Američani se še držijo

Aktualno, Zanimivosti

Na avtomobilski razstavi, ki se bo v soboto za javnost odprla v »Motownu«, poskušajo ameriški proizvajalci pokazati, da imajo še moči in idej, s katerimi bi okrepili v zadnjih letih vedno bolj ogroženi položaj. To…

Na avtomobilski razstavi, ki se bo v soboto za javnost odprla v »Motownu«, poskušajo ameriški proizvajalci pokazati, da imajo še moči in idej, s katerimi bi okrepili v zadnjih letih vedno bolj ogroženi položaj. To še posebno velja za koncerna General Motors in Ford, ki sta v okviru številnih znamk na detroitskem razstavišču Cobo predstavila različne modele, ki po eni strani odpirajo nove segmente – manjši, manj požrešni športni terenci –, po drugi strani pa se vračajo h koreninam in uvajajo sodobne izvedbe slavnih avtomobilov iz šestdesetih in sedemdesetih let. Tako je novi vodja ameriških operacij Forda Mark Fields dejal: »Deset let smo izgubljali tržni delež, zdaj želimo desetletje nasprotnega trenda.« Seveda ni hotel komenitrati težkega poslovnega položaja Forda, ki bo v kratkem tako kot GM napovedal zapiranje ameriških tovarn.

Večina analitikov je za zdaj zavrnila možnost, da bi se GM ali Ford tako kot proizvajalec sestavnih delov Delphi v prihodnosti zatekla v okvir stečajne zaščite, saj da bi takšen status slabo vplival na ugled znamke kakor v kateri drugi industrijski panogi. Na prvi tiskovni dan je pred Cobom demonstriralo okoli 500 delavcev, ki bodo okviru množičnega odpuščanja v Delphiju in GM kmalu izgubili delo. Bolje kakor Fordu in GM gre trenutno Chrylserju, ameriški enoti skupine DaimlerChrysler, ki je zadnjo krizo in odpuščanje preživel pred nekaj leti. Neameriška konkurenca v Detroitu ni čakala križem rok, še posebno japonske in korejske znamke, za večino katerih je leto rekordne prodaje in zaslužkov. Od evropskih proizvajalcev gre v ZDA dobro BMW-ju, Audiju, manj Mercedesu in še manj Volkswagnu. Ta se trenutno ukvarja s poglobljeno raziskavo, kakšne izdelke naj Američanom ponudi v prihodnje.

V Detroitu se je prvič v ZDA predstavilo tudi kitajsko avtomobilsko podjetje, in sicer družba Geely. A je zaradi tehničnih pomanjkljivosti njenih vozil na ameriški trg ne bo pred letom 2008 ali 2009.

Več na Delo.si


Sorodne vsebine