Grande Punto Abarth obetavno

Avtomobilizem, Šport

Ta vikend se je končal prvi reli, kjer so tekmovali avtomobili izdelani po novem pravilniku pripravljenem za vozila Super2000. Italijanska posadka Paolo Andreucci – Anna Andreucci je z novim Fiatom Grande Punto Abarth pripravljenem za…

Ta vikend se je končal prvi reli, kjer so tekmovali avtomobili izdelani po novem pravilniku pripravljenem za vozila Super2000. Italijanska posadka Paolo Andreucci – Anna Andreucci je z novim Fiatom Grande Punto Abarth pripravljenem za vozila Super2000 osvojila zmago. Konkurenčnost Fiata pripravljenega pri N.Technology je potrdilo še peto mesto Andree Navare s pravtako Grande Puntom.

Reli je sicer štel za italijansko državno prvenstvo, kjer pa je tako ali tako dirkanje udomačena panoga in konkurenca zelo huda. Uspeh Grande Punta je bil tako vprašljiv, zato si niti najbolj izkušeni poznavalci relija niso upali napovedati izzida. Pa vendar se je reli za “Abarth” moštvo končal prav sanjsko že na svojem prvem nastopu in s tem potrdil pravilno odločitev FIA-e glede novega pravilnika. Posadka Andreucci je na cilj prispela s 34,6 sekundami prednosti pred Gianfrancom Cunicom z Mitsubishijem Lancerjem EVO IX. Drugi Grande Punto Abarth je končal na petem mestu z zaostankom 53,4 sekunde, vendar je Navara vozil z omejenim motorjem, slabšim za približno 7-10 konjskih moči.

Novi pravilnik za dirkalnike Super2000 omogoča Grande Puntu naslednje karakteristike; 2,0 litrski motor zmore 275 konjskih moči. Štirikolesni pogon dobavlja uradno podjetje, ki ga je pooblastila FIA in je za vse avtomobile v tem razredu enak. Celoten razvoj takšnega avtomobila naj bi stal okoli 150.000 evrov. Grande Punto se je lahko na tem reliju kosal brez večjih problemov s sto konji močnejšimi Subaru Imprezami in Mitsubishi Lancerji. Na svoj prvi nastop v tem razredu čaka tudi Peugeot 207 RCup.

POVEZAVA na Fiat Grande Punto Rally Abarth

POVEZAVA na Peugeot 207 RCup