Dvojna zmaga Renaulta

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Giancarlo Fisichella (Renault) je zmagovalec druge letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji za VN Malezije v Sepangu je drugo mesto osvojil njegov moštveni kolega in svetovni prvak Španec Fernando Alonso , tretji pa…

Giancarlo Fisichella (Renault) je zmagovalec druge letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji za VN Malezije v Sepangu je drugo mesto osvojil njegov moštveni kolega in svetovni prvak Španec Fernando Alonso, tretji pa je bil Britanec Jenson Button (Honda). Na četrtem mestu je dirko končal Juan Pablo Montoya, za njim sta se uvrstila dirkača Ferrarija, Felipe Massa in Michael Schumacher. Točke sta osvojila še Jacques Villeneuve (BMW Sauber) in Ralf Schumacher (Toyota).

Tropske razmere so bile usodne za oba dirkača Williamsa, ki sta dirko končala že kmalu po štartu. Okvara motorja je ustavila tako Nica Rosberga kot Marka Webberja. Tehnična okvara je ustavila tudi Kimija Raikkonena (McLaren).

V skupnem seštevku SP je po dveh dirkah v vodstvu Alonso z 18 točkami, med konstruktorji pa Renault z 28.

Renault je na naporni preizkušnji v Maleziji v veliki vročini dosegel dvojno zmago in po zmagi Alonsa na uvodu v sezono na najboljši način pokazal, da se bodo tudi letos tekmeci morali krepko potruditi za uspehe proti francoski ekipi.

Renaultova dirkalnika sta se izkazala za najbolj zdržljiva, saj je v Maleziji vročina uničila številne motorje. Že v kvalifikacijah so ju morali menjati pri Ferrariju, zaradi česar je moral nekdanji svetovni prvak Michael Schumacher dirko začeti z deset mest slabšega startnega mesta. Takoj po startu je Alonso s šestega mesta brez težav prišel tik pod vrh, že v prvem krogu pa je bilo konec dirke za enega od junakov prve letošnje preizkušnje Kimja Raikkoenena; dirkač McLarna je tokrat trčil s Christianom Klienom in končal v pesku ob stezi.

Eno najprijetnejših presenečenj letošnje sezone, mladi Nemec Nico Rosberg, je po dobrem dosežku na kvalifikacijah (tretje mesto) le nekaj krogov užival v dirki, saj ga je izdal Cosworthov motor v Williamsu.

Fisichella je brez težav zadržal vodstvo, potem, ko so vsi opravili načrtovane postanke pri mehanikih, pa na vrhu ni bilo veliko novega: na drugem mestu je bil Alonso, ki je bil uspešen pri taktiki poznega postanka in lažjega dirkalnika, tako da je prehitel Buttona; Britanec je do konca brez težav trdno zadržal zadnje mesto na stopničkah. Četrto mesto je imel prav tako trdno v rokah Juan Pablo Montoya, potem ko mu ga je neprostovoljno prepustil Nick Heidfeld, zadnja žrtev prekurjenih motorjev; agregat v njegovem BMW-Sauberju je izdihnil vsega osem krogov pred ciljem. Oba Ferrarijeva voznika sta bila za Kolumbijcem, tokrat drugi voznik Massa pred Schumacherjem – slednjemu je s 14. mesta uspelo priti najvišje do četrta, a je bil daleč od možnosti za napad na stopničke. Kljub odstopu Heidfelda so pri BMW-Sauberju prišli do prvih letošnjih točk, saj je bil veteran Jacques Villeneuve sedmi. Zadnjo točko je dosegel Ralf Schumacher, ki je dirko zaradi menjave motorja začel z zadnjega mesta.

“Zame je pomembno, da sem dobro opravil delo. Bilo je zares vroče in koncentracija je nadvse pomembna. Zdaj se lahko res veselim nadaljevanja sezone, saj je avto, kot kaže, dovolj vzdržljiv,” je po tretji zmagi v karieri (doslej je bil najboljši v Braziliji
2003 in lani v Avstraliji) menil Italijan. Dvojna zmaga Renaulta je bila šele druga v zgodovini za francosko ekipo, prvo so dosegli že davnega leta 1982 na domači dirki v Franciji.

Naslednja preizkušnja v formuli 1 bo VN Avstralije v Melbournu 2. aprila.

Več na Delo.si