Odlični rezultati testiranj Euro NCAP

Aktualno

Vozilo Alfa Romeo MiTo je prejelo dve prestižni priznanji, ki potrjujeta uspešnost zaveze Alfe Romeo za zagotavljanje maksimalne varnosti voznika in sopotnikov. Najbolj športni kompaktni avto se je z doseženimi petimi zvezdicami (36 točk od…

Vozilo Alfa Romeo MiTo je prejelo dve prestižni priznanji, ki potrjujeta uspešnost zaveze Alfe Romeo za zagotavljanje maksimalne varnosti voznika in sopotnikov.

Najbolj športni kompaktni avto se je z doseženimi petimi zvezdicami (36 točk od 37) na testiranjih Euro NCAP na področju varnosti uvrstil v sam vrh svojega segmenta. Poleg tega je prejel oceno “Good” pri novem testiranju Euro NCAP, pri katerem ocenjujejo stopnjo zaščite, ki jo na sprednjih sedežih zagotavlja sistem proti poškodbam tilnika ob trku (whiplash). Alfa MiTo je dosegel 3,35 točke od možnih 4 točk, kar je izjemen dosežek, saj je to dosegel edini v svojem segmentu.

Ti rezultati kažejo, da je Alfa Romeo z MiTom dosegla zastavljeni cilj – narediti enega najbolj varnih avtomobilov v svojem segmentu in v svetu avtomobilizma. Alfa Romeo MiTo je bil zasnovan z namenom doseganja maksimalnega rezultata na testiranjih aktivne in pasivne varnosti.

V MiTu so najsodobnejše elektronske naprave za nadzor nad dinamičnim obnašanjem vozila. VDC upravlja pomembne funkcije, kot so hill holder, nadzor nad vleko, pomoč pri zaviranju v sili, MSR, DST in Q2 Electronic. Prava novost pa je v MiTu prvič predstavljena nadzorna enota Alfa D.N.A., ki deluje na motor, zavore, krmiljenje, obese in menjalnik ter omogoča tri načine obnašanja vozila: super športni (Dynamic) ali mestni (Normal), vrhunsko varnost pa zagotavlja tudi v voznih razmerah s slabim oprijemom (All weather).

Na tisoče ur virtualnih simulacij je bilo potrebnih, da je bilo v samo 16-ih mesecih razvito vozilo brez pomoči prototipov. Rezultati virtualnih testiranj so bili potem fizično preizkušeni na vozilih, izdelanih v Mirafioriju. Med drugim so opravili 200 testiranj na komponentah in podsistemih in več kot 80 “crash” testov. Na tej osnovi je nastalo vozilo, ki je mojstrovina na področju pasivne varnosti. Gledano v celoti, varnost v MiTu zagotavlja tudi 7 serijsko vgrajenih varnostnih blazin ter vzglavniki s sistemom S.A.H.R. (Self Aligning Head Restraint), ki v primeru trka približa vzglavnik tilniku potnika in tako zmanjša posledice nihanja vratu. Ne smemo pozabiti omeniti, da je bila za čim večjo zaščito voznika in sopotnika oblikovanje notranjosti prilagojeno obnašanju karoserije, pokrova, vrat, nosilcev armaturne plošče, sedežev ter volanskega droga v primeru trka.

Žarometi pri MiTu ponujajo tudi funkcijo “dnevnih luči”, ki ob zagonu motorja samodejno poskrbi za vklop posebnih varčnih žarnic, kar prispeva k nižji porabi goriva in manjšemu izpustu CO2. Ta funkcija je v skladu s posebnim evropskim predpisom, ki bo stopil v veljavo leta 2012.