Loebu je v tretje uspelu

Avtomobilizem, Šport, WRC

Da gre v tretje rado, se je na reliju po Mehiki, tretji letošnji dirki za svetovno prvenstvo, na lastne oči prepričal tudi Francoz Sebastien Loeb (citroën xsara). Potem ko je moral dvakratni svetovni prvak na…

Da gre v tretje rado, se je na reliju po Mehiki, tretji letošnji dirki za svetovno prvenstvo, na lastne oči prepričal tudi Francoz Sebastien Loeb (citroën xsara). Potem ko je moral dvakratni svetovni prvak na uvodnih dveh preizkušnjah v Monte Carlu in na Švedskem priznati premoč Fincu Marcusu Grönholmu (ford focus), je 32-letni Francoz včeraj vendarle dočakal tudi prvo zmago v tej sezoni. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala drugouvrščeni Norvežan Petter Solberg (subaru impreza) in tretjeuvrščeni Avstrijec Manfred Stohl (peugeot 307).

Mehiški reli je sicer najbolje začel Solberg, ki je v svojo korist odločil prve štiri hitrostne preizkušnje. Dotlej mu je bil najtesneje za petami Grönholm, ki je na četrti HP izgubil nadzor nad svojim vozilom in zletel s ceste. Sprva je celo kazalo, da je za finskega veterana relija že konec, toda zmagovalec uvodnih dveh dirk se je z velikim zaostankom vrnil na makadamske ceste. Na koncu je celo napredoval do 8. mesta, kar mu je navrglo zadnjo točko za svetovno prvenstvo.

Drugi dan relija sta ogorčen dvoboj za zmago bila Solberg in Loeb, uspešnejši pa je bil Francoz, ki je tehtnico na svojo stran nagnil s petimi zaporednimi in skupno devetimi najhitrejšimi časi na HP. »Obožujem takšne dirke, na katerih šteje vsaka sekunda. Moj načrt je bil napasti od štarta in voziti na meji mogočega. Na srečo so se mi računi izšli,« se je veselil Loeb, ki se je z mehiško zmago zavihtel na vrh skupne razvrstitve za svetovno prvenstvo. Zdaj ga bo izjemno težko spodnesti z njega, česar se zaveda tudi Solberg, ki je prvič v tej sezoni pripeljal do cilja. »S Sebastienom sva imela čudovit dvoboj, ki sem ga nazadnje izgubil tudi zaradi težav s servo volanom. Drugo mesto mi sicer prinaša lepo število točk, toda v Mehiko sem, če sem iskren, pripotoval po zmago,« je bil malce razočaran Solberg, ki je za Loebom zaostal za 48,9 sekunde.

Stohla, ki je dobil dve hitrostni preizkušnji, je od zmagovalca ločilo že več kot štiri minute in pol, s končnim izkupičkom pa je bil razumljivo zelo zadovoljen. »Z uvrstitvijo sem seveda prezadovoljen, ne pa tudi z razmerami, ki bi lahko bile tudi boljše,« je bil kratek Avstrijec, ki se je po četrtem mestu v Monte Carlu prvič letos povzpel na oder za najboljše. Točke so si privozili še Španec Daniel Sordo (citroën xsara), Norvežan Henning Solberg (peugeot 307), Irec Gareth MacHale (ford focus), Avstralec Chris Atkinson (subaru impreza) in Grönholm. Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo med 24. in 26. t. m. v Kataloniji.

Več na Delo.si


Sorodne vsebine