Dvajseta obletnica minivana

Aktualno, Zanimivosti

Kaj bi bile Združene države brez znamenitih »minivanov«? Pri Chryslerju že celi dve desetletji uspešno izdelujejo »potujoče dnevne sobe«, prva je s tekočega traku zapeljala že davnega leta 1983. Američani jim pravijo tudi kar »magic wagon«…

Kaj bi bile Združene države brez znamenitih »minivanov«? Pri Chryslerju že celi dve desetletji uspešno izdelujejo »potujoče dnevne sobe«, prva je s tekočega traku zapeljala že davnega leta 1983.

Američani jim pravijo tudi kar »magic wagon« ali čudežni avtomobili, samo pri Chryslerju pa so jih v tem obdobju izdelali okoli deset milijonov. Čeprav so se včasih širile govorice, da bodo prej ali slej končali na avtomobilskem pokopališču kot neuspešna nišna vozila, se to ni zgodilo, še več, minivani so uspešno izpodrinili klasične kombije. V svetovnem merilu zavzemajo okoli sedem odstotkov tržne pogače, v ZDA pa celo petnajst. Tudi po dvajsetih letih Chrysler z modeli town&country, dodge caravan in dodge grand pri tem še vedno igra vodilno vlogo. »Prilagodljivost in uporabnost ne bo šlo nikoli iz mode!« pravi Chryslerjev šef Dieter Zetsche in napoveduje minivanom, ki so jih pri Chryslerju tudi izumili, svetlo prihodnost.