Coma in Alphand sta favorita

Motociklizem, Šport

Italijan Giovanni Sala (KTM) med motociklisti in Francoz Luc Alphand (Mitsubishi) med avtomobilisti sta zmagovalca 13. etape relija Dakar. Na skupno 567 kilometrih med gvinejskim Labejem in senegalsko Tambacoundo je Sala za 3:12 minute prehitel…

Italijan Giovanni Sala (KTM) med motociklisti in Francoz Luc Alphand (Mitsubishi) med avtomobilisti sta zmagovalca 13. etape relija Dakar. Na skupno 567 kilometrih med gvinejskim Labejem in senegalsko Tambacoundo je Sala za 3:12 minute prehitel Francoza Cyrila Despresa (KTM), tretji pa je bil še en Francoz, Alain Duclos (KTM; +3:32). Edini slovenski predstavnik na dirki, Miran Stanovnik, je bil 27. (KTM, +1:05:18). Vodstvo v skupnem seštevku je obdržal Španec Marc Coma (KTM), Stanovnik je 25. Pri avtomobilistih je skupno vodilni Alphand za 50 sekund ugnal Španca Carlosa Sainza (Volkswagen), še slabo minuto več pa je zaostal Južnoafričan Giniel de Viliers (Volkswagen).
 
V motociklistični konkurenci je legendarni italijanski enduro voznik Sala prišel do letošnje prve etapne zmage in zadržal tretje mesto v skupni razvrstitvi. Še vedno pa je premočno v vodstvu Coma, ki ima pred zadnjima etapama dobre pol ure prednosti pred danes drugouvrščenim Despresom. Stanovnika je vnovič doletel časovni pribitek, tako da je v skupnem seštevku zdrsnil na 25. mesto. Nekdanji smučarski zvezdnik Alphand, ki je v četrtek po bližnjem srečanju z drevesom Francoza Stephana Peterhansla prevzel skupno vodstvo, je še povečal prednost pred zasledovalci v avtomobilskem delu tekmovanja. Pred zadnjima dvema etapama ima Alphand tako že 22:13 minute prednosti pred de Viliersom, ki je danes ciljno črto prečkal kot tretji. Tokrat se je vnovič izkazal tudi dvakratni svetovni prvak v reliju Sainz, vendar mu kljub drugemu mestu ni uspel preboj po lestvici skupne razvrstitve, saj je še vedno 11.

Druga žrtev Dakarja
 
Številka 13 se bo v zgodovino relija Dakar 2006 nedvomno kot nesrečna številka. 13. etapa te najtežje preizkušnje je prav na petek 13. terjala že drugo letošnjo žrtev. Potem, ko se je v ponedeljek na 9. etapi smrtno ponesrečil avstralski dirkač Andy Caldecott, jo je danes skupil še gledalec. Žrtev je bil deček, ki si je reli prišel ogledat s svojo družino in medtem, ko je prečkal cesto nekaj kilometrov izven vasice Guinea, ga je zadel Litvanec Maris Saukans. Kljub temu, da je takoj dobil zdravniško pomoč je deček umrl v helikopterju med prevozom v bolnišnico.

V soboto bo na sporedu predzadnja, štirinajsta etapa (Tambacounda – Dakar, 634 km).

Več na Delo.si