Novi RAV4 je ambiciozen

Aktualno, Novosti

Toyotin RAV4 vsekakor sodi med pionirje v segmentu, ki je v Evropi iz obrobne niše postal spoštovanja vreden del avtomobilske ponudbe. Ko je leta 1994 med kupce pripeljal njegov prvi rod, so na stari celini…

Toyotin RAV4 vsekakor sodi med pionirje v segmentu, ki je v Evropi iz obrobne niše postal spoštovanja vreden del avtomobilske ponudbe. Ko je leta 1994 med kupce pripeljal njegov prvi rod, so na stari celini prodali 50.000 takšnih terenskih vozil, imenovanih tudi SUV (sport utility vehicle). Zdaj, ko je nared že tretji rod, naj bi obseg prodaje SUV znašal 450.000, leta 2010 pa celo 700.000 vozil. K takšnemu naraščanju priljubljenosti naj bi prispeval tudi novi RAV4, za katerega pri Toyoti samozavestno pravijo, da postavlja nova merila v razredu športno uporabnih vozil.


Za obliko novega RAV4 je značilen trdnejši in oblikovno skladnejši izraz. Spodnji del je v višini blatnikov opazno razširjen in tako daje vtis vozila, ki trdno stoji na cesti. Če ima avtomobil nameščene pnevmatike, tako imenovane run-flat tires, ki tudi prazne omogočajo nadaljevanje vožnje, na zadku ni nadomestnega kolesa.

Novi RAV4 je zrasel v vse smeri. Za 145 mm daljši novinec ima za 70 mm daljšo medosno razdaljo. Tako je potniški prostor daljši za 85 mm, razdalja med hrbtnim delom sprednjega sedeža in sedalno površino zadnjih sedežev pa je večja za 55 mm. Večja notranja prostornost je bila snovalcem le izhodišče, saj so pripravili vrsto dognanih in uporabnih rešitev. Zlasti pri zlaganju zadnjih sedežev v ravno dno in tako postopnem povečevanju prtljažnika na račun potniškega dela. Sproščenost in udobje vožnje seveda povečuje tudi vrsta drugih oblikovnih rešitev, armaturo sestavljajo trije okrogli merilniki.

Toyota RAV4 se je vedno postavljala kot lahkotni terenec, ki ga voznik čuti kot osebni avtomobil. Pri njenem tretjem rodu ni nič drugače. Veliko zaslug za to ima podvozje. Spredaj sta kolesi vpeti posamično, zadaj pa odlično lego na cestišču, udobno namestitev potnikov in zgledne terenske zmogljivosti zagotavlja prostorska prema. Za pravšnje razporejanje navora med prednjima in zadnjima kolesoma skrbi elektronsko nadzorovana in vodena sklopka, nameščena pred zadnjim diferencialom. Na zahtevnejši podlagi je mogoče s preprostim pritiskom na gumb vključiti zaporo diferenciala. Takrat je razmerje pogona stalno in znaša 55:45. Ta možnost se samodejno izključi pri večji hitrosti vožnje.

Nadzor vozila v vseh voznih razmerah večajo in lajšajo še številna druga pomagala, kot so program nadzora stabilnosti (VSC), električni servoojačevalnik volana (EPS), pomoč pri speljevanju navkreber (HAC) in pomoč pri vožnji navzdol (DAC).


Novi RAV4 bo na voljo s tremi motorji. Bencinske barve brani dvolitrski štirivaljnik, na dizelski strani pa je sodoben 2,2-litrski pogonski agregat z dvema zmogljivostnima stopnjama. Dizelski različici sta na voljo le z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, pri bencinskem motorju pa je mogoče izbirati med ročnim petstopenjskim in štiristopenjskim samodejnim menjalnikom.

Toyota RAV4 naj bi se potrdila kot predstavnica tako imenovanega premijskega dela ponudbe. Zato so štiri stopnje opremljenosti posebej bogate in zagotavljajo praktično vse, seveda odvisno od tega, kako globoko ste pripravljeni seči v žep.

Novinka bo pripeljala v Slovenijo v prvi polovici marca. Ker je v zalogi še nekaj vozil prejšnjega rodu in ker tako veleva politika delovanja Toyote Adria, ostajajo cene zanjo še skrivnost.

Več na Delo.si