Na Monteju tudi posadka Jereb-Kacin

Aktualno

Ko se bodo 19. januarja na prvi dirki nove sezone svetovnega prvenstva v reliju v Monte Carlu na ceste zapeljali najboljši dirkači na svetu, bo med njimi tudi Andrej Jereb. Slovenskemu državnemu prvaku se je…

Ko se bodo 19. januarja na prvi dirki nove sezone svetovnega prvenstva v reliju v Monte Carlu na ceste zapeljali najboljši dirkači na svetu, bo med njimi tudi Andrej Jereb. Slovenskemu državnemu prvaku se je izpolnila večletna želja po nastopih v elitni konkurenci, za prvo nalogo pa si je zadal predvsem prihod v cilj tradicionalne, letos že 74. preizkušnje v okolici monaške kneževine, ene najnapornejših dirk v koledarju SP v reliju.

Z nastopom med elito se je najboljši slovenski reli voznik zadnjih let spogledoval že nekaj let, nastop na reliju Monte Carlo pa zanj predstavlja poseben izziv: “Monte Carlo je bil moja tiha želja že nekaj let. Reli je zelo nepredvidljiv, spominja na Švedsko in kar se tekmovalnih lastnosti tiče, nam ne bo lahko.” Jereb je pred tremi leti na Monteju nastopil kot izvidnik za hrvaško posadko, vendar bo od takrat prevoženih hitrostnih preizkušenj letos na sporedu le ena, pa še ta v drugi smeri, tako da si s temi izkušnjami ne bo mogel prav veliko pomagati. Njegov sovoznik Miran Kacin se prav tako zaveda, da bo nastop na reliju pomenil povsem novo izkušnjo: “Reli je eden najbolj zahtevnih na svetu, tako po tekmovalni kot logistični plati. Zahteva precej več priprav kot reliji državnega prvenstva, specialna pravila na SP pa to še zaokrožujejo. To je korak naprej za našo ekipo.”

Športni direktor ekipe Dunlop OMV Racing je nekdanji reli voznik Brane Küzmič. “Ekipa se je izkazala na nedavni prireditvi v Bologni. Andreju ne manjka izkušenj, naš cilj pa je bil že

pred leti, da bi nekoč nastopili na reliju za SP. Prepričan sem, da bomo prišli na cilj, osebno pa mislim, da lahko pridemo med prve štiri v skupini N,” je bil Kuezmič optimističen v napovedih, vendar je aktivni udeleženec projekta njegove želje nekoliko znižal. “Zame je velik uspeh že to, da so nas sploh sprejeli na dirko. Želim si priti na cilj, kar je lahko v razmerah, kakršne so na tem reliju, zelo težko. Želim si na tistih hitrostnih preizkušnjah, ki mi bodo odgovarjale, doseči boljši rezultat v svoji skupini, pri končni uvrstitvi pa bi bil zelo vesel osmega mesta v moji skupini.” V skupini N, kjer bo s Subarujem Imprezo SXI tekmoval Jereb, bo nastopilo 15 tekmovalcev.

Naloga, ki so si jo zadali v moštvu, bo zelo zahtevna. V projektu Monte Carlo bo sodelovalo 20 ljudi, Jereb in Kacin se bosta v kneževino kot prva podala že to nedeljo. Nastop na reliju za SP bo nedvomno tudi velik finančni zalogaj, čeprav Jereb številk na predstavitvi projekta v Ljubljani še ni želel izdati: “Stroški so ogromni, kalkulacije še nismo delali, da se ne bi morda že pred začetkom ustrašili. Šele po dirki bomo videli, koliko to res stane. Že startnine znašajo od 4.000 do 32.000 evrov, na srečo so za nas bolj na spodnjem koncu,” je pojasnil Jereb.

Reli v Monte Carlu se bo z ogledi proge začel 17. in 18. januarja, 19. bosta na sporedu “shakedown”, zadnji tehnični pregled avtomobilov pred relijem ter ceremonialni start, od petka do nedelje pa sledijo trije dnevi s po šestimi napornimi hitrostnimi preizkušnjami (skupna dolžina relija je 1.300 km) v okolici kneževine.

Več na Delo.si