Slovenci odlični

Motociklizem, Šport

Kot   strela z jasnega je med domače ljubitelje bencinskih športov udarila novica o neverjetnem podvigu, ki je     prejšnjo nedeljo   ponoči po našem času uspel   Slovenski ekipi Inotherm Racing team.   Na…

Kot  strela z jasnega je med domače ljubitelje bencinskih športov udarila novica o neverjetnem podvigu, ki je   prejšnjo nedeljo  ponoči po našem času uspel  Slovenski ekipi Inotherm Racing team.  Na tradicionalni, letos že 66. dirki  imenovani Daytona 200, v Daytoni na Floridi, sta cestnohitrostna dirkača Boštjan  Pintar in Boštjan  Skubic, v konkurenci več kot 60ih motociklistov iz celega sveta, na koncu zasedla neverjetno 10.  in 14. mesto. Poleg dobrodošle denarne nagrade, sta s tem fanta tudi prvič v zgodovini, oba osvojila točke za Ameriško prvenstvo.

Čeprav  so bili člani Inotherm racing teama na tiskovni konferenci, ki so jo pripravili pred odhodom čez lužo pri svojih napovedih zelo previdni, so kot kaže v Daytoni startali izključno na dober rezultat. Lansko  20. mesto Pintarja in 22. mesto Skubica, ki je pred njihovim odhodom veljalo, za skoraj da  neponovljiv rezultat, je tako povsem zbledelo ob primerjavi  z nedeljskim uspehom. Skubicu, ki je letos že sedmič nastopil na tej dirki, je šlo v celem tednu vse kot po maslu, na dirki pa je imel kljub temu nekaj smole. Organizatorji so odločili, da je Skubic na dirki  startal nekoliko prekmalu, zato so mu kmalu po uvodnih krogih pokazali tablo z njegovo številko. Prislužil si je kazenski  “drive through” in z  vožnjo skozi boks, je tako  že  takoj na začetku izgubil skoraj deset mest. Nekaj izgubljenega časa mu je kasneje v dirki uspelo nadoknaditi, a kljub vsemu je njegov končni rezultat, zaradi kazni okrnjen vsaj za mesto ali dve na skupni lestvici. Povsem drugače se je dirkaški teden v Daytoni  razpletal  Boštjanu Pintarju, ki se je   letos v Daytono odpravil drugič.  Zanj se je sama dirka iztekla bolj ali manj brez težav, za razliko od samih treningov, v katerih pa je Pintarja zmotil počen hladilnik njegovega dirkalnika iz katerega je pričela iztekati hladilna tekočina. Vsled popravila le tega je Pintar zamudil del svojih treningov, a kot je pokazal na sami dirki, se je v Daytono kljub vsemu podal odlično fizično in psihično pripravljen, kar je zanj dobra popotnica pri nadaljevanju letošnje sezone na  dirkah evropskega prvenstva v 600 kubičnem razredu. Uspeh naših voznikov odmeva tudi čez  lužo.  Tam celo bolj, saj so tovarniški dirkači  in profesionalni vozniki, tam zares prave zvezde, medtem, ko sta se med elito Pintar in Skubic uvstila kot povsem neznani imeni iz   daljne Slovenije. Poleg tega, daje njunemu uspehu svojevrsten pečat še dejstvo, da sta z istima motocikloma oba nastopila že na četrtkovi dirki  razreda Supersport 600, kjer sta  zasedla 25. in 30 mesto.

Njuna    dirkalna motocikla, sta torej takorekoč povsem serijska, saj sta bila  z namenom nastopa na obeh dirkah pripravljena po pravilniku  razreda 600, medtem, ko se dirka 200  milj Daytone, vozi v kategoriji Formula Extrem, kjer so na motociklu takorekoč dovoljene vse radikalne dodelave. Glavno pravilo je, da mora kubatura motocikla ostati nespremenjena. Večina voznikov, vsaj tistih na vidnejših mestih ima tako na motociklih spremenjeno vzmetenje, zamenjane   zavore, kolesa, precej močnejši in bolje dodelan pa je tudi njihov pogonski agregat. Serijski  motorji, takšna kot sta jih  vozila Skubic in Pintar so tako v  primerjavi z dirkaškimi specialkami, na hitrem ovalu kjer hitrosti presegajo 300 km/h, povsem nekonkurečni. Prednost pa imajo tovarniški vozniki tudi pri obveznem postanku v boksih, saj so boljša moštva zaradi specialne opreme sposobna oskrbeti tekmovalca z polno  posodo goriva in zamenjavo prednjega in zadnjega kolesa v približno petih sekundah ali celo manj, medtem, ko je članom Inotherm Racing teama, samo dolivanje goriva vsakokrat vzelo več kot minuto  dragocenega časa, za menjavo pnevmatik, pa tako Skubic kot tudi Pintar nista imela niti časa,  saj bi še to pomenilo preveč izgubljenih mest med postankom v boksih, tako sta oba Slovenca, za  razliko od ostalih tekmovalcev dirko odpeljala  vsak z le po enim kompletom pnevmatik, ki pa so proti koncu 320 kilomettrov dolge dirke že tako iztrošene, da niso več dovoljevale   takšnega finiša, kot bi si ga oba naša voznika, za pridobitev še kakšnega mesta morda želela.

Na dirki  je  presenetljivo zmagal   Kawasakijev voznik Steve  Rapp, saj sta letošnjo Daytono zaznamovala dva vidnejša odstopa. Tako lanskoletni zmagovalec  Jake Zemke, kakor  tudi legendarni Miguel Duhamel, petkratni zmagovalec te dirke, sta ostala   ob progi brez goriva. Ja, tudi to je Daytona.

IZJAVA PINTAR

Noro, noro, noro…. tega niti v sanjah  nisem pričakoval!  10.mesto v Daytoni, je zame  skoraj tako kot zmaga.  Verjetno bom šele jutri zares dojel, kaj nam je pravkar uspelo.  Dirka je b kov od zadaj  ogledalo Akrapovičev izpuh moje dirkalne Yamahe. Ta uspeh mi bo služil, kot odlična popotnica pri nadaljevanju letošnje sezone.”

IZJAVA  SKUBIC

Seveda sem super zadovoljen z rezultatom, ki sva ga oba dosegla, a kljub temu mi v ustiih ostaja grenak priokus, saj  bi lahko prišel še mesto ali dve višje, če bi ne dobil kazni, za katero menim, da je nisem zaslužil. Organizator me je kaznoval za prezgodnji štart, pa čeprav sem sam prepričan, da ni bilo nič narobe.  No, vseskupaj bo kmalu utonilo v pozabo, za večno pa bo ostal zapisan  le uspeh, ki   sva ga dosegla letos s Pintarjem.  In prav je tako.”


Sorodne vsebine