Boji na stezi in ob njej

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Ta konec tedna je na dolenjskem dirkališču Mobikrog pri Cerkljah ob Krki potekal drugi dirkaški konec tedna prvenstva SPTA v organizaciji avto kluba Lamko. Poleg odprtega krožnega državnega prvenstva so si gledalci lahko ogledali še…

Ta konec tedna je na dolenjskem dirkališču Mobikrog pri Cerkljah ob Krki potekal drugi dirkaški konec tedna prvenstva SPTA v organizaciji avto kluba Lamko. Poleg odprtega krožnega državnega prvenstva so si gledalci lahko ogledali še dve dirki za hrvaški Polo Cup ter po eno dirko Fabia kupa in srednje-evropske cone. V diviziji 1 je na obema dirkama slavil Zoran Poglajen, medtem ko je v diviziji 2 po razburljivi in napeti prvi dirki na najvišjo stopničko stopil Andraž Hribar ter nato v nedeljo še Hannes Jagarinec.

Na sobotnem uradnem treningu je najboljše štartno mesto v SPTA osvojil Avstrijec Hannes Jagarinec pred Zdenetom Robido in Igorjem Deklevo. Slednja sta se oba soočala s tehničnimi težavami, ki sta jih uspela odpraviti do popoldanske dirke. Takoj po štartu je vse kazalo na veliko premoč Robidinega beetla, vendar je slednji kmalu prenahal služiti Zdenetu, ki je moral predčasno dirko zaključiti ob zaščitni ograji. V vodstvo je tako prešel Jagarinec, ki mu je tesno sledil Dekleva s pokalnim renault cliom. V ozadju je ostro napredovala Špela Fabijan, ki je prehitela Samota Čedeta in Aleša Bužgo. Slednjima sta sledila Mark Selan in Metod Počkaj, oba nezadovoljna s svojima avtomobiloma.

Nekaj krogov pred koncem dirke sta ob izobešeni rumeni zastavi trčila vodilna Jagarinec in Dekleva. Avstrijec je moral dirko predčasno končati, medtem ko je Unčan uspel pripeljati do cilja in začasno slavil zmago. Žirija pa je odločila, da je naredil napako in mu odvzela osvojene točke.
V diviziji 1 je suvereno slavil Zoran Poglajen pred Lukom Kropivškom. Marjan Nagode zaradi uničenega motorja ni uspel nastopiti na dirki, medtem ko se je Sebastjan Skrbinšek soočal s tehničnimi težavami svojega peugeota 106. Med seicenti se je na drugo mesto za Kropivškom uvrstil Nejc Juhant.

Na nedeljski dirki je slavil Hannes Jagarinec, ki je sicer dirko pričel iz trinajstega štartnega mesta. Vso dirko sta mu poskušala slediti Andraž Hribar in Špela Fabijan. Po razburljivem boju med Samom Čedetom in Dejanom Grabnerjem jo je skupil Janez Škulj v katerega je trčil moštveni kolega Čede. Zaradi uničenega seicenta na stezi je moral posredovati varnostni avtomobil. Zaradi dveh nepravilnih prehitevanj Aleša Bužge in Iztoka Vonče sta oba dobila kazen. Bužga je moral že med dirko zapeljati skozi bokse na prestajanje kazni ‘stop&go’, medtem ko so Vonči po koncu dirke pribili 30 sekundni pribitek, zaradi česar je padel v svojem razredu 1 za Nejca Juhanta.

V soboto so imeli dve dirki tudi hrvaški vozniki Polo Cupa, kjer sta slavila Ivan Pokos in Marko Pavič. Po drugi dirki je prišlo do pritožb glede regularnosti štirih pokalnih polov. Zato so slednje zaprli v prostore uradnega serviserja Volkswagen vozil Radanovič Brežice, kjer bodo v ponedeljek zjutraj ugotavljali ali so avtomobili pripravljeni po tehničnemu pravilniku.
S takšnimi težavami pa se niso ukvarjali vozniki pokala Škoda Fabia, kjer je na nedeljski dirki slavil izredno hitri Dan Lipošćak. Zanimivost pokala je tudi množična zastopanost nežnejšega spola v pokalu.

V srednje-evropski coni je bil sam sebi konkurent Viliam Liedl z audijem TT-R serije DTM, ki se mu je edinemu ta konec tedna uspelo spustiti na dvokilometrskem krogu pod eno minuto. Zato je tudi brez težav slavil na nedeljski dirki pred Rudolfom Machankom v porscheju 911 GT3 in Zdenkom Mikulaškom v izredno hitri in predelani škodi octaviji.

Naslednji dirkaški konec tedna SPTA se bo odvijal tudi na dolenjskem dirkališču Mobikrog in sicer od 21. do 22. julija 2007. Več informacij in rezultati so objavljeni na spletni strani www.spta.info.