Race – to je WTCC

Avtomobilizem, Šport

»Hard racing« smo lahko videli na zadnjem srečanju svetovnega prvenstva turnih avtomobilov v Kitajskem Macau. Mlademu alfistu Farfusu ni uspelo privoziti znameniti italijanski znamki naslova svetovnega prvaka. Slednje je ponovno uspelo doseči Andyu Priaulxu z…

»Hard racing« smo lahko videli na zadnjem srečanju svetovnega prvenstva turnih avtomobilov v Kitajskem Macau. Mlademu alfistu Farfusu ni uspelo privoziti znameniti italijanski znamki naslova svetovnega prvaka. Slednje je ponovno uspelo doseči Andyu Priaulxu z BMW-jem. Je to mogoče razlog, da se Augusto Farfus seli k BMW-ju? Kakorkoli že, prvenstvo se razvija v pravi smeri.

Če je že bil razplet letošnje sezone isti kot lansko leto, torej BMW ter Andy Priaulx na vrhu, vseeno ne moremo reči, da je bila sezona dolgočasna. Pod nobenim pogojem. V začetku sezone so prevladovali Seati, nakar so svojo pravo moč ponovno pokazali BMW-ji. Medtem ko je »zasebna« ekipa Alfe Romeo N.Technology precej nihala z rezultati s starim voznikom Farfusom ter dvema novima Morbidellijem ter Tavanom, ki se nekako nista uspela ujeti s svojima alficama. Pri Chevroletu so nakazali, da znajo biti konkurenčni. Zmagali so dvakrat z ognjevito željo po zasedbi prestola.

Vrnimo se raje k zadnjemu dirkaškemu koncu tedna. Macau je svoj pravi jaz pokazal že lansko leto, ko je obe dirki končalo le peščica voznikov. Vse skupaj je bila prava ruleta, če ti je že uspelo končati prvo dirko, potem si moral še nekako prevoziti drugo, kar v ozkih uličicah ni preprosto. Zato je Macau prava specifična ulična proga, ki je za razliko od Monaca precej zahtevnejša. Po dolgi štartno-ciljni ravnini sledi zaprt ovinek v desno, ki je tako ozek, da ne dopušča napak. Torej idealna steza za finale svetovnega prvenstva turnih avtomobilov, saj se tu izkažejo le pravi mojstri volana in Andy Priaulx je zagotovo eden izmed njih.

Vikend se je pričel v dežju, tako so na kvalifikacijah imeli prednost tisti, ki so na progo zapeljali prej. Andy Prilaux si je s srečo zagotovil prvo štartno mesto. V Kitajsko je sicer prišel z največ točkami v skupnem seštevku mladi Brazilec Augusto Farfus, a hkrati je imel tudi natežji avtomobil, kar 80 kilogramov dodatnega balasta je moral prevažati po ulicah. Kvalifikacije mu je uničil še dež, tako da si je zagotovil šele sedmo štartno mesto. Nič bolje ni kazalo drugouvršenemu v točkovanju Jorgu Mullerju, ki si je z BMW-jem privozil peto štartno mesto. Kvalifikacije so poleg dežja prekinili še dve nesreči Larinija s Chevroletom ter Thompsona s Seatom.

Prva dirka se je pričela v lepem vremenu, kjer se je Andy odlično izkazal, saj je prepričljivo zmagal pred ostalimi. Pri tem pa mu je šel na roko drugouvrščeni Duncan Huisman prav tako z BMW-jem, ki se po lastnih besedah po dirki, ni hotel z njim boriti za zmago, saj je vedel da se mu gre za prvenstvo in je hkrati še zadržal vse ostale. Svoje možnosti za osvojitev naslova pa je popolnoma splaknil v vodo Dirk Muller, ki je svojega BMW-ja v enem izmed ozkih zavojev zapeljal v zaščitno ogrado in predčasno zaključil dirko, hkrati pa zaprl pot vsem ostalim. Tretje mesto si je privozil Yvan Muller s Seatom, Giovanardi s Hondo četrto in Farfus šele peto. Brazilec je tako po prvi dirki padel na drugo mesto s 64 točkami za Priaulxom, ki jih je sedaj že imel 69. Časa za preračunavanje točk pa kot ponavadi, tudi v Macau ni bilo veliko. Priaulx se je pred štartom druge dirke postavil na osmo in Farfus na četrto štartno mesto z Jorgom Mullerjem mesto pred njim. Osmi v prvi dirki Peter Terting s Seatom je skupaj z odličnim voznikom zasebnega moštva Tomom Coronelom štartal iz prve vrste.

Vsi navzoči pa so kljub vsemu na štartu druge dirke že potihoma pričakovali ponovni uspeh Andya. Imel je najlažji avtomobil izmed preostalih treh kandidatov za naslov prvaka – poleg njega sta se za naslov potegovala še Jorg Muller in Augusto Farfus – ter obvladoval je celotno situacijo. Kmalu po štartu je z dirke odstopil očitno še malo prepotentni Alfin voznik Augusto Farfus in tako Alfi odvzel možnost, da bi na koncu le slavila. Odstopil je tudi Terting in tako omogočil preboj na prvo mesto Jorgu Mullerju, kar pa mu ni prav dosti pomagalo, saj se je na petem mestu vozil Priaulx, ki praktično ni potreboval boljšega mesta. Dirka se je zaključila s prvim mestom Mullerja pred odličnim Yvanom Mullerjem ter zasebnikom Tomom Coronelom. Na četrto mesto se je prebil osmoljenec iz kvalifikacij James Thompson ter na peto novi/stari svetovni prvak Andy Priaulx. Takoj po dirki ni mogel zakriti navdušenja nad rezultatom, ki ga je ponovil že drugo leto zapored oziroma tretje, če prištejemo še naslov evropskega prvaka turnih avtomobilov iz leta 2004. »Poln sem raznih emocij. Pritisk name je bil tukaj ogromen.« je po dirki vidno zmučen dejal Priaulx. Zanj je bila druga dirka tu v Macau najtežja v njegovi karieri. Giovanardi ga je v vsakem krogu od zadaj božal po odbijaču, medtem ko on ni uspel priti mimo počasnejšega Thompsona pred seboj. Vseeno je na koncu dirke bil najsrečnejši voznik tisti dan. Slavje se je kakopak nadaljevalo pozno v noč.

Kot novost se nam prihodnje leto obeta še ena ulična dirka v jugo-zahodnem delu Francije v mestu Pau. V omenjenem mestu dirkajo že 67 let. Na 2,7 kilometra dolgi progi pa bodo prvič zaropotali turni dirkalniki svetovnega formata. Na ulicah so sicer pred mnogimi leti vozili tudi dirkalniki formule ena, ko še niso bili zbrani v kasnejše skupno prvenstvo.

Veliko prahu pa je dvignil prestop Augusta Farfusa od Alfe Romeo k nemškemu Schnitzer BMW-ju, kjer mu bo družbo delal kot sotekmovalec Jorg Muller. Njegov brat Dirk pa si še išče novi sedež. Za Brazilca so sicer dolgo namigovali da zapušča WTCC, a mladec je odlično motiviran in dobre besede je zanj našel tudi športni direktor BMW-ja Mario Theissen, ki ga je spremljal že od njegovega prihoda v takrat še evropsko prvenstvo turnih avtomobilov.

Postavlja pa se tudi vprašanje, koliko avtomobilskih proizvajalcev lahko pričakujemo prihodnje leto. V letošnjem letu je nastopilo sedem različnih znamk vozil; BMW, Seat, Alfa Romeo, Chevrolet, Honda, Peugeot in Toyota. Kljub napovedim, da se bo svetovnemu prvenstvu pridružila še Lada, tega na dirkališčih letos žal nismo uspeli videti. Morda pa prihodnje leto!