Compact premium

Aktualno

BMW Concept X1 izžareva močan občutek agilnosti in raznolikosti tako na področju voznih zmogljivosti kot pri praktični uporabi. Hkrati pa konceptni avtomobil dejansko odraža eleganco v stilu in sodobne funkcije tega petvratnega modela. BMW je…

BMW Concept X1 izžareva močan občutek agilnosti in raznolikosti tako na področju voznih zmogljivosti kot pri praktični uporabi. Hkrati pa konceptni avtomobil dejansko odraža eleganco v stilu in sodobne funkcije tega petvratnega modela.

BMW je tako ustvaril izvirno konceptno vozilo, ki poskrbi za vse potrebe sodobne ciljne skupine, ki si želi modernega avtomobila, ki je kos tako izzivom v vsakdanjem prometu kot tudi osebnim potrebam številnih kupcev z aktivnim življenjskim slogom, hkrati pa zagotavlja raznoliko doživetje vožnje.
BMW koncept X1 izraža tisto prav posebno veselje do vožnje, tako značilno v tej izvirni obliki modela BMW X, v kombinaciji vsestransko funkcionalnostjo najvišjega razreda. Vse te lastnosti se zdaj prvič združujejo v avtomobilu kompaktnega premium segmenta.

BMW X1: avtentičen prehod s koncepta modela BMW X v nov segment vozil.

Po obliki in voznih značilnostih vsak model BMW X nezmotljivo izraža DNK zapis te vrste vozila, hkrati pa izpričuje nezmotljivo BMW individualnost ter za ta koncept tipične lastnosti. S tem je BMW v celoti poskrbel za avtentičen prenos vrednot in značilnih lastnosti modela BMW X v vsak tržni segment.
BMW koncept X1 naravno dosega ta visoko zastavljeni standard in zahteve. Konceptno vozilo z vsakega zornega kota izrazito izstopa kot model BMW X, kljub dimenzijam karoserije, ki so manjše kot pri BMW X6, BMW X5 in BMW X3. Z oblikovanjem novega avtomobila so bile poleg tega še enkrat več ustvarjene tipične lastnosti vozila BMW, ki vključujejo specifične značilnosti kompaktnega premium segmenta in zagotavljajo nov zagon pri vrednotenju in dojemanju vozil tega razreda.
S prihodom avtomobila BMW koncept X1 BMW prevzema vodilno mesto tudi v kompaktnem premium razredu. Tokrat prvič se značilnosti vozila Sports Activity Vehicle avtentično prenesejo v ta tržni segment in ustvarjajo koncept vozila, ki v urbanem okolju zagotavlja najvišjo možno stopnjo svobode in spontane aktivnosti.
Še več: BMW Concept X1 nudi možnosti mobilnosti, kot jih ta segment še ni doživel. Model zagotavlja raznolikost in agilnost v kompaktni izvedbi in s tem poskrbi za zelo posebno doživljanje veselja do vožnje, tako značilnega za modele BMW X, za današnji čas.

Z dolžino 4.457 milimetrov je BMW Concept X1 108 milimetrov krajši kot BMW X3.  Po drugi strani pa medosna razdalja pri BMW Concept X1 znaša 2.760 mm.
S svojimi merami in v izvedbi s štirimi vrati ter velikim pokrovom prtljažnika to konceptno vozilo daje slutiti, da je zelo dobro poskrbljeno za občutenje in doživetje prostornosti.
Poleg tega tudi jasno oblikovanje in videz vozila pričata o visoki ravni funkcionalnosti, ki zadovolji zahteve voznika in potnikov v vsakodnevnem prometu. In nenazadnje: BMW Concept X1 kombinira vse te lastnosti s samozavestno eleganco, tako značilno za premium vozila. Že samo zaradi teh značilnosti je avtomobilu BMW Concept X1 usojeno, da bo začrtal nove smernice sodobnega sloga urbane mobilnosti z jasno usmerjenostjo v prihodnost.

Oblikovanje zadka: dinamične linije, značilen poudarek na širini.

Izklesane linije novega modela poskrbijo, da je BMW Concept X1 resnično izjemen dosežek v kompaktnem premium segmentu, ki vključuje vse lastnosti in kakovostne značilnosti modela BMW X. Prednji, stranski in zadnji del se med seboj gladko zlijejo in ustvarijo celoto. Poudarjene linije predstavljajo mehak in prelivajoči se vezni člen med posameznimi elementi karoserije.

