Pintar in Skubič uspešna na generalki

Motociklizem, Šport

Današnji dan se je za slovenski Inotherm Honda racing team v Daytoni zaključil več kot uspešno. Najprej je naše tri dirkače pričakal kvalifikacijski trening za sobotno, prestižno 200 milj dolgo dirko. Dosežen čas kroga, ki…

Današnji dan se je za slovenski Inotherm Hondaracing team v Daytoni zaključil več kot uspešno. Najprej je naše tri dirkače pričakalkvalifikacijski trening za sobotno, prestižno 200 milj dolgo dirko. Dosežen čas kroga, ki za najhitrejšim voznikom ne sme zaostati več kot 10%, je pogoj, da se dirkačem uspe uvrstiti na glavno dirko. Pintar, Skubic in Šenk so preskočili največjo oviro in se vsi trije uspeli uvrstiti na glavno dirko. S tem se je celotni ekipi odvalil z ramen največji kamen, saj je nemalo tistih katere pot z vseh koncev sveta pripelje na dirko v Daytono, a se ne uspejo kvalificirati na glavno dirko in tako praznih rok in predvsem predčasno spakirajo motocikle in odidejo domov.

A uspešen dan ni bil zaključen z kvalifikacijo vseh treh slovencev, temveč je Inotherm Honda team čakala danes še ena preizkušnja. Dirka razreda 600 supersport je bila na sporedu ob 17h po srednjeameriškem času, na njej pa sta nastopila le Skubic in Pintar, medtem ko je Šenk dirko spremljal ob progi in nabiral prepotrebne informacije za sobotni maraton.

Dirka razreda 600 supersport je takorekoč mala generalka za dirko Daytona 200, saj na njej nastopijo vsi tovarniški vozniki, ker je prodaja motociklov v segementu razreda 600 seveda precej pomemben dejavnik in se jo zato vsako leto udeleži večina vseh tovarniških ekip.

Dirka na kateri je zmagal mladi Roger Lee Hayden, brat Nickya Haydna, ki nastopa za tovarniško moštvo Repsol Honda na prvenstvu Moto GP, je prinesla dober rezultat. Pintar in Skubic sta se v dirko pognala z 41. in 43 startnega mesta, ter v 22 krogov dolgi dirki, na koncu še napredovala. Pintar je dirko zaključil na 30. in Skubic le nekaj mest za njim na 34. mestu.Lep uspeh, je po celotedenskem delu na dirkališču seveda pomenil razlog za veselje celotne slovenske ekipe in vseh treh dirkačev, ter hkrati predstavlja dobro popotnico za sobotno, tokrat že 65. ponovitev dirke 200 milj Daytone.

BOSTJAN PINTAR

“Z rezultatom sem seveda še kako zadovoljen. Pred začetkom naše poti na Florido nisem vedel natanko v kaj se podajam in ko sem zagledal veliki oval v Daytoni, so me obhajali mešani občutki. Kot kaže sem se na progo hitro in dobro privadil in sedaj se na ovalu že resnično počutim kot doma. Sama dirka je minila v znamenju dobrega štarta a v prvem zavoju je bila velika gneča. Nisem zavzel najboljše pozicije in zavoj se mi je neugodno zaprl, zato sem izgubil nekaj mest, ki pa sem jih kasneje v dirki uspel pridobiti nazaj. Dunlopove gume so se izkazale za odlične in motor je držal dobro lego, tako da sem se lahko celo dirko koncentriral na idealno linijo in na lovljenje konkurentov. Malce mi je žal le nekaj izgubljenih mest v predzadnjem krogu, ki sem jih podaril sotekmovalcem ker sem upočasnil svojo vožnjo. Redarji ob progi so namreč mahali z belo zastavo, ki v ameriki pomeni predzadnji krog, v Evropi pa je to znak za reševalno vozilo na progi. Ker sem mislil, da se je zgodila nesreča in da je na progi rešilec sem zaprl plin, seveda pam je to takoj izoristilo nekaj dirkačev za mano, ki so me v trenutku prehiteli. Ko sem ugotovil za kaj gre, je bilo prepozno, da bi jih ujel nazaj, saj smo že bili v zadnjem krogu dirke.Vsekakor sem z doseženim zadovoljen in odštevam ure do sobotnih 200 milj!

BOŠTJAN SKUBIC

” Uff, dirki ni in ni bilo videti konca. 22 krogov ni seveda nič v primerjavi z 65 krogi na sobotni dirki, a kljub vsemu je v dirki razreda Supersport 600 tempo precej hitrejši. Prejšnja leta smo v tem tekmovalnem razredu vozili dirko dolgo 11 krogov, torej je bila letos dolžina dvojna. No, a na koncu sem z rezultatom povsem zadovoljen. Startal sem odlično in prehitel kar nekaj tekmovalcev pred menoj, a je v tretjem zavoju nekdo padel pred menoj in le malo je manjkalo, da ga nisem povozil. S tem bi se najbrž dirka zame zaključila in ker sam nisem hotel končati v pesku, sem ga obšel po travi. Med manevrom sem seveda izgubil kar nekaj mest, a sem jih do konca dirke uspešno nadoknadil. Vesel sem za uspeh ekipe in zadovoljen, da je moja Honda CBR 600 delovala odlično.

DEJAN ŠENK

“Svojo pozornost sem danes fokusiral predvsem na kvalifikacije razreda Formula Extrem saj je moj cilj le nastop na sobotni dirki. V preteklih letih je v tem tekmovalnem razredu veljalo pravilo dvojnih kvalifikacij, tokrat pa je bil kvalifikacijski trening le eden. V 50 minutah, ki smo jih imeli na razpolago je bilo potrebno svojo vožnjo skoncentrirati v en sam brezhibno odpeljan krog, kar pa je zaradi izredne gneče na stezi takorekoč nemogoče. No, na koncu mi je vseeno uspelo in stoparica je pokazala čas, ki me uvršča na sobotno dirko. Gre nedvomno za enega največjih uspehov moje kariere.” je povedal voznik Inotherm Honda teama, ki je v svoji karieri vknjižil tri naslove državnega prvaka v 250 kubičnem razredu.