Alonso ugnal starega mačka

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Svetovni prvak formule 1 Fernando Alonso (Renault) je zmagovito začel tudi sezono 2006, saj je bil najboljši na uvodni dirki za VN Bahrajna v Manami. Drugo mesto je osvojil nekdanji svetovni prvak Nemec Michael Schumacher…

Svetovni prvak formule 1 Fernando Alonso (Renault) je zmagovito začel tudi sezono 2006, saj je bil najboljši na uvodni dirki za VN Bahrajna v Manami. Drugo mesto je osvojil nekdanji svetovni prvak Nemec Michael Schumacher (Ferrari), tretji pa je bil lanski podprvak Finec Kimi Raikkoenen (McLaren-Mercedes). Točke so osvojili še Britanec Jenson Button (Honda), Kolumbijec Juan Pablo Montoya (McLaren-Mercedes), oba Williamsova dirkača Avstralec Mark Webber in Nemec Nico Rosberg ter Avstrijec Christian Klien (Red Bull).

Uvod v novo sezono je v precejšnji meri prinesel tiso, kar so si v mednarodni avtomobilistični zvezi želeli s spremembami pravil o motorjih (odslej bolide poganjajo manj zmogljivi osemvaljniki namesto desetvaljnikov) in sistema kvalifikacij (po novem na izpadanje glede na dosežene čase) – dirka je bila razburljiva, z ostrim bojem za zmago do zadnjih krogov, točke pa je dobilo šest različnih moštev, kar obeta nekoliko bolj izenačen boj kot lani. Nenazadnje pa se na sceno po mizernem lanskem letu kot kaže spet vrača Ferrari.

Prav na vrhu sicer ni bilo veliko novega, saj je zmagal svetovni prvak iz lanske sezone Fernando Alonso. A pot do zmage Renaultovega dirka ni bila lahka. Že v kvalifikacijah je moral priznati premoč lani precej nekonkurenčnemu Michaelu Schumacherju – Nemec je s 65. “pole positionom” izenačil rekord Ayrtona Senne – Ferrarijev dirkač pa je nato tudi bolje začel in vodil do 15. kroga in prvega postanka v boksih. Z drugim članom ekipe iz Maranella, novincem Felipejem Masso, je imel Španec vsaj na začetku manj težav, saj ga je že v prvem krogu prehitel in se prebil na drugo mesto, toda v sedmem krogu se je nato skorajda zapletel z Brazilcem. Slednji se je v poskusu, da bi se vrnil na drugo mesto, uštel pri zaviranju, se na koncu ciljen ravnine zavrtel, pri tem pa je le malo manjkalo, pa bi trčil z Alonsom, a se je slednji mojstrsko rešil bližnjega srečanja. Za Masso je bilo dirke takrat praktično konec, saj je moral v bokse, kjer so mu mehaniki z velikim težavami po skoraj minuti zamenjali eno od pnevmatik, vendar velike časovne izgube do konca ni mogel več nadomestiti in je končal brez točk na devetem mestu.

Med dirko je ob postankih tekmecev vodstvo za krajši čas prevzel tudi McLarnov voznik Kolumbijec Juan Pablo Montoya, še boljši dosežek pa je uspel njegovemu moštvenemu kolegu Kimiju Raikkoneneu. Finec je na kvalifikacijah razbil dirkalnik in je moral zato v nedeljo starati z zadnjega, 22. mesta. Že v prvem krogu je pridobil osem mest, že sredi dirke pa je bil celo na tretjem mestu.

Odločilen trenutek je bil drugi postanek Alonsa v boksih v 39. krogu; Nemec je bil pri mehanikih štiri kroge pred tem, Španec pa se je ob vrnitvi na stezo ravno še zrinil pred Schumacherja, nato pa ni več dovolil, da bi se vrstni red na prvih dveh mestih zamenjal, čeprav je do konca nekdanji svetovni prvak večkrat poskušal napasti aktualnega. V boju za tretje mesto je Jenson Button ogrožal Raikkoenena, ki pa mu je na koncu, tudi po zaslugi postanka manj, uspelo obdržati najnižjo stopničko.

“To je bil moj trenutek. Vedel sem, da bom zmagal, če mi uspe ostati pred njim. Bilo je zelo tesno, ampak se je izšlo,” se je devete zmage v karieri veselil Alonso. Schumacher je bil zadovoljen tudi z drugim mestom: “Osem točk, najboljši startni položaj, to je več, kot smo se lahko nadejali pred dirko.”

Naslednja dirka formule 1 bo že čez teden dni preizkušnja za VN Malezije v Sepangu.

Več na Delo.si