Grönholmu tudi reli po Švedski

Avtomobilizem, Šport, WRC

Marcus Grönholm (Ford) je zmagovalec 55. relija po Švedski, druge letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Finec, ki je bil najboljši že na prvi dirki sezone v Monte Carlu, je bil po 19 hitrostnih preizkušnjah za dobrih…

Marcus Grönholm (Ford) je zmagovalec 55. relija po Švedski, druge letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Finec, ki je bil najboljši že na prvi dirki sezone v Monte Carlu, je bil po 19 hitrostnih preizkušnjah za dobrih 30 sekund hitrejši od aktualnega prvaka Francoza Sebastiena Loeba, v svetovnem prvenstvu pa je zabeležil svojo jubilejno dvajseto zmago in že četrto na Švedskem. Tretji je bil Šved Daniel Carlsson (Mitsubishi) s skoraj tremi sekundami zaostanka (+2:56,8).

Grönholm, dvakratni svetovni prvak, je bil najhitrejši na prvi in zadnji hitrostni preizkušnji, skupaj pa je dobil deset HP ter si z vodstvom od starta do cilja sam najlepše čestital za osemintrideseti rojstni dan. Loebu je pripadlo osem prvih mest na HP, eno pa Italijanu Gigiju Galliju, ki je bil na koncu četrti. “Sijajno, sijajno. Najraje bi objel ves svet. Toda ni bilo lahko, čeprav končna razlika tega ne pokaže. Do zadnjega sem se moral boriti za zmago. Loeb mi res ni olajšal dela,” je dejal Grönholm po svojem drugem nastopu za ekipo Ford, s katerim temu moštvu zagotovil petdeseto zmago v svetovnem prvenstvu.

“Z drugim mestom sem zadovoljen, saj sem se zaletel v kup snega in si nekoliko “načel” avtomobil. Kljub temu sem napadal na vso moč. Markus je bil tokrat preprosto boljši,” je priznal Loeb. V ozadju se je odvijal tudi zanimiv dvoboj za tretje mesto, ki je najbolj pritegnil švedske gledalce. Domačin Carlsson in Galli sta se namreč ves čas menjala na 3. mestu, vendar je bila razlika med vedno zelo majhna. Pred zadnjo HP sta ju ločili le dve desetinki sekunde. Carlsson je na koncu izkoristil večje poznavanja terena s sedmimi sekundami prednosti pred Italijanom.

Grönholm ima z 20 točkami v skupnem seštevku SP štiri točke prednosti pred Loebom, med ekipami pa je prvi Ford (26), dve točki manj pa ima belgijski Kronos Citroen Team. Naslednja tekma za SP bo od 3. do 5. marca v Mehiki.

Izidi:
 1. Marcus Gronholm/Timo Rautiainen (Fin/Ford Focus RS)     3:09:01,9
 2. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mom/Citroen Xsara)        + 30,9
 3. Daniel Carlsson/Bo Holmstrand (Šve/Mitsubishi Lancer)      2:56,8
 4. Gigi Galli/Giovanni Bernacchini (Ita/Mitsubishi Lancer)    3:03,8
 5. Thomas Radstrom/Jorgen Skallman (Šve/Subaru Impreza)       5:53,3
 6. Kosti Katajamaki/Timo Alanne (Fin/Ford Focus)              7:34,8
 7. Xevi Pons/Carlos Del Barrio (Špa/Citroen Xsara)            8:35,6
 8. Henning Solberg/Cato Menkerud (Nor/Peugeot 307)            9:01,5
 9. Janne Tuohino/Risto Pietilainen (Fin/Citroen Xsara)        9:06,6
10. Jimmy Joge/Mattias Andersson (Šve/Peugeot 206)             9:17,2

Več na Delo.si