Za starega ata

Renault, Testi

Clio tretje generacije uspešno nadaljuje pot starega Clia, ki svoje sploh še ni zaključil. Dejstva so jasna, je najbolje prodajani avtomobil v svojem razredu in največ Cliov se proda ravno z motorjem prostornine 1,2 litra,…

Clio tretje generacije uspešno nadaljuje pot starega Clia, ki svoje sploh še ni zaključil. Dejstva so jasna, je najbolje prodajani avtomobil v svojem razredu in največ Cliov se proda ravno z motorjem prostornine 1,2 litra, ki premore 75 konjskih moči. Paket opreme Confort ponuja bogato serijsko opremo ter obilo udobja. S takšnim avtomobilom bo pot kakšni mladi štoparki marsikateri stari ata z veseljem skrajšal in jo »zategnil« par ovinkov do doma.

H kompaktnejšemu videzu pripomorejo veliki prednji žarometi ter odločna bočna linija, ki se začne pri širokih prednjih blatnikih in zaključuje v zadnjih žarometih. Slednji so sila atraktivni, kot deklica ob avtomobilu. Zadnja žarometa omejuje nepravilna oblika geometrijskega telesa, v sredini pa se nahaja deljeni krog. Spodaj je smerokaz oblike U. Ročice vseh štirih vrat so v črni barvi, zunanja ogleda, ki so električno nastavljiva in ogrevana pa so v barvi karoserije. Velika okna omogočajo dober vpogled na dogajanje zunaj Clia, rahlo je moteči le B stebriček. Kolesa so kovinska 15-palčna z okrasnimi pokrovi Aria. Prtljažnik je dovolj velik, da ata brez večjih težav (razen, če ima težave s križem) vnuku na dirkališče pripelje do pet petnajst palčnih pnevmatik.

Notranjost je v slogu ambienta »Expression«. Armaturna plošča je v črni barvi in izdelana iz trde plastika. Žal se že v novem avtomobilu najdejo črički, seveda če stoji vozilo predolgo na Soncu. Prestavna ročica je dobro oprijemljiva in v dosegu roke, vendar zakriva gumb za vklop vseh štirih utripalk. Pred seboj ima voznik dobro oprijemljiv volan in prikazovalnika obratov ter hitrosti. Slednja sta v ležečem položaju, kar je dobro, saj sta tako bolj vidna v vseh namestitvah volana, ki je nastavljiv po višini. Pravtako je vozniški sedež nastavljiv po višini. Udobni sedeži so oblazinjeni v svetli barvi z vzorci ter namenjeni za raznolike riti. V njih se odlično počutijo debele stare riti, kot tudi suhe in mlade. Pred sovoznikovim sedežem je osvetljen in ohlajen odlagalni prostor, ki se odlično odreže v toplih spomladanskih dnevih. Lešnikova čokolada ostane hladna in nestopljena.

Testnega Clia poganja bencinski motor s prostornino 1,2 litra ter šestnajst ventilsko tehnologijo. To ni pošast! Vendar je kultiviran in odziven motorček z majhno porabo ter zato za ljudi s skromno pokojnino. Povprečna poraba 75 konjskega (55 kW) motorčka je tudi brez »počasnih« voženj lahko 6 litrov na sto prevoženih kilometrov. Največ navora 105 Nm doseže pri približno 4.000 obratih na minuto. ABS Bosch 8.0 zavore so serijske, ki skupaj z odličnim podvozjem poskrbijo, da Clio ostane na cesti tudi pri malo ostrejši vožnji. Menjalnik je ročni petstopenjski, ki je za razliko od starejših modelov bistveno bolj natančnejši. Prestavna razmerja so kratka, zaradi česar Clio dobro pospešuje, vendar se problem pojavi pri končni hitrosti, ki po tovarniških podatkih znaša 167 km/h (ni preverjeno v praksi), kjer manjka šesta prestava. Izoliranost potniškega prostora je odlična, z besedo odlična mislimo dejansko to besedo, kajti motor in močan piš vetra se komaj sliši v notranjost. Vodljivost je solidna, pohvale vreden je električni variabilni servo volan s katerim je manevriranje po parkiriščih otročje lahko opravilo. Ob dvigu pokrova motorja pa naletimo na presenečenje. Novejši motorji so vsi pokriti s plastiko, a vedno je na njih izpisan proizvajalec. Še Dacia ima na motorju na veliko napisano Renault. V Cliu pa je motor pokrit le s črno plastiko ter brez napisa.

Ko potegnemo črto, dobimo rezultat, da se novega Clia splača kupiti, če ne pa vsaj iti pogledati v avtohišo. Slovencem veliko pomeni oblika, mnenja o Cliu so deljena, enim je všeč, drugim pač ne. Motor je soliden za mestno vožnjo, na avtocesti se ne izkaže pretirano dobro. Zadovoljiva pa je cena, ki znaša za Renault Clia 2.675.000 tolarjev (11.663,33 EUR). Prišteti moramo še doplačilo za 5-vratno različico ter za kovinsko barvo in dobimo končno ceno, ki je glede na velikosti pokojnin v RS Sloveniji primerna. Ne pozabimo na 5 zvezdic pri trkih EuroNCAP!

Cena osnovnega modela: 2.185.000,00 SIT (9.117,84 EUR)

Cena testnega modela: 2.846.000,00 SIT (11.907,95 EUR)

Simpatični fotomodel: Anamarija Jeler

POVEZAVA na test Renault Clio III. – Dober, boljši, najboljši