Zanimiva sezona bo

Avtomobilizem, Šport

V Monzi se je na dvodnevnem testu zbralo 34 voznikov, ki bodo letos tekmovali v lani premierni sezoni WTCC (World Touring Car Championship). Preden so se vozniki lahko podali na stezo so morali najprej poslušati…

V Monzi se je na dvodnevnem testu zbralo 34 voznikov, ki bodo letos tekmovali v lani premierni sezoni WTCC (World Touring Car Championship). Preden so se vozniki lahko podali na stezo so morali najprej poslušati dolgočasne govore vodilnih mož prvenstva ter funkcionarjev iz FIA-e. Sledilo je šest treningov, kjer so se po prvem vtisu in tudi časih najbolje odrezale Alfe z mladim Augustom Farfusom na čelu. BMW-ji z novo serijo 3 niso zaostajali veliko. Manjkale so ruske Lade!

Na tiskovni konferenci se je zbralo več kot 200 ljudi, ki so kakorkoli povezani z nadvse atraktivnim prvenstvom. Konferenca se ni mogla drugače začeti kot s kratko predstavitvijo lanske prve sezone svetovnega prvenstva turnih avtomobilov. Eurosport, ki prenaša vse dirke je skupaj zbral najboljše posnetke lanske sezone in jih na kratko predstavil. Na posnetku so bila vsa dramatična prehitevanja, izleti iz stez, manjkal ni niti zloglasni osmi ovinek na dirkališču v Turičiji. Statistika pove vse, gledanost serije, ko se je razvila iz evropskega prvenstva v svetovno se je povečala za petkrat. Letos pričakujejo 450 milijonov gledalcev iz celega sveta. Gospod Jacques Behar, predsednik KSO je dodal, da so zelo ponosni na dobro obiskano uradno spletno stran FIA WTCC, ki jo bodo razširili na šest svetovnih jezikov. Razvija pa se tudi uradna računalniška igrica, ki bo poskušala potoke adrenalina prenesti na računalnik. S ponosom so najavili, da se bo 2. aprila začela druga sezona prvenstva, kar je svojevrsten rekord saj prejšnja svetovna prvenstva turnih avtomobilov so preživela komaj eno polno sezono. Še bolj impresiven podatek je ta, da bo aprila v Monzi na štartu začelo dirko kar 36 avtomobilov. Kaj takega je zaman pričakovati v formuli ena!

Prvi trening je potekal še na razmeroma suhi stezi, kjer je dominiral mladi Augusto Farfus z Alfo Romeo 156. Dobri pogoji na stezi so mu omogočili odpeljati najhitrejši krog prvega dne 2:11,4982. Konkurenčnost Alf sta potrdila novinca pri N.Technology Gianni Morbidelli in Salvatore Tavano s tretjim oziroma četrtim najboljšim časom prvega dne. Drugi najboljši čas je dosegel lanski svetovni prvak Andy Priaulx s svojim novim BMW-jem serije 3. Seatovo čast je rešil Rickard Rydell s petim najboljšim časom in več kot sekundo zaostanka za najboljšim. Preostala dva treninga je pokvaril dež, ki ni več dopuščal boljših časov. Chevroleji s svojim nastopom niso ravno prepričali, za njih je najboljši čas dosegel Alan Menu, ki je zadostil osmemu mestu.

Naslednji dan so se razmere na stezi spremenile v pozitivno smer. Po suhi stezi sta se za Alfami zapodila Tom Coronel z novim Seat Leonom ter Peter Terting z istim avtomobilom. Časi so bili za razliko prvega dne za deset sekund boljši. V zadnjih dveh minutah zadnjega treninga zadnjega dne je Andy Priaulx z absolutno najboljšim časom 2:00,688 ugnal fante iz N.Technologyja in s tem dokazal, da tudi letos BMW računa le na sam vrh. Drugo najboljši čas je dosegel Salvatore Tavano z Alfo Romeo 156 in tako za slabo desetinko ugnal moštvenega kolega Augusta Farfusa. Četrti najboljši čas je dosegel Jorg Muller, medtem ko se je brat Dirk s prav tako BMW-jem uvrstil na trinajsto mesto z dobro sekundo zaostanka. Na koncu je čast Seata rešil zasebni voznik Tom Coronel s šestim najboljšim časom. Prvi Chevrolet Lacetti je dosegel sedemnajsti čas, katerega je vozil italijanski voznik Nicola Larini.

Dejstva so sledeča; Alfa Romeo se po lanski manj uspešni sezoni vrača s vso močjo. BMW ostaja glavni favorit za osvojitev prvenstva. Seat se je izkazal predvsem na preostalih zimskih testiranjih, ima pa tudi močno dirkaško zasedbo. Prvih deset voznikov je bilo na drugem dnevu nagnetenih z razliko manj kot sekunde. Prvi odgovor bomo dobili 2. aprila prav tako v Monzi. Zadnjega pa 19. novembra v Kitajski.