Renault Koleos dobil oceno 5 zvezdic Euro NCAP

Aktualno

Renault Koleos je deseti model Renault, ki je po preskusnih trkih Euro NCAP prejel najvišjo oceno pet zvezdic. Ta ocena potrjuje izjemno učinkovitost vgrajene opreme za pasivno in aktivno varnost. Koleos je mnogostranski avtomobilski križanec,…

Renault Koleos je deseti model Renault, ki je po preskusnih trkih Euro NCAP prejel najvišjo oceno pet zvezdic. Ta ocena potrjuje izjemno učinkovitost vgrajene opreme za pasivno in aktivno varnost. Koleos je mnogostranski avtomobilski križanec, ki združuje celovite izkušnje in znanje Renaulta na področju varnosti. Ob izrazitem udobju svojim potnikom vliva zaupanje, najsi bo to na mestnih ulicah, podeželskih ali avto-cestah in tudi izven njih. Pri tem pridejo do izraza tudi odlike štirikolesnega pogona, ki so ga razvili v okviru Zveze Renault-Nissan. Ta aktivno varnost povečuje tako, da v primeru zmanjšanja oprijema koles navor ustrezno prerazporedi med prednjo in zadnjo premo še preden se vklopi elektronski sistem nadzora stabilnosti ESC.

Koleos je deseti model znamke Renault, ki je za zaščito odraslih potnikov dobil najvišjo oceno pet zvezdic Euro NCAP. Varnost je temeljna lastnost vseh vozil znamke Renault. Pri razvoju Koleosa so bile upoštevane tudi zahteve po doseganju izjemno visoke ravni aktivne in pasivne varnosti.

Koleos temelji tudi na dolgoletnih izkušnjah in znanju Renaulta, ki so plod proučevanja dejanskih prometnih nesreč. Za zagotavljanje pasivne varnosti ima Koleos programirano zmečkljive predel karoserije spredaj in zadaj, prostor za potnike pa je zasnovan kot prava zaščitna celica, ki potnike varuje v primeru trka. Renault Koleos ima tudi dognan nabor opreme za zaščito potnikov, v katero spada: šest varnostnih blazin (dve čelni, dve stranski in varnostni zavesi), varnostni pasovi z omejevalniki zatezne sile na prednjih in stranskih zadnjih sedežih in z zategovalniki na prednjih sedežih ter Isofix sidrišča za namestitev otroških varnostnih sedežev na obeh straneh zadaj. Zglavniki imajo ergonomsko dognano obliko, ki zagotavlja najboljšo možno zaščito tilnika v primeru trka od zadaj.

Na področju aktivne varnosti se Renault Koleos ponaša s togo karoserijo, vozniku pa med zaviranjem v sili pomaga serijsko vgrajen protiblokirni zavorni sistem ABS z elektronskim razporejanjem zavorne moči in sistemom za pomoč pri zaviranji v sili EBA.
K zagotavljanju aktivne varnosti Koleosa pomembno prispeva tudi štirikolesni pogon, ki pomaga premagovati težave na spolzki podlagi. Razvili so ga v okviru Zveze Renault-Nissan, prvič pa je bil vgrajen v novi Nissan X-Trail. Ta pogonski sistem nemudoma popravlja tudi najmanjši znak podkrmarjenja ali prekrmarjenja s tem, da pogonsko moč prerazporedi med prednjo in zadnjo in to še preden poseže vmes elektronski sistem nadzora stabilnosti ESC.

Renault in varnost: celovit pristop s štirimi smernicami
Renault v skrbi za varnost vseh svojih modelov uporablja pristop, ki temelji na stalnem proučevanju dejanskih nesreč in varnosti. Na podlagi teh spoznanj razvijajo izdelke, ki so prilagojeni dejanskemu stanju na cestah. Poudarek je na najbolj učinkovitih tehnologijah, da preprečijo vsako tveganje nesreče, popravljajo nepričakovane vozne okoliščine in v primeru trka učinkovito zaščitijo potnike. Z leti se je Renault uveljavil kot vzor na področju varnosti, o čemer pričajo tudi rezultati, ki jih dosega v javno objavljenih preglednicah.

Laguna II

Pet zvezdic (2001 in 2003), prvi avtomobil, ki je dosegel to oceno varnosti

Vel Satis

Pet zvezdic (2002 in 2005)

Mégane II

Pet zvezdic (2002), prvi avto tega segmenta s petimi zvezdicami

Espace IV

Pet zvezdic (2003)

Scénic II

Pet zvezdic (2003), prvi avto tega segmenta s petimi zvezdicami

Modus

Pet zvezdic (2004), prvi avtomobil s petimi zvezdicami v tej kategoriji

Mégane II Coupé Cabriolet

Pet zvezdic (2004), prvi avtomobil s petimi zvezdicami v tej kategoriji

Clio III

Pet zvezdic (2005)

New Laguna

Pet zvezdic (2007)

Koleos

Pet zvezdic (2008)

Varnostna usmerjenost Renaulta pa sega tudi preko tehničnih ukrepov, saj je ena od prioritet Skupine tudi povečevanje zavedanja udeležencev v prometu. Renault se je kot družbeno odgovorno podjetje zavezalo k povečevanju zavedanja in izobraževanju preko številnih nacionalnih in mednarodnih pobud za izboljšanje vedenja vseh udeležencev v prometu. Med te pobude spadata tudi program Varnost za vse in »Global Road Safety Initiative«.

www.renault-safety.com in www.securite-pour-tous.com

Več na Renault.si >>