S filmom proti AIDS-u

Aktualno

Cannes. La Croisette Boulevard je glavno zbirališče vseh slavnih in manj slavnih, ki so del kolesja mogočne filmske industrije. Tudi na letošnjem 59. cannskem filmskem festivalu (17. do 28. maja) ni bilo nič drugače. Trije…

Cannes. La Croisette Boulevard je glavno zbirališče vseh slavnih in manj slavnih, ki so del kolesja mogočne filmske industrije. Tudi na letošnjem 59. cannskem filmskem festivalu (17. do 28. maja) ni bilo nič drugače. Trije veliki LED zasloni so poskrbeli, da je prav vsak gledalec lahko občudoval blesteče nasmeške filmskih zvezd in zvezdnikov. V mirnejših trenutkih na rdeči preprogi pa ti zasloni predvajajo 45 sekundni izsek iz filma “A Closer Walk”.

Dokumentarni film režiserja Roberta Bilheimerja je bil deležen velikega odobravanja in osvetljuje nevarnosti pandemije AIDS-a. Največji svetovni proizvajalec avtomobilov, General Motors, je finančno podprl predvajanje tega filma kot del svoje splošne zavezanosti k zdravju in človeški dobrobiti.

SpoTVision, operater cannskih zaslonov, se je odločil za predvajanje tega filma zaradi njegovega verodostojnega in vsebinsko močnega sporočila. Izsek iz filma “A Closer Walk” bodo skupno predvajali kar 612-krat. GM meni, da je samo dejanje zgodovinska priložnost, ko lahko to svetovno grožnjo postavimo močno v ospredje. Film sam raziskuje zapleten odnos med zdravjem, dostojanstvom in človekovimi pravicami, kot tudi našo odgovornost eden do drugega. Prikazuje kruto resnico o bolezni in istočasno ponuja upanje sredi tragedije.

General Motors je v kampanjo o osveščanju bolezni HIV/AIDS vložil okoli milijon ameriških dolarjev, z omenjenim filmom kot osrednjim projektom. V filmu igrata Glenn Close in Will Smith, ne manjkata niti generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan in vsestransko aktiven Bono.

“Dokumentarni film, v katerem se prevevajo upanje, sočutje in zavračanje nas želi spomniti na tragedijo AIDS-a, ki je doletela sedanje in bodoče generacije, “ pravi Rod Gillum, podpredsednik GM-a za družbeno odgovornost in različnost. “Zgodba, ki jo moramo pripovedovati vedno in znova.”

General Motors je mnenja, da morajo bitko z AIDS-om izbojevati vse oblike partnerstva: vlade, civilna družba in poslovni svet. GM svojim zaposlenim in njihovim družinam že omogoča razne programe izobraževanja, osveščanja in zaščite. Programov so deležni tudi tisti, ki žive na področjih visokega tveganja povsod tam, kjer ima GM svoje obrate.

General Motors se je zavezal, da podpre distribucijo Bilheimerjevega filma širom po svetu. Veliki zasloni bodo tako potovali v Johannesburg, Durban, Bangkok, New Delhi, New York, Los Angeles, Miami, Washington, D.C., Toronto, Phnom Penh in Kijev. V številnih državah po svetu bodo film predvajali na nacionalnih televizijah v času največje gledanosti. Ocenjujejo, da bo do konca leta 2006 film videla okoli milijarda ljudi.

Več o filmu


Sorodne vsebine