V Daytoni bo vroooooče!

Motociklizem, Šport

Na tradicionalnem motociklističnem koncu tedna v ameriški Daytoni, vrhunec katerega je dirka Daytona 200, bodo letos nastopili tudi trije slovenski dirkači.  Boštjan Skubic , Boštjan Pintar in Dejan Šenk  se bodo z ekipo Inotherm Honda…

Na tradicionalnem motociklističnem koncu tedna v ameriški Daytoni, vrhunec katerega je dirka Daytona 200, bodo letos nastopili tudi trije slovenski dirkači. Boštjan Skubic, Boštjan Pintar in Dejan Šenk se bodo z ekipo Inotherm Honda Team skušali najprej sploh uvrstiti na 65. izvedbo prestižne preizkušnje, nato pa si na glavni dirki v soboto, 11. marca zagotoviti čimboljšo uvrstitev v konkurenci 80 tekmovalcev.

Dirka  Daytona 200  in legendarni zbor motoristov (Daytona Bike Week) imata 65 letno tradicijo. Gre za največji motociklistični dogodek na svetu, s katerim se lahko primerja le še angleški otok Man. Preko 600.000 motoristov iz vseh koncev sveta, se zbere vsako leto v marcu v ameriški zvezni državi Florida. Zaradi poletne klime in tropskega podnebja je  svetovno znano letovišče Daytona Beach, kot nalašč ustvarjeno za takšen dogodek. Že pred drugo svetovno vojno, so na kilometrih peščenih plaž pričeli prirejati motoristične dirke, ki so se v novejši dobi preselile na enega največjih svetovnih stadionskih dirkališč. 

Znameniti oval Daytona International speedway, ki sicer slovi po avtomobilističnih dirkah 500 milj Daytone in 24 ur Daytone premore 400.000 sedežev, ki so v času znamenitejših dirk do zadnjega razprodani. Daytona je za cestnohitrostne motoriste ultimativna dirka, ki vsako leto pomeni otvoritev ameriškega prvenstva in pa začetek nove dirkaške sezone.  Na dirkališču s strmo nagnjenimi zavoji, se dirkači vozijo takorekoč po »zidu smrti«, kjer je svoj znameniti film »Dnevi grmenja« posnel tudi holywoodski zvezdnik Tom Cruise.

Teden dirkanja v Daytoni se poleg ostalih dirk zaključi z Dirko 200 milj  Daytone, katere nagradni sklad presega 100.000 ameriških zelencev, najbolj prestižna pa je nagrada v obliki prestižne zlate ure Rolex, s katero ta proizvajalec nagradi nosilca prvega štartnega mesta. 200 milj oziroma, 65 krogov ali 2 uri in pol dolga dirka, je namenjena 80 najhitrejšim dirkačem iz celega sveta, katerim se na četrtkovih kvalifikacijah uspe kvalificirati na finalno dirko. Ob množici voznikov, ki pridejo poizkusit srečo in znanje je tudi kar nekaj tistih, ki morajo zato predčasno domov. Prostora pač ni dovolj za vse. V konkurenci svetovnih asov kot so Ben Bostrom, Kurtis Roberts, nekdanji svetovni prvak Neil Hodgson, Jeremy McWiliams, Tommy Hayden in še kdo, se bodo letos pomerili tudi člani slovenske ekipe Intotherm Honda Team. 

Dejan Šenk, trikratni državni prvak v razredu do 250 ccm, Boštjan Pintar, v lanski sezoni sedmo uvrščeni na evropskem prvenstvu razreda do 600 kubičnih centimetrov in Boštjan Skubic, petkratni udeleženec dirke v Daytoni, bodo letos zastopali barve Slovenije. Dvajsetčlanska članska ekipa dirkačev, mehanikov, snemalcev, fotografov in novinarjev se na pot odpravlja 5. marca, od 6. do 12. marca pa bodo v Daytoni poizkusili svojo športno srečo in pogum. Njihov cilj je seveda uvrstitev na glavno dirko in čimboljša uvrstitev po odpeljanih 200 miljah. Vmes pa jih seveda čaka cel kup dela, kot je dolivanje goriva servisiranje dirkalnih motociklov, menjava gum in še marsikaj.

Če bodo tri dirkalne honde CBR 600 RR delovale tako, kot si ekipa želi, in če bo seveda športna sreča mila, potem bi bili naši trije junaki zadovoljni z uvrstitvami nekje od 20  do 40 mesta. Poseči višje je seveda nemogoče saj so najvišja mesta rezervirana za tovarniške voznike, profesionalce, ki sedijo na najboljših in s tem seveda tudi neulovljivih strojih. Poleg tega so tovarniške ekipe s strani Dunlopa, ki je ekskluzivni dobavitelj pnevmatik za Daytono, opremljene z najboljšim materialom in je tako njihova prednost že v startu neulovljiva. A kljub temu, slovenska ekipa na dirko odhaja  polna pričakovanj in optimizma, ter z veliko željo pomeriti se v konkurenci najboljših na dirki, kjer končne hitrosti v vsakem krogu presegajo magičnih 300 km/h.

Kevin Schwantz, Kenny  Roberts, Troy Corser, Wayne Rainey, Giacomo Agostini, Matt Mladin, Scott Russell in še bi lahko naštevali  legendarna imena motociklističnih dirkačev, ki so svojo kariero  kronali z zmago na dirki v Daytoni. Se bo v prihodnje med njih vpisal tudi Slovenec? Šenk, Pintar, Skubic?


Sorodne vsebine