Novi samodejni menjalnik

Aktualno

Fiat Professional bo na Dusseldorfskem salonu Caravan (med 24. avgustom in 2. septembrom) predstavil novo generacijo samodejnih menjalnikov, imenovanih Comfort-Matic. Novi samodejni menjalnik bo od januarja 2008 na voljo v vozilih Fiat Ducato, v kombinaciji…

Fiat Professional bo na Dusseldorfskem salonu Caravan (med 24. avgustom in 2. septembrom) predstavil novo generacijo samodejnih menjalnikov, imenovanih Comfort-Matic. Novi samodejni menjalnik bo od januarja 2008 na voljo v vozilih Fiat Ducato, v kombinaciji z zelo zmogljivim motorjem 160 Multijet Power 16v, delovne prostornine 2.999 cm3, največje moči 115 kW (157 KM) ter največjega navora 400 Nm.

Menjalnik Comfort-Matic združuje odlično zmogljivost motorja 160 Multijet Power 16v, nizko porabo goriva ter preprosto uporabo samodejnega menjalnika. Gre za kombinacijo, ki bo zagotovo privlačila tako profesionalne voznike, kot tudi tiste, ki vozilo uporabljajo v prostem času.

Novi menjalnik bo izpolnil zahteve voznikov, ki iščejo posebne lastnosti samodejnih menjalnikov in bo, poleg že znane Ducatove prilagodljivosti in vsestranske uporabnosti, pomenil še dodatno prednost. Comfort-Matic omogoča konkreten odgovor na mnogo različnih zahtev: lahko je »vozilo za prosti čas« (avtodom, camper), mestno dostavno vozilo, specializirano vozilo za prevoz oseb po mestih (panoramski izleti, minibus) pa tudi službeno vozilo (za poštne in dostavne službe, občine, kurirske službe).

Že med samim razvojem novega menjalnika je bil velik poudarek na prilagoditvi menjalnika za uporabo v »vozilih za prosti čas«. Zato so pri podrobnih nastavitvah in testiranjih uporabljali prototipe, podobne avtodomom: z zanesljivo reprodukcijo zunanje podobe, teže velikih vozil in pogojev v katerih se uporabljajo te vrste vozil. Glede na to, da so avtodomi in podobna vozila zaradi narave uporabe polno obremenjena, je Comfort-Matic dodatno opremljen s stikalom »UP«, ki omogoča, da menjalnik zamenja prestavo v najbolj optimalnem trenutku. Omenjena lastnost zagotavlja delovanje motorja pri optimalnih motornih vrtljajih v vseh okoliščinah in izboljšan učinek v težkih pogojih in neravnih terenih.

Tehnično ime za menjalnik je MTA (Manual Transmission Automated). Sestavljen je iz tradicionalnega mehanskega menjalnika, na katerem je ročni vzvod nadomestil sprožilec, ki ga elektronsko krmili TCU (Transmission Control Unit).

Natančneje, gre za 6 stopenjski menjalnik, ki omogoča popolnoma samodejno in ročno upravljanje. Deluje na naslednji način:
pri ročnem upravljanju (manual mode) lahko voznik s prestavno ročico sam izbira ustrezno razmerje.
Pri samodejnem načinu (automatic mode) pa lahko voznik izkoristi mnoge prednosti, ki jih omogoča samodejni menjalnik:
• način navkreber in navzdol (Uphill – Downhill Mode): menjalnik upravlja računalniški program, ki omogoča najboljše razmerje glede na strmino;
• način ogrevanja (Warm Up Mode): s strategijo zmanjševanja emisij pri zagonu hladnega motorja;
• zavorna pomoč (Brake Assistance Mode): uravnavanje razmerij, ki sodelujejo pri zmanjševanju hitrosti vozila;
• način hitrega prestavljanja (Kick Down Mode): uporabno pri zmanjševanju hitrosti, ki mu sledi nenadno pospeševanje (na primer pri prehitevanju);
• detektor nenadne popustitve stopalke za plin (Fast Off Detection): ohranitev trenutnega stanja (zadrževanje) menjalnika, če je pospeševanje nenadno prekinjeno.

Potrebno je poudariti da samodejni menjalnik Comfort-Matic pri samodejnem načinu v primerjavi z ročnim načinom prinaša številne prednosti. Mednje sodijo visoka stopnja udobja pri vožnji (še posebej v času prometnih konic) in še dodaten užitek ob mehkem prestavljanju. Poleg tega stikalo »UP« uporabniku omogoča specifične nastavitve za vožnjo po hribu ali ob polni obremenjenosti vozila. Comfort-Matic tudi zagotavlja zaviranje motorja ob vožnji po strmih terenih in cestah, medtem ko kontrolni sistem skrbi za tiho delovanje. Naj omenimo še, da novi sistem ščiti prenosno gred pred preobremenitvijo in prispeva k manjši izrabi zavor.

V primerjavi z običajnimi samodejnimi menjalniki je Ducatov Comfort-Matic lažji (za približno 30%), bolj varčen pri porabi goriva, omogoča učinkovito izrabo moči, hkrati pa je tudi občutno cenejši za vzdrževanje.


Sorodne vsebine