Sanjski začetek za Alonsa

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Fernando Alonso (Renault) je zmagovalec dirke za VN Avstralije v Melbournu, tretje letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1. Drugo mesto je osvojil Kimi Raikkoenen (McLaren-Mercedes), tretji pa je bil Ralf Schumacher (Toyota). V skupnem seštevku…

Fernando Alonso (Renault) je zmagovalec dirke za VN Avstralije v Melbournu, tretje letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1. Drugo mesto je osvojil Kimi Raikkoenen (McLaren-Mercedes), tretji pa je bil Ralf Schumacher (Toyota). V skupnem seštevku SP ima svetovni prvak Alonso na prvem mestu 28 točk, med konstruktorji pa je v vodstvu Renault z 42 točkami.

Na tretji dirki sezone ni manjkalo akcije in razburljivih dogodkov, štirikrat je moral posredovati varnostni avto, precej dirkalnikov je razbitih končalo v zaščitnih ogradah, zmage pa se je na koncu veselil svetovni prvak Alonso, ki si je že po treh dirkah nove sezone nabral lepo točkovno zalogo pred selitvijo karavane formule 1 v Evropo, ko bo v Imoli 23. aprila na sporedu tradicionalna preizkušnja za VN San Marina.

Začelo se je že pred startom, ko je Juan Pablo Montoya pretiraval pri ogrevanju gum in se med cik-cak vožnjo zavrtel. A ga je zadnjega startnega mesta rešil drugi iz kvalifikacij Giancarlo Fisichella, saj je tik pred startom z mahanjem naznanil, da ima težave; po novem krogu za ogrevanje je moral Italijan začeti kot zadnji iz boksov, Kolumbijec pa se je lahko vrnil na svoje mesto. Po startu najhitrejši iz kvalifikacij Jenson Button v vodstvu ni zdržal prav dolgo, saj ga je takoj napadel Alonso in ga v tretjem krogu, ko se je varnostni avto umaknil, tudi prehitel. v ozadju pa se je dirka že po nekaj zavojih končala za Felipeja Masso, ki je po bližnjem srečanju z Davidom Coulthardom in Nicom Rosbergom svojega Ferrarija raztreščil v zaščitnem zidu. Mladi Nemec se je še privlekel do boksov, a nato izstopil iz svojega Williamsa, le škotski veteran pa je nadaljeval dirko.

Za Ferrari, ki mu v Avstraliji nič ni šlo po načrtih (Michael Schumacher je bil v kvalifikacijah 11.), je bilo slabe dirke dokončno konec v 34. krogu, ko je dirkalnik uničil še Schumacher; podobno kot Massa je tudi nekdanji svetovni prvak nepoškodovan izstopil iz razbitine, a poskrbel za nov prihod varnostnega avtomobila. Vozniku slednjega na avstralski dirki res ni bilo dolgčas, saj je le nekaj minut kasneje podobno razbijaško akcijo izvedel še Vitantonio Liuzzi s Toro Rossom, scenarij pa je bil povsem enak – razbit dirkalnik v zaščitni ogradi, nepoškodovan dirkač in obilo umazanije in ostankov dirkalnika na stezi. Že pred tem je varnostni avto posredoval tudi ob nesreči red Bullovega Avstrijca Christiana Kliena.

Ko so se razmere umirile, je Alonso brez težav nadzoroval položaj in tekmece. Še najbližje mu je bil Kimi Raikkoenen, ki pa ni imel prave možnosti za napad; končna razlika je bila sicer le 1,8 sekunde, toda Španec je bil, ko na progi ni bilo varnostnega avtomobila, že 25 sekund pred Fincem. Pri McLarnu so bili nazadnje veselil drugega mesta, saj je njihov drugi voznik Montoya po nespretnosti na začetku dirke pred koncem še grobo zapeljal čez robnik zadnjega zavoja, sicer še ujel avto pred zaščitnim zidom, toda dirke ni mogel nadaljevati.

Do tretjega mesta se je prebil Ralf Schumacher, pa čeprav je moral med dirko zaradi prekoračitve hitrosti opraviti še kazensko vožnjo skozi bokse, na njegovo srečo pa so številna posredovanja varnostnega avtomobila dovolj upočasnila konkurenco, da je mlajši Schumacher ostal v stiku z vrhom. Za konec razburljive dirke je poskrbel še Button, ki mu ni bilo usojeno pripeljati do točk: v zadnjem krogu mu je, ko je bil na petem mestu, spektakularno razneslo motor, svojo Hondo pa je moral parkirati le nekaj deset metrov pred ciljno črto. Darilo Britanca je hvaležno izkoristil Fisichella, ki je tako iz zanj sprva pokvarjene dirke vendarle iztisnil nekaj točk in se prebil na drugo mesto v skupnem seštevku. Nick Heidfeld je ostal tik pod stopničkami na četrtem mestu, a z doslej najboljšo uvrstitvijo moštva BMW Sauber.Scott Speed ostal brez prve točke v formuli 1
Vodstvo dirke svetovnega prvenstva formule 1 v avstralskem Melbournu je naknadno kaznovalo ameriškega dirkača Scotta Speeda s 25 sekundami pribitka zaradi prehitevanja v obdobju rumene zastave. Dirkač moštva Toro Rosso je nazadoval za eno mesto na deveto, s čimer je izgubil svojo prvo točko v formuli 1. Na osmo mesto pa je napredoval dirkač moštva Red Bull Škot David Coulthard.

Speed pa ni ostal le brez točke, temveč je tudi njegova denarnica tanjša za 5.000 dolarjev. Tolikšno globo bo moral plačati Mednarodni avtomobilistični zvezi FIA zaradi uporabe neprimernih besed na zaslišanju po dirki. FIA sicer ni sporočila, proti komu je Američan uporabil “neustrezni besednjak”, neuradno pa je ostre besede namenil prav Coulthardu.
Rezultati (57 krogov, 302,271 km):

 1. Fernando Alonso (Špa/Renault)           1:34:27,870
 (povp. hitrost: 191,990 km/h)
 2. Kimi Raikkoenen (Fin/McLaren-Mercedes)     +  1,829
 3. Ralf Schumacher (Nem/Toyota)                 24,824
 4. Nick Heidfeld (Nem/BMW Sauber)               31,032
 5. Giancarlo Fisichella (Ita/Renault)           38,421
 6. Jacques Villeneuve (Kan/BMW Sauber)          49,554
 7. Rubens Barrichello (Bra/Honda)               51,904
 8. David Coulthard (VBr/Red Bull)               53,983
 9. Scott Speed (ZDA/Toro Rosso)               1:18,817 (25 sekund kazni)
10. Jenson Button (VBr/Honda)                    1 krog
11. Christijan Albers (Niz/Midland)              1 krog
12. Takuma Sato (Jap/Super Aguri)                2 kroga
13. Juji Ide (Jap/Super Aguri)                   3 krogi

Več na Delo.si