Na Dakar letos dva Slovenca

Motociklizem, Šport

  Tradicionalni reli Lizbona – Dakar, ki se je leta 1979 začel z izvedbo Pariz – Dakar, bo letos zaznamovan z dvema slovenskima tekmovalcema med motociklisti. Dolgoletnemu udeležencu Miranu Stanovniku , za reli je prijavljen…

 

Tradicionalni reli Lizbona – Dakar, ki se je leta 1979 začel z izvedbo Pariz – Dakar, bo letos zaznamovan z dvema slovenskima tekmovalcema med motociklisti. Dolgoletnemu udeležencu Miranu Stanovniku, za reli je prijavljen že enajstič, se bo letos pridružil tudi Tomaž Merhar.

Letošnja dobrih 6.000 kilometrov dolga dirka med portugalsko in senegalsko prestolnico se bo začela 6. januarja in bo trajala 15 dni. V primerjavi z lansko izvedbo na trasi ni večjih sprememb. Uvodni etapi bosta v Evropi, na Portugalskem in v Španiji, sledijo tri etape v Maroku, nato pa se začne najtežji petdnevni del v Mavretaniji, na koncu pa sledijo po trije dnevi dirkanja v Maliju in Senegalu.

Stari znanec vsakoletne uvodne vzdržljivostne dirke Miran Stanovnik za letošnjo traso pravi, da bo nekaj več preizkušenj na pesku kot lani, kar je zanj celo majhna prednost. S cilji je zelo zadržan: “Upam, da bom dirkal na način, da bo zdržal motor in da bom dirko preživel brez padca. V skupni razvrstitvi bi bil rad nekje okrog 20. mesta, v posebni razvrstitvi v razredu maraton pa čim višje. V skupnem seštevku to ni možno, saj zasebni vozniki ne razpolagamo s tehnologijo in pomočjo, ki bi se lahko primerjala s tovarniškimi vozniki.” Tiha želja je še vedno kakšna posamična etapna zmaga: “To bo zelo težko. Na kakšni izjemno dogi etapi pa je možno vse. Tam lahko srce nadomesti pomanjkljivost motocikla.”

Tomaž Merhar je ob predstavitvi poudaril, da je od malega zasvojen z vožnjo po neurejeni podlagi in dolgoletna jasna želja je bil zato tudi nastop na reliju Dakar, kjer je želel nastopiti že lani, dovoljenje pa je dobil letos. Njegove želje so skromne, a vztrajnostne: “Prijatelji, s katerimi sem v klubu, so mi dali steklenico šampanjca. Obljubil sem jim, da bom zdržal do konca in jo spil v Dakarju. To obljubo nameravam izpolniti in končati v tisti tretjini tekmovalcev, ki dirko sploh prevozijo.”

Na novinarski konferenci v Grosupljem sta Stanovnik in Merhar predstavila tudi del zaščitne opreme za dirko, ki je v zadnjih letih terjala kar nekaj žrtev, tudi med najboljšimi. Med drugim sta ob zaščitnih čeladah predstavila zaščitne jopiče za rame, komolce, prsni koš in hrbtenico ter sistem HANS, ki ga za zaščito tilnika uporabljajo tudi v formuli 1. “Zaščita je zelo pomembna. Upam pa, da je ne bova potrebovala,” je povedal Stanovnik, ki bo na Dakarju 2007 nastopil s starim modelom motocikla KTM, ki je letos predstavil novi model: “Bistvene razlike v končni hitrosti, vzmetenju in moči ni. Sam pa sem prepričan, da je bil star model, preden so ga nehali izdelovati, tehnično do konca izpopolnjen in je zato zanesljivejši.”

Več na delo.si