Na testu v snegu, na mokri in suhi cesti se je pomerilo 12 klasičnih zimskih gum in dve celoletni

Testi

Lanska zima je bila ena bolj milih, kar pa še ne pomeni, da bo prihajajoča tudi takšna. Če vas vleče na zasnežene ceste, potem se odpravite na sever Švedske tako kot testna ekipa kolegov revije…

Lanska zima je bila ena bolj milih, kar pa še ne pomeni, da bo prihajajoča tudi takšna. Če vas vleče na zasnežene ceste, potem se odpravite na sever Švedske tako kot testna ekipa kolegov revije Auto motor und sport. Tam je sneg zagotovljen, prav tako so zagotovljene tudi nizke temperature. Oboje pa je potrebno za pravilno izvedbo testa ‘zimskih copat’ za jeklene konjičke.

Švedi bi se smejali vsakomur, ki verjame, da se čez belo polovico leta lahko prebije brez zimskih gum. Tega vam končno ne dopušča niti zakon in tudi mi vam toplo odsvetujemo. Seveda pa je ob tem povsem primerna misel, da če bodo zime v srednji Evropi res vse toplejše, bodo morda dovolj že celoletne gume. Če gre verjeti proizvajalcem, naj bi te ustrezale povprečnim razmeram vse leto.

Specialistke se vsekakor najbolje znajdejo na svojem področju, vendar pa se omenjeni kompromis konstrukcije gum lahko tudi povsem dobro obnese. Zato sta se 12 zimskim gumam na testu pridružili tudi dve za vse leto: Goodyearova Eagle Vector, najmlajša verzija celoletnih gum, ki so že dolgo v ponudbi, in povsem nova guma nizozemskega proizvajalca Vredesteina, imenovana Quatrac 3, ki se v nasprotju s konkurentkami ponaša s hitrostno oznako V (do 240 km/h). Od septembra so na voljo v devetih dimenzijah, dve od teh sta različici ‘Runflat’ z lastnostmi rezervne gume.

Le česa so zmožne tako imenovane vsestranske gume? Goodyear se je z njimi uvrstil v zlato sredino polja, ki so ga zasedale zimske gume, in odnesel naslov priporočljivo. Vredesteinove pa so se izkazale manj prepričljivo. Za seboj so pustile le zimske gume Falken, skupno število točk pa je zadostovalo za oceno pogojno priporočljivo.
Prelomnica pri nabiranju točk so bile vozne lastnosti v mokrem. Goodyear je v teh raznerah na veliko prednjačil, ne le pri splavanju, odločilne so bile predvsem zavorne sposobnosti. Na suhi cesti sta oba modela vsestranskih gum pokazala podobne vrline, so si pa Goodyearove gume pridobile majhno prednost pri preverjanju zavornih lastnosti. Vozne lastnosti, ki jih testna ekipa odkriva predvsem z na novo vpeljanim testom menjave voznega pasa, so bile pri obeh modelih varne in neproblematične.

Na snegu sta se celoletni gumi povsem spodobno izkazali. Če se s pobeljeno cesto srečujete le redko, potem lahko takšne ‘copate’ povsem zadostujejo. Seveda pa se njihove sposobnosti pričakovano niso približale tistim, ki jih premorejo dobre zimske gume. Goodyearove Vector so sicer povsem dobro zavirale, vendar pa je bila njihova trakcija za okoli 25 odstotkov slabša od zimskih specialistk UltraGrip 7 iz iste hiše. Z njimi torej ne morete v pogorje. Vredesteinove so prenašale moč na cesto nekoliko bolje, vendar pa se kljub temu niso mogle meriti s čistokrvnimi zimskimi gumami.
 
Priporočilo, da dobro proučite tabelo s točkami, pri nakupu pa upoštevate pričakovane ‘delovne pogoje’, velja torej tudi za gume tokratnega testa. Naj vas pri tistih, ki so ostale daleč zadaj, ne premami ugodna cena. Posebno to velja za japonske Falken, ki so sicer občutno cenejše od izdelkov tako imenovanih vrhunskih proizvajalcev, a na nobenem področju niso pokazale prepričljivih lastnosti. Le na suhi cesti so se kolikor toliko držale konkurence, zavorne lastnosti v snegu in na mokrem, za varnost zelo pomembna in zato tudi visoko ovrednotena kriterija, pa so jim prinesle tako skromno število točk, da so potonile pod raven sprejemljivosti. Falknove gume so bile tudi edine, ki so na testu dobile oceno nepriporočljivo.

Več na Avto Magazin >>