Alonsu prestižna monaška zmaga

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Fernando Alonso (Renault) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v formuli 1 v Monacu. Drugo mesto je zaostankom dobrih 14 sekund in pol zasedel Juan Pablo Montoya (McLaren), že z mnogo večjim zaostankom je bil tretji…

Fernando Alonso (Renault) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v formuli 1 v Monacu. Drugo mesto je zaostankom dobrih 14 sekund in pol zasedel Juan Pablo Montoya (McLaren), že z mnogo večjim zaostankom je bil tretji David Coulthard (Red Bull-Ferrari). Španec, aktualni svetovni prvak, je s svojo četrto letošnjo zmago še povečal svojo prednost pred Michaelom Schumacherjem (Ferrari), ki je bil tokrat peti, in drugimi konkurenti svetovnega prvenstva.

Svetovni prvak Alonso je odlično izkoristil zaplet iz kvalifikacij, ko so komisarji sicer najhitrejšega iz kvalifikacij Michaela Schumacherja zaradi namernega blokiranja steze posadila na zadnje startno mesto. Alonso je tako dirko začel z najboljšega štartnega položaja in tudi po startu zadržal vodilni položaj. “Dirka je bila dokaj čustvena. Kimi je takoj vršil pritisk name. Bilo je težko, toda izteklo se je dobro. Na tem dirkališču moraš biti vseskozi popolnoma osredotočen. To dirko sem si vedno najbolj želel zmagati. Zdaj sem jo dobil in to je odlično tako zame kot tudi za moštvo in za Michelin,” je dejal Alonso, ki je zmago posvetil v petek preminulemu šefu Michelina Edouardu Michelinu.

Prvo zmago v Monaku in 12. skupno v formuli 1 si je Španec zagotovil, ko je najprej v 48. krogu razneslo motor tretjeuvrščenemu Avstralcu Marku Webbru v Williamsu – na progo je moral varnostni avtomobil -, tri kroge pozneje pa je zaradi enake usode ob progi končal dotlej najbližji Alonsov zasledovalec, Kimi Raikkoenen (McLaren Mercedes). Vzrok za njegov odstop je bila najverjetneje prav vožnja za varnostnim avtomobilom, ki je preveč pregrela motor Finčevega dirkalnika.

Vse to sta izkoristila Montoya in Rubens Barrichello v Hondi, ki sta zasedla drugo in tretje mesto. Toda Brazilčeve sanje o stopničkah so se kmalu razblinile, saj je skozi bokse peljal prehitro in bil kaznovan. Potencialno mesto na stopničkah je tako pripadlo Jarnu Trulliju v Toyoti, a tudi njega je sreča zapustila, saj mu jo je dirkalnik zagodel le pet krogov pred ciljem. Tako je s precej sreče najnižje mesto na “podiumu” zasedel dvakratni zmagovalec Monaka Coulthard, do točk pa so prišli še Barrichello, Michael Schumacher, ki se je iz ozadja prebil na peto mesto in “rešil” vsaj štiri točke, Giancarlo Fisichella (Reanult) ter Nick Heidfeld (BMW-Sauber) in Ralf Schumacher (Toyota).

“To drugo mesto mi veliko pomeni, predvsem po vseh težavah, ki sem jih imel v zadnjem obdobju. Upam, da bom v takem ritmu tudi nadaljeval. Sicer pa je bilo vseskozi veliko ‘prometa’, pred menoj je bilo tudi po pet dirkalnikov in z enim od njih bi kmalu trčil,” je povedal Montoya. Posebej zadovoljen pa je bil Coulthard: “Zelo sem vesel, da sem spet na stopničkah. Ob koncu so mi gume malce nagajale, toda tri moštva z Michelinovimi gumami na stopničkah dokazujejo, da so bile vendarle odlične. To je hkrati zelo pomemben dan za našo ekipo, saj so to prve naše stopničke. Upam, da nam bodo dale dodatnega zagona za prihodnje dirke.”
Alonso je na dosedanjih sedmih tekmah zbral 64 točk, sedemkratni prvak Michael Schumacher jih ima 43, Fisichella in Raikkonen na tretjem in četrtem mestu pa sta jih doslej vknjižila po 27.

Sezona v formuli 1 se bo nadaljevala 11. junija, ko je na sporedu VN Velike Britanije v Silverstonu.

Več na Delo.si