Loeb tudi brez tovarniške ekipe?

Avtomobilizem, Šport, WRC

Svetovno prvenstvo v reliju se bo po tradiciji začelo v monaški kneževini. Ozke gorske ceste v okolici Monaka in zimske razmere so reliju Monte Carlo, letos bo na vrsti že 74. izvedba, so vedno dajale…

Svetovno prvenstvo v reliju se bo po tradiciji začelo v monaški kneževini. Ozke gorske ceste v okolici Monaka in zimske razmere so reliju Monte Carlo, letos bo na vrsti že 74. izvedba, so vedno dajale pridih nevarnosti in avanture. Letošnji Monte Carlo začenja sezono svetovnega prvenstva 2006, v kateri bo za dirkače in ljubitelje enega najatraktivnejših športov na bencinski pogon marsikaj novega.

Od zadnje dirke leta 2005 v Avstraliji sta minila le dva meseca, sprememb pa je ogromno. Ostali sta le dve tovarniški ekipi, Ford in Subaru. Citroen svetovnega prvaka Sebastiena Loeba je napovedal enoletno prekinitev nastopanja, Peugeot se je po letu 2005 poslovil od elitnega reli tekmovanja, za enak korak sta se na ravni tovarniških ekip odločila Mitsubishi in Škoda.

A vse to konkurence ni oslabilo. Od najboljših voznikov ne bo le Estonca Markka Maertina, ki se je umaknil po lanski smrtni nesreči sovoznika Michaela Parka. Loeb, lani je rušil rekorde kot za stavo (deset zmag v sezoni, od tega šest zaporednih, skupno jih ima že 20, kot prvi v zgodovini pa je na enem reliju slavil na vseh HP), se je preselil k belgijskemu zasebnemu moštvu Kronos, ki je postalo Citroen v malem, saj so mu sledili tudi številni strokovnjaki francoskega moštva. Tako nihče ne dvomi, da bo “Superseb” tudi v zasebnem dirkalniku močan in nevaren tekmec, morda tudi za tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka. Njegova najhujša nasprotnika bosta po napovedih neuničljivi Finec Marcus Groenholm. Svetovni prvak iz let 2000 in 2002 je še pred slovesom Peugeota zamenjal moštvo in bo letos prvi mož Forda, Norvežan Petter Solberg, svetovni prvak 2003, pa je prva violina zadnje preostale tovarniške ekipe Subaruja. Za razliko od Francoza, ki bo vozil z lanskim modelom xsare, bosta imela njegova tekmeca na voljo sveža dirkalnika, saj je Ford pripravil pomlajenega focusa, Subaru pa novo imprezo. Pri Kronosu bo drugi voznik Španec Xavier Pons, pri Subaruju se bosta menjavala Francoz Stephane Sarrazin in Avstralec Chris Atkinson, pri Fordu pa stavijo na popolno finsko navezo, saj bo drugi voznik Mikko Hirvonen. Peugeotovi dirkalniki bodo prisotni v ekipi OMV Puegeot Norway, za katero bosta tekmovala Norvežan Henning Solberg in Avstrijec Manfred Stohl. Škodine dirkalnike moštva Red Bull, ki se je po formuli 1 odločil za vstop tudi v svet relija, pa bosta vozila Gilles Panizzi in Andreas Aigner. S škodo (ekipa First motorsport) bo na Monteju nastopil tudi lanski moštveni sotekmovalec Loeba Francois Duval, po odhodu Mitsubishija pa se je med “zasebnike” s svojim lanskim dirkalnikom preselil tudi Italijan Gigi Galli.

V konstruktorskem seštevku bo letos novost delitev na moštva razreda M1 in M2, ki pa se bodo borila za eno lovoriko. V prvem bodo nastopili Kronos Total Citroen ter tovarniški ekipi BP-Ford World Rally Team in Subaru World Rally Team. V M2 pa bodo ekipe OMV-Peugeot Norway, Red Bull Škoda in Stobart VK M-Sport Ford Rally Team, ki bodo tekmovali z lanskimi dirkalniki WRC. Medtem ko bodo morali dirkači v prvi skupini nastopiti na vseh relijih, morajo v M2 opraviti vsaj 10 od 16 dirk.

Loeb bo na reliju v Monaku naskakoval četrto zaporedno zmago. Tokrat bo to skušal prvič doseči s zasebnim moštvom, ki pa je že lani z dvema uvrstitvama na stopničke dokazalo, da ima velik potencial. “Ubraniti zmago v zasebnem dirkalniku je velik izziv, ampak jaz sem na to pripravljen. Vozil bom tako kot lani,” zagotavlja Loeb. Njegova sezona bo nadvse pestra, saj bo ob nastopih v SP testiral tudi novi dirkalnik C4, s katerim se namerava Citroen leta 2007 vrniti kot tovarniška ekipa. “Reli bo zelo zahteven. Marcus in Sebastien bosta moja najhujša tekmeca, vendar smo dobro pripravljeni. Sneg in mokrota nas ne bosta motila,” je v uspešen začetek nove sezone prepričan tudi Solberg. Groenholm bo med veliko trojico edini začel z novim dirkalnikom: “Avto je dober, za asfaltne preizkušnje smo povsem nared. Mislim, da se lahko vključim v boj za naslov prvaka.”
Sezona 2006 bo trajala od januarja do decembra, konec sezone pa bo namesto v Avstraliji letos v Walesu. Podobno kot lani bodo tudi letos kljub odstopom na posameznih etapah lahko nadaljevali reli naslednji dan, vendar bodo za vsako neizpeljano hitrostno preizkušnjo dobili petminutni pribitek na čas najboljšega. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je zaradi zmanjševanja stroškov v letošnji sezoni uvedla t.i. dvojčke; motorji in menjalniki bodo morali zdržati dva relija, posege pa bodo lahko opravljali šele po drugi dirki paketa. V M1 so vezani reliji Monte Carlo/Švedska, Mehika/Argentina, Španija/Korzika, Sardinija/Grčija, Nemčija/Finska, Japonska/Wales, Ciper/Turčija in Avstralija/Nova Zelandija. Ekipe v skupini M1 bodo morale tudi pozabiti na nekatera elektronska pomagala, tako bo po novem v teh avtomobilih namesto elektronskih mehanski diferencial.

Več na Delo.si