Oblika, značilna za BMW, dodatno poudarja nezmotljiv videz in vtis avtomobila. Pokončna BMW ledvička hladilne reže, dvojni okrogli žarometi, na vrhu odrezani, veliki, skoraj kvadratni oboki koles, črn trak, ki se razteza okrog spodnjega dela vozila, izrazite linije ob strani in horizontalne linije na zadku še enkrat več jasno izražajo, da gre za koncept avtomobila, ki je izviren BMW model serije X. Mogočna drža modela BMW X je jasno izražena z na novo oblikovanim prednjim delom avtomobila BMW Concept X1. Značilni DNK zapis vozila BMW X je mogoče najti tudi v vpadljivo zaokroženem pokrovu motorja in v obliki pokončne BMW ledvičke hladilne reže s posebej širokimi prečkami, postavljenimi daleč vsaksebi na skrajni zunanji strani, kar simbolizira robustno naravo avtomobila BMW Concept X1.
Z ostro spodrezanimi “vekami” nudijo dvojni žarometi, značilni za BMW, jasen pogled in osredotočenost. Horizontalni pokrovi na vrhu v beli barvi pa poskrbijo za še višji standard te izvedbe.

Inovativno oblikovanje zunanjosti poudarja osupljive lastnosti avtomobila.

Še ena v vrsti inovativnih lastnosti oblikovanja so tridimenzionalne obrobe žarometov. Ta poseben element oblikovanja zbuja občudovanje do vozila BMW Concept X1, z odsevnimi obrobami na žarometih in grafiko stranskih stekel pa poudarja dominanten tehnični značaj sistema žarometov, ki zaradi prozornega stekla izgledajo zelo prepričljivo. Za značilen slog modelov BMW X poskrbijo tudi luči za meglo, postavljene v skrajni zunanji del, tik nad prezračevalno loputo.

Robusten značaj vozila BMW Concept X1 dodatno poudarja še zaščita podvozja. Zaščita podvozja, ki jasno priča o tem, da je avtomobil primeren tudi za uporabo izven utrjenih cest, je še posebej dodelana in elegantno oblikovana ter zaključena v srebrni barvi. Prednji okvir okoli zaščitnega elementa hkrati predstavlja spodnjo obrobo prezračevalne lopute.
Skupaj s še enim srebrnim prečnikom, ki se razteza preko celotne širine prezračevalne lopute, se oblikujeta dve kontrastni horizontalni liniji, ki dajeta avtomobilu še bolj izrazit in širok izgled.
Obliko zunanjosti izrazito zasnovanega pokrova motorja zaznamuje šest vpadljivih vodoravnih linij, ki se v obliki črke V na sprednjem delu vozila stekajo ena v drugo. Dve notranji črti vodita proti BMW ledvički hladilne reže, kjer se skoraj srečata, dve zunanji vodoravni liniji pa se širita v nasprotno smer, od sprednjega dela pokrova motorja vse do stranskega dela vozila, kjer se nadaljujeta v ramenski liniji, ki se širita vse do zadka. Tudi ta poseben pretok linij poudarja značilno oblikovanje vozila BMW Concept X1, ki med seboj povezuje vse elemente karoserije.

Pogled s strani: posebej vitek izgled v kombinaciji z lastnostmi, značilnimi za model BMW X.

Pri pogledu na avtomobil s strani so zelo očitna tako nezmotljiva razmerja avtomobila BMW Concept X1 kot tudi nova interpretacija lastnosti modela BMW X.
Obris tega petvratnega kompaktnega modela daje še posebej vitek in podaljšan vtis, kar poskrbi za zelo športen in agilen videz celotnega vozila. Odsekan pokrov prtljažnika pa hkrati spominja na kupe.
S kratkim previsom karoserije spredaj je bočni del ob stebrih A nekoliko nižji. Veliki oboki koles s skoraj pravokotnimi linijami in zaščitni paneli iz črne plastike na spodnjem delu karoserije pri BMW Concept X1 poskrbijo za vse značilne lastnosti modela BMW X tudi pri pogledu  s strani.
Še eden od značilnih poudarkov je opazno nizko težišče, kar jasno priča, da gre za model BMW X. S tem je poskrbljeno tudi za skladno vzajemno delovanje prednjih in zadnjih koles pri prenosu moči motorja na cesto. Pri BMW Concept X1 je ta povezava še dodatno poudarjena s pregibno črto na spodnjem robu plastičnega okvirja, ki teče vzdolž celotne dolžine stranskih pragov in je dokončana v srebrni barvi. Dinamično, mogočno oblikovanje zunanjosti tega elementa zagotavlja privlačno prelivanje svetlobe in sence, kar – poleg močne, čvrste in tehnološko dovršene zaščite podvozja od prednjega dela do zadka – ponovno poudarja prefinjeno vendar robustno naravo tega novega konceptnega vozila.
Obrobe na stranskih steklih imajo posebej eleganten tridimenzionalen izgled. Ta način oblikovanja lahko občudujemo že pri žarometih in zadnjih lučeh. Gre za še en poudarek dinamičnih linij grafike oken, ki vključujejo obrnjene linije na dnu stebrov D, znane pod imenom “Hofmeister kick”.

Izrazit potek linij z značilnim zavojem.

BMW Concept X1 nudi izredno privlačno preigravanje konkavnih in konveksnih površin med karakternimi linijami, ki jih lahko občudujemo pri pogledu s strani. Igra svetlobe in sence, ki nastane na ta način, daje celotnemu vozilu pridih moči in agilnosti. Ramenska linija se širi od pokrova za motor in teče ob strani vozila, kar poudarja njegov dinamični značaj.
Spodnja karakterna linija, kot jo imenujemo, poteka vzporedno s stranskimi pragovi in pri pogledu na BMW Concept X1 s strani ustvarja izviren, izjemen izraz. Ta karakterna linija se začne ob strani pri smerokazu, se najprej obrne nekoliko navzdol in se nato usmeri navzgor, najprej blago, nato pa vedno bolj dinamično, dokler se ne izteče na zadnjih vratih. Z zagonom moči se karakterna linija z značilnim efektom “Hofmeister kick” konča točno pri obrobi okna na grafiki oken, kar poskrbi popolno obliko linije, ki se širi po celotnem stranskem delu vozila.
Potek te karakterne linije, ki se najprej le rahlo vzpenja, nato pa se vedno bolj dinamično nadaljuje, predstavlja poseben poudarek oblikovanju, ki se odraža tudi na celotnem pokrovu motorja, na linijah okrog zadnjih luči in na linijah stranskih ogledal, to pa daje vozilu BMW Concept 1 še enega v vrsti vznemirljivih poudarkov. Robustnemu karakterju in raznolikosti funkcij vozila BMW Concept X1 svoje pridajo še izrazite in masivne strešne sani, ki segajo daleč nazaj in se zaključijo v zračnem spojlerju. Strešne sani so izdelane v barvi liquid silver, kar pomeni, da gre še za eno od mnogih podrobnosti, ki poudarjajo prefinjen izgled in premium značaj celotnega vozila.
BMW Concept X1 je opremljen z 19-palčnimi aluminijastimi platišči v zelo kakovostni in dodelani inovativni desetkraki obliki, prav tako značilni za modele BMW X. Novo oblikovana kolesa v dveh barvah dajejo vozilu poseben pridih urbane športnosti in agilnosti v izrazito elegantnem slogu. Ozke napere na platiščih so obrnjene nekoliko navzven, medtem ko so prečke platišč na prednji strani odrezane in ponosno razkazujejo svetlečo srebrno barvo poliranega aluminija. Na koncu so še stranski robovi in izboklina platišč dokončani v temno sivi barvi, kar zagotavlja posebej športen kontrast.

Izrazit pri pogledu od zadaj z inovativno tehnologijo luči.

Pogled na sprednji kot tudi na zadnji del vozila BMW Concept X1 zaznamuje zaščita podvozja v srebrni barvi. Okvir zadka s širokim zaščitnim elementom tudi na tem delu  ustvari kontrastne barvne poudarke, kar  ponovno poudari zavidljivo širino avtomobila. Pri oblikovanju zadnjih luči je bila izbrana kombinacija izvirnih oblik, značilnih za BMW, in resnično inovativne tehnologije. V sklopu luči so ohranjene značilne BMW L-linije, ki se s ponosom razkazujejo tudi ponoči. Značilno obliko vozila, vidno ponoči, dodatno poudarja inovativna BMW tehnologija osvetlitve, v celoti izvedena iz fluorescentnih, rdeče odsevnih vrst luči z enotami, ki kot vir osvetlitve vključujejo LED tehnologijo. Rezultat je izvirna homogena osvetlitev z izrazitim učinkom signalizacije, hkrati pa je poraba energije bistveno manjša kot pri običajnih lučeh.

Tudi tu posebej širok zaščitni element na zadnjem delu dodatno poskrbi za atraktivno postavitev sklopa zadnjih luči daleč navzven proti stranskim panelom. Vrsta luči v obliki fluorescentnih cevi se nadaljuje vse naokrog do bočnega dela vozila, kjer se pomakne nekoliko navzgor in tako še izraziteje poudarja L-linijo sklopa luči. Ta tridimenzionalen videz je še eden od elementov, ki ponoči prispevajo k značilnemu videzu vozila BMW Concept X1.

Nenazadnje gre pri BMW Concept X1 omeniti še barvo karoserije, ki poudarja inovativen, sodoben in prefinjen značaj vozila. Gre za kovinsko barvo meridian gold, ki zagotavlja izrazit mladosten in dinamičen videz tega konceptnega vozila. Vpadljiva zlato-rumena barva nedvomno privlači poglede tako pri odsevu žarometov z drugih vozil kot v žarečem soncu, ustvarja izjemno preigravanje svetlobe in poskrbi za dodaten moment umetelno izklesanih površin avtomobila BMW Concept X1.

Več na BMW.si >>


Sorodne vsebine