Prejel nagrado

Aktualno

Novi Fiat 500 je prejel nagrado "EuroCarBody 2007", najbolj prestižno svetovno nagrado za karoserijo (školjko). Devetega Foruma, ki je v organizaciji Automotive Circle International potekal med 16. in 18. oktobrom v Bad Nauheimu (Frankfurt), se…

Novi Fiat 500 je prejel nagrado “EuroCarBody 2007”, najbolj prestižno svetovno nagrado za karoserijo (školjko). Devetega Foruma, ki je v organizaciji Automotive Circle International potekal med 16. in 18. oktobrom v Bad Nauheimu (Frankfurt), se je udeležilo 600 strokovnjakov za oblikovanje, materiale, procese in izdelavo karoserij.

600 strokovnjakov iz 15 mednarodnih proizvajalcev avtomobilov je nagrado podelilo Fiatu 500, ki je od možnih 50 prejel 38,33 točk. S tem je “mali” Fiat kot edini predstavnik segmenta A za seboj pustil 11 drugih kandidatov iz Japonske, ZDA, Evrope in Rusije.

Strokovnjake je najbolj navdušil prispevek karoserije pri pridobitvi 5 zvezdic pri testiranju Euro NCAP (z rezultatom 35 točk) in razreda 11 pri ocenjevanju škode pri trku po merilih zavarovalnic: gre za rekorden dosežek, ki postavlja Fiat 500 po varnosti v sam vrh svojega segmenta. Dosežek je še toliko bolj izjemen, če upoštevamo dejstvo, da ga je dosegel avto, ki meri v dolžino le 3,5 m.

Fiat 500 je bil zasnovan za dosego najvišjih standardov varnosti in kakovosti, kar prejeta nagrada “EuroCarBody 2007” še dodatno potrjuje. Gre za pomembno nagrado, ki kaže, kakšna kombinacija kreativnosti in strokovnosti je potrebna za razvoj inovativne zmagovalne karoserije. Pri tem ne gre pozabiti, da je finalni izbor le del širšega programa, v okviru katerega Automotive Circle International vsako leto organizira številne kongrese z namenom izmenjave informacij in izkušenj na področju proizvodnih postopkov v avtomobilski industriji.

Za mednarodno nagrado “EuroCarBody” se lahko potegujejo vsi izdelovalci avtomobilov, vendar največ z dvema modeloma iz posamezne blagovne znamke. Osnovni pogoj je, da gre za avto iz serijske proizvodnje, izdelan v največ v 12 mesecih po uradnem lansiranju. Pred finalnim glasovanjem mora biti karoserija med predstavitvijo razstavljena tako, da omogoča analiziranje in ocenjevanje. Ocenjevanje poteka na osnovi 23 kriterijev, ki so združeni v 5 večjih sklopih: razvoj in uporaba inovativnih materialov, inovativne rešitve pri razvoju in dizajnu, inovativni koncepti, uporabljeni v samem proizvodnem procesu, značilnosti, ki jih cenijo kupci (kot na primer varnost, ergonomija, akustično udobje in kakovost) ter na koncu še dovršenost in kakovost predstavitve zahtevanih tehničnih in tehnoloških vsebin.