Loebu naslov prvaka

Avtomobilizem, Šport, WRC

Finec Mikko Hirvonen (Ford) je zmagovalec relija v Avstraliji, 14. preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva. Za svojo prvo zmago v SP je Hirvonen za 37 sekund prehitel Norvežana Pettra Solberga (Subaru), tretji pa je bil Avstrijec…

Finec Mikko Hirvonen (Ford) je zmagovalec relija v Avstraliji, 14. preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva. Za svojo prvo zmago v SP je Hirvonen za 37 sekund prehitel Norvežana Pettra Solberga (Subaru), tretji pa je bil Avstrijec Manfred Stohl (Peugeot). Hirvonenov rojak in moštveni sotekmovalec Marcus Grönholm je osvojil peto mesto ter s tem izpadel iz boja za naslov svetovnega prvaka; Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je, čeprav zaradi poškodbe ni nastopil, tretjič zapored postal najboljši na svetu, saj ima dve dirki pred koncem pred Grönholmom neulovljiv naskok 21 točk.

Sebastien Loeb si lahko oddahne. Po neprijetni poškodbi, pri padcu z gorskim kolesom si je zlomil roko in poškodoval ramenski sklep, ga čaka dolgo okrevanje in če bi bil Grönholm v svojih napadih uspešen, bi morda Francoza prisil k predčasni vrnitvi v dirkalnik. A do odločitve, ki je dve dirki pred koncem že dala posamičnega prvaka za sezono 2006, je prišlo že v prvi etapi avstralskega relija. Groenholm bi moral, če bi želel vsaj teoretično ostati v boju za naslov, osvojiti vsaj tretje mesto (ter nato zmagati še na zadnjih dveh relijih sezone). Toda Gröeholm je v želji po dobrem izidu pretiraval, že v tretji hitrostni preizkušnji naredil napako in z dirkalnikom pristal na boku v globeli pod cesto. Najprej je čakal na pomoč gledalcev, ko pa mu je z nekaj pomočniki vendarle uspelo prevrniti Forda nazaj na kolesa, je ugotovil, da je dirkalnik nasedel na drevesni štor in preden ga je rešil, je izgubil še dodatnih pet minut. S skupno 12 minutami zaostanka za najboljšimi ni imel več realnih možnosti za uspeh, za nameček pa je moral še štiri “brzince” do servisne cone prevoziti z razbitim stranskim steklom, kar mu na prašnih avstralskih cestah ni dodatno olajšalo naloge.

“Naredil sem neumno napako in sem zelo razočaran. V takšnem avtu nisem mogel niti dihati, videl nisem nič, pa še z menjalnikom sem imel težave. Mislim, da nimam nobenih možnosti več. Skušal bom iztržiti vsaj kakšno točko za moštvo,” je bila Groenholmova reakcija ob prihodu k mehanikom. Ti so njegov dirkalnik sicer popravili in poklepali, toda izkušeni nekdanji dvakratni svetovni prvak kljub dobrim časom v drugi in tretji etapi ni imel več možnosti za preboj pod vrh. Na koncu je iztržil peto mesto in se poslovil od letošnjega naslova.

Medtem ko je imel starejši Finec popolnoma pokvarjen reli, pa je njegov mlajši sotekmovalec lahko le užival. Po Grönholmovi napaki je Hirvonen prevzel odgovornost Fordovega uspeha na svoja pleča, že prvi dan pa se je prebil tudi v vodstvo, potem ko sta bila v uvodu najboljša Subarujeva dirkača: domači adut Chris Atkinson je s pokvarjenim avtomobilom obstal ob progi, Petter Solberg pa je naredil napako pri iskanju prave poti in izgubil dragocene sekunde. Hirvonen je tudi drugi dan relija ostal na prvem mestu, vodstva pa ni izpustil iz rok niti zadnji dan, čeprav je Solberg poskušal vse, da bi ob odsotnosti obeh najmočnejših tekmecev privozil do prve zmage po več kot enem letu. Toda zadovoljiti se je moral z drugim mestom, na tretji stopnički pa je pristal presenetljivo hitri Avstrijec Manfred Stohl, ki se je z zasebnim Peugeotom že drugič letos uvrstil na tretje mesto generalnega seštevka. Hirvonen je tako dosegel prvo zmago v elitni konkurenci in kronal dobro formo, potem ko je letos osvojil že štiri tretja in dve drugi mesti.

“To je moja prva zmaga in obljubljam, da ne tudi zadnja. Ni bilo lahko, čutil sem tudi pritisk, da moram osvojiti točke za ekipo. A sem zdržal, tako kot napade Pettra. Zadovoljen sem z opravljenim, saj sem letos vozil zelo dobro,” se je veselil Hirvonen. Ford je v konstruktorskem seštevku pred Loebovim moštvom Kronos povečal naskok na 16 točk (167-151), saj sta avstralsko preizkušnjo končala oba njihova voznika, medtem ko je Citroenu točke s četrtim mestom privozil le Xavi Pons.

Loeb je nazadnje nastopil septembra na reliju po Cipru in osmič v sezoni zmagal, le nekaj dni kasneje pa se je poškodoval. S tretjim naslovom prvaka se je pridružil Tommiju Makinenu in Juhi Kankkunenu, ki sta pred njim edina osvojila najmanj tri svetovne naslove. Svoje zmagoslavje je spremljal kar iz domačega naslanjača, po zmagi pa so v moštvu Citroen Kronos vzpostavili videopovezavo, tako da je bil svetovni prvak vsaj v sliki in besedi prisoten v Perthu: “Malo čudno je, da postaneš svetovni prvak, pa te sploh ni zraven. Ampak vseeno je to čudovit trenutek.”

Več na delo.si