Avto, ki izriše nasmešek

Testi

Mogoče ne ravno avtomobil, ampak motorček, ki se skriva pod prednjim pokrovom. Na testu smo že imeli njegovega močnejšega brata in sedaj smo preizkusili še šibkejšo različico. Močnejši pogonski agregat so sicer prenehali izdelovati, ker…

Mogoče ne ravno avtomobil, ampak motorček, ki se skriva pod prednjim pokrovom. Na testu smo že imeli njegovega močnejšega brata in sedaj smo preizkusili še šibkejšo različico. Močnejši pogonski agregat so sicer prenehali izdelovati, ker se je »baje« kvaril. Malce razočaran sem se usedel v šibkejšo verzijo, ki tudi na pogled ni nič kaj športna, še toliko manj zaradi osnovne opreme Trendline, pa vendar! Ko sem obrnil ključ je prav lepo zahrumel izpušni lonec. Epilog zgodbe: Tudi manjše je zabavno!

O zunanji podobi golfa je brezpredmetno razpravljati po dolgem in počez. Kljub temu, da je oblika še vedno spodobna za današnji čas, snovalci v Volkswagnovi tovarni že snujejo novi model šeste generacije, ki bo na bližjih avtomobilskih salonih tudi že predstavljen. Testni golf je imel za razliko od predhodnih le tri vrata, kar ga sicer malenkostno naredi športnejšega, ampak hkrati uteži dostop do zadnje klopi. V osnovni opremi, s katero je bil opremljen tudi notranjost ni kaj prida razkošna…

Pogonski agregat je že znani 1,4 litrski motorček podkrepljen s kompresorjem ter turbinskim polnilnikom. Njuna naloga je znana, prvi mora dovajati dovolj potrebnega zraka za moč pri nižjih vrtljajih, medtem ko turbopuhalo dela v višjih. Oba skupaj zadoščata za 200 Nm navora. Slednja številka zadošča za povprečnega uporabnika, saj je odlična kombinacija, za dovolj poskočen avtomobil, ki je hkrati še zelo udoben. Omembe vredna pa je konkurenca, saj je Fiat pričel proizvajati brava z isto prostornino motorja, a z le turbinskim polnilom. Slednjega lahko dobite v kombinaciji s 120 ali 150 konjskimi močmi.

Pet-stopenjski ročni menjalnik se z motorjem odlično ujame. Seveda se pri hitrostih nad 130km/h pogreša šesta prestava, vendar pozor! Omejitve na naših cestah ne omogočajo višjih hitrosti. Devetdeset kilovatov (122 KM) zadošča za končno hitrost nekaj pod 200 km/h, kar kot smo že opazili je več kot preveč.

Ker so trenutno po Sloveniji aktualne snežne razmere, smo imeli možnost preizkusiti elektroniko s katero je bil opremljen testni golf. Zapeljali smo se v zasnežene vinograde kjer je bila pot polna snega. Elektronski sistem ASR je že pri najmanjšem vrtenju pogonskih koles v prazno omejil moč. Nekajkrat so vrtljaji padli tako nizko, da je motor skorajda ugasnil, zato je bilo v tem primeru najbolje izklopiti ASR in peljati po stari dobri metodi – z občutkom. Elektronika je dobra, vendar v dolgem zasneženem vzponu zamori motor. Odlično pa se je obnesel ABS, ki je le še potrdil zakaj ga vsi hvalijo kot rešitelja mnogih življenj. Pri spustu je konstantno preprečeval, da bi kolesa blokirala.

Odličen avtomobil z odlično ceno bi lahko rekli, saj trenutno slednja znaša nekaj več kot 17 tisoč evrov. Kdor potrebuje avto za vožnjo brez skrbi, a brez neke večje potrebe po estetiki se naj obrne na VW pooblaščene prodajalce. Ostali se obrnite! Vendar! TSI ni isto kot TDI!

Kratka razlaga:
TSI = zabavna vožnja
TDI = dolgočasna vožnja (avtorjevo osebno prepričanje)

Cena golfa 1,4 TSI z opremo Trendline: 17.121,65 EUR