S.p.

Testi

Redko kateri avtomobil bi bil bolj primeren majhnemu podjetniku, ki mora s seboj prevažati od majhnih do velikih stvari, kot je nova dacia logan MCV. Kar direktno k bistvu tega testa smo preskočili, saj niti…

Redko kateri avtomobil bi bil bolj primeren majhnemu podjetniku, ki mora s seboj prevažati od majhnih do velikih stvari, kot je nova dacia logan MCV. Kar direktno k bistvu tega testa smo preskočili, saj niti ni časa za neke emocije. Potrebno je delati, služiti denar in povrh vsega še varčevati. Testni logan MCV z nivojem opreme Laureate in motorjem 1,6 16v sodi v sam vrh bencinske ponudbe, zato je tudi presegel ‘magično’ mejo 10 tisoč evrov končne cene, kar pa je še vedno malo, glede na prostornost in praktičnost avtomobila, ki jo ponuja.

Zunanjost logana MCV ni nič posebnega. Kot da bi limuzinsko izvedenko povečali. Že lahka lita platišča, ki jih nima, bi avtomobil mnogo polepšala in naredila očem prijaznejši, vendar to ni potrebno. Saj smo že v uvodu poudarili, da je to podjetniški avtomobil. Zato so tudi zadnja vrata praktična in se odpirajo, kot pri večjih dostavnikih v vsako stran. Uporabno, ni kaj. Prtljažni prostor je uporaben in velik, škoda le, da dno ni povsem ravno. Proti doplačilu 25 evrov dobite pod stropom kabine v drugi vrsti polico. Uporabna zadeva, ki daje zadaj sedečim občutek, kot da se prevažajo v avtobusu, kjer so tudi nad glavami velike odlagalne površine.

Uporabne majhne prostorčke najdemo tudi v prednjem delu potniškega prostora. Okna se odpirajo na električni pomik. Volanski obroč je trikraki, z velikim premerom in mogoče malo pretenek. Prestavna ročica je v dosegu roke. Moti le to, da ko se vozite v peti prestavi, da težje sežete po gumbu za upravljanje ročne klimatske naprave, ki je postavljen na sovoznikovo stran armaturne plošče.

Testni logan MCV je bil opremljen z najvišjim nivojem paketom opreme imenovanim Laureate.  V osnovi stane takšen avtomobil 10.510 evrov. Naj naštejemo najpomembnejšo serijsko opremo, saj celotna obsega ogromno možnosti. Od varnosti velja omeniti ABS z elektronskim razdelilnikom zavorne sile ter varnostni blazini spredaj. Dobrodošel je tudi standardni Renaultov potovalni računalnik, ki prikaže najnujnejše podatke, kot sta povprečna poraba, število prevoženih kilometrov skupno in s trenutnim rezervoarjem oziroma potovanjem, kot tudi predvideno število kilometrov do praznega rezervoarja in podobno dalje. Poleg paketa pa je bilo potrebno še doplačati, kot smo že omenili polico pod stropom, klimatsko napravo (€770) ter kakovostni Blaupunktov radio s CD predvajalnikom, ki stane 300 evrov. Splača se ga dokupiti, saj boste ob prijetni glasbi lažje prenašali tu pa tam škripajoče sedeže.

Logana je poganjal bencinski 1,6 litrski motor s 16 ventilksko tehnologijo. Največjo potovalno hitrost približno 180 kilometrov na uro doseže pri največji moči 77 kilovatih oziroma 105 konjskih moči. 148Nm navora mu omogoča, da lenobno pospeši do stotke v 11,8 sekundah, kar nenazadnje niti ni slabo, če upoštevamo, da tehta skoraj 1,2 tone. Menjalnik je kakopak petstopenjski ročni, ki svojo funkcijo res odlično opravlja. Hodi med prestavami so kratki in natančni. Privaditi se je potrebno na začetku le na stopalko za plin, ki ni dovolj hitro odzivna na vaše gibe desnega stopala.

Pri takšnem ‘dostavniku’ ne moremo mimo nosilnosti, ki loganu ni v breme, saj ga lahko natovorimo z nekaj več kot pol tone tovora. V kolikor pa se nanj priklopi vlečna kljuka (ne pozabite, da mora biti po standardih EU), pa lahko vlečemo prikolico z zavorami teže do 1300 kilogramov oziroma brez zavor do 635 kilogramov.

Podjetnika bo zanimala še poraba goriva, ki je znašala na našem testu okroglih osem litrov na sto prevoženih kilometrov. Pri daljših relacijah se slednja lahko spusti vse tja do 6,3 litra oziroma pri mešani vožnji naj bi po tovarniških podatkih znašala 7,5 litra. Razumeti je potrebno, da je testnega logana MCV poganjal bencinski motor, ki ima tudi svoje prednosti pred dizelskimi ‘kolegi’. Kot prvo, veliko bolj prijazen je do narave. Veliko pa se zadnje čase govori tudi o novem davku na avtomobile na dizelski pogon in kmalu bodo in zopet avtomobili z bencinskim motorjem v ospredju. Huh, pa še zvok imajo neprimerno lepši!

Kar nekajkrat med testom sem slišal opazke, da se naokoli prevažam z nakladalko. Morda res logan deluje kot nerodna nakladalka, vendar je svoje cene vreden, saj ponuja dovolj komfortnosti, kot tudi prostornosti in praktičnosti, ki jo bodo resda najbolje cenili prav majhni samostojni podjetniki.

Cena osnovnega logana MCV 1,6 16v z opremo Lazreate: 10.510 EUR

Cena testnega logana: 11.605 EUR

Dacio je na test posodila avtohiša TPV Brežice d.o.o.