Tehnologija udobja

Citroën, Testi

Citroën ohranja svojo dinamičnost in pri tem nikoli ne pozabi, da že vse od začetka petdesetih let prejšnjega tisočletja vztraja pri inovativnem razvoju svojih avtomobilov. Pa naj bo to komu všeč, ali pa tudi ne….

Citroën ohranja svojo dinamičnost in pri tem nikoli ne pozabi, da že vse od začetka petdesetih let prejšnjega tisočletja vztraja pri inovativnem razvoju svojih avtomobilov. Pa naj bo to komu všeč, ali pa tudi ne. Nedvomno pa je iz dokaj »neugledne družbe« prav z zadnjimi tehnološkimi smernicami in drznim konceptom stopil korak naprej. Tudi po zaslugi prenovljenega modela C5.

To »inteligentno« vozilo za dolge razdalje, ki v enem združuje stil, prostornost notranjosti in zmogljivosti, se v višjem srednjem razredu vozil meri z bolj ali manj ugledno konkurenco (mondeo, passat, mazda 6, avensis, primera, laguna) in tistih iz Azije. V nobenem pogledu pa C5 ne gre primerjati s konkurenco (tisti iz Azije niso merodajni), saj so se pri Citroënu nekoliko zdramili in odpravili vse stilske »kikse« modela C5. Najverjetneje so se po odzivu kupcev kar nekaj časa tolkli po glavi, potem ko so ugotovili, da bi bil že njegov predhodnik lahko prodajni hit. Zadetek v polno!

C5 se ne pojavlja v štirivratni obliki, kot bi sicer lahko pričakovali avtomobila z vrha limuzinske ponudbe, saj limuzinski zadek intiligentno skriva peta vrata, z njihovo uporabnostjo vred. Prenova je doletela tudi sprednji del vozila, retro maska, uporaba kroma in futuristične luči po novem bolj ustrezajo podobi Citroëna, kjer si drzen francoski dizajn in tehnologija že od samih začetkov podajata roki. Tudi v notranjosti te C5 z udobjem popelje do vrhucev. Izbrana uporaba materialov, pregledni analogni in digitalni merilniki, udobni sedeži z naslonom za roke, dvopodročna klimatska naprava, digitalni zaslon za nadzor parkiranja in cel kup elektronskih pripomočkov z obsežno osrednjo konzolo na čelu. Slednja ni preveč v koraku s časom in tehnološka dovršenost C5 kar nekoliko zbledi. Napaka, ki jo bodo ob osvežitvi modela nedvomno opazili in odpravili. O prostornosti in uporabnosti prostora v C5 sploh ni potrebno razglabljati, saj že dejstvo o »skritih petih« vratih pove vse.

Nekoliko bolj športno navdihnjeni C5 z ekskluzivno opremo poganja trilitrski šestvaljnik z zasnovo v obliki črke V, nadvse udobno vožnjo pa nadgrajuje šeststopenjski avtomatski menjalnik. Štiriindvajset ventilski pogonski agregat z oznako 3.0i, ki je izšel iz motorja 3.0i, s katerim je opremljeno tudi vozilo C8, razvije zmogljivih 210