Vantage 4,7, Maserati GranTurismo S, Nissan GT-R in Alfa Romeo 8C Competizione. V konkurenci avtomobilov, ki ga nekajkrat presegajo po ceni, se je Mégane R26.R izkazal z izjemnimi voznimi lastnostmi in zmogljivostmi ter po ocenah preizkuševalcev presegel kar tri super tekmece: Alfa Romeo, Maserati in Aston Martin.

»Volan, zavore, podajanje moči, lega na cesti in vodljivost bi vsakogar spravili v dobro voljo. R26.R teče kot najboljši avtomobili, ne glede na ceno,« je komentiral urednik revije Evo John Barker.

»Mégane R26.R je nedvomno junak izbora eCoty 2008. Če bi izbirali na podlagi razmerja med zmogljivostmi in ceno, bi ta vrhunska lahka različica Mégana Renault Sport osvojila prepričljivo zmago,« je dodal sodelavec revije Evo David Vivian.

Uredništvo francoske revije Echappement, ki je specializirana za športne avtomobile in avtomobilski šport, v sodelovanju s svojimi bralci vsako leto podeli zelo cenjeno priznanje »Sportive de l’année« (športni model leta). V prvem delu izbora je skupina novinarjev in bralcev revije izbrala deset avtomobilov za končno ocenjevanje, v drugem pa so finaliste preskusili na prizorišču francoskega rallyja Limousin in tudi na stezi Mornay. Na koncu je žirija odločila, da naslov športni model leta s 95 točkami podeli Méganu R26.R. Njegova najbližja tekmeca sta bila Mitsubishi Lancer Evo GSR (85 točk) in Porsche 911 Carrera S (72). Renault Clio F1 WSR se je uvrstil na solidno šesto mesto – za Subaru Impreza WRX STi in pred Corvette C6. Novomeški Twingo Renault Sport je bil na koncu deveti – za modelom Mini Cooper S JCW in pred Fiatom Abarth 500.  

Priznanje »Športni model leta« so pri reviji Echappement pričeli podeljevati že leta 1982, Renault pa ga je osvojil šestkrat in največkrat med vsemi avtomobilskimi znamkami. Pred Méganom R26.R so to priznanje že dobili: Renault 5 GT Turbo leta 1985, Clio 16S leta 1991, Spider Renault Sport leta 1996, Clio Renault Sport leta 2000, lani pa še Renault Mégane F1 Team R26. 

V britanski reviji Auto Express so novembra primerjali izbrane posebne različice štirih športnikov nižjega srednjega razreda: Mégane Renault Sport R26.R, Ford Focus ST-3 Mountune, Honda Civic Type R Championship White in VW Golf GTI Pirelli. Preskusne vožnje so opravili tudi na stezi Cadwell Park, pri ocenjevanju pa so upoštevali predvsem, koliko dodatnega užitka zagotavlja vsak izmed avtomobilov za pribitek pri njegovi ceni. Na podlagi takšnih meril so prvo mesto namenili Méganu R26.R, čeprav je bil najdražji v primerjani četverici. »Neverjetni Mégane je doživel prav osupljivo preobrazbo. Ko so pri Renaultu dejali, da bodo pred slovesom tega modela izdelali posebno serijo športnega Mégana, smo pričakovali novo krilce in morda še malce prilagojeno podvozje. Namesto tega smo dobili enega najbolj osupljivih avtomobilov s pogonom na prednji kolesi vseh časov.«

Posebna in na 450 izdelanih primerkov omejena serija modela Mégane Renault Sport z oznako R26.R je povsem podrejena zmogljivostim in vozniškim užitkom.

Radikalni Mégane R26.R so strokovnjaki Renault Sport razvili na osnovi modela Mégane F1 Team R26, od katerega so prevzeli motor, menjalnik in diferencial z zaporo, obenem pa so njegovo težo oklestili za 123 kilogramov in mu spremenili nastavitve podvozja. Cilj razvojnih strokovnjakov je bil s ceno in zmogljivostmi popolnoma zadovoljiti poznavalce in ljubitelje, ki s svojimi avtomobili redno obiskujejo dirkališča. Obenem je Mégane R26.R namenjen tudi zbiralcem izjemnih avtomobilov.

Z Méganom R26.R so 23. junija letos na sloviti stezi Nürburgring v Nemčiji dosegli čas 8 minut in 17 sekund, kar je nov rekord za to kategorijo avtomobila. Mégane R26.R je jasno prepoznaven: pokrov motorja je iz ogljikovega kompozita in prekrit s prozornim lakom, 18-palčna platišča so rdeče barve, zadnji bočni stekli pa krasi natisnjena shema steze Nürburgring Nordschleife z doseženim rekordnim časom 8m17s.

V prostoru za potnike sta le dva dirkaška sedeža Sabelt s šest-točkovnima varnostnima pasovoma, za doplačilo pa je na voljo tudi štirikraka varnostna kletka. Na osrednji konzoli je gravirana ploščica z zaporedno številko avtomobila.

Za doseganje izjemnih zmogljivosti so Mégane R26.R v primerjavi z Méganom F1 Team olajšali za kar 123 kilogramov. To so dosegli z odstranitvijo zadnjih sedežev, varnostnih blazin (razen voznikove), samodejnosti klimatske naprave (ta je na voljo za doplačilo, serijska pa je ročna), zadnjega brisalnika, meglenk, naprave za pranje žarometov in večine zvočne izolacije. Motorni pokrov iz ogljikovega kompozita je za 7,5 kg lažji, zaradi zamenjave kaljenega stekla z zatemnjenim polikarbonatom v zadnjih bočnih in zadnjem oknu je teža manjša za 5,7 kg, sedeža iz ogljikovega kompozita z okvirjem iz aluminija sta za 25 kg lažja, oklestili po so tudi težo karoserije. Za doplačilo je na voljo izpušni sistem iz titana.     

Mégane R26.R je bil deležen tudi sprememb na podvozju, s katerimi so še izboljšali vodljivost in prenos moči na prednji pogonski kolesi. Na prednji premi sta vzmeti trši in namesto na 13,4 mm umerjeni na 14 mm/100 kg, prilagojene so nastavitve blažilnikov, zavorna koluta sta izžlebljena in ne prevrtana (za dolgotrajno zanesljivo zaviranje), trše pa je tudi eno od ležajnih vpetij med spodnjim vodilom in pomožnim okvirjem. Trši vzmeti na zadnji premi sta umerjeni na 16,2 namesto 15,1 mm/100 kg, prilagojeno pa je tudi delovanje blažilnikov. Poleg serijskih pnevmatik Michelin Pilot Sport 2 (235/40 R18) je možno izbrati tudi pnevmatike Toyo Proxes R888 (225/40 R18).

Mégane R26.R ima za boljši prenos pogonske moči tudi 33-odstotno zaporo diferenciala, ki je enaka kot v različici F1 Team R26. Izjemno učinkovit zavorni sistem ima spredaj prisilno hlajena koluta s premerom 312 milimetrov in štiribatne čeljusti Brembo.

Mégane R26.R ima enak 2,0-litrski bencinski turbo motor kot Mégane F1 Team R26 in šeststopenjski ročni menjalnik s še krajšimi vodili za hitrejše pretikanje. Največja moč motorja je 169 kW (230 KM) in njegov največji navor 310 Nm, motor pa se odlikuje z zelo ugodno krivuljo navora, saj ga kar 90 odstotkov razvije v širokem območju od 2.000 do 6.000 vrtljajev na minuto.

Mégane R26.R od 0 do 100 km na uro pospeši v 6 sekundah, kilometer z mesta pa prevozi v le 25,9 sekunde. Njegova homologirana poraba v kombiniranem ciklu znaša 8,5 litra na 100 km, kar pomeni 199 g izpusta CO2 na kilometer.

Mégane R26.R izdelujejo v specializirani tovarni Alpine Renault v Dieppu v Normandiji na glavnem montažnem traku, zaključno obdelavo in vgradnjo krajših vodil menjalnika pa opravljajo v delavnici, kjer pripravljajo dirkalnike Mégane Trophy in Clio Cup. Posebna serija Mégane R26.R je namenjena poznavalskim kupcem na izbranih evropskih trgih, izdelali pa bodo samo 450 takšnih avtomobilov. Več kot pol (230) je namenjenih za britanski trg, 126 za Francijo, po 26 pa jih bodo dobavili v Nemčiji, Španiji in Švici.

Mégane Renault Sport je od predstavitve spomladi 2004 našel kupce v skoraj 30 državah, skupaj pa so prodali več kot 20.000 primerkov vseh različic tega modela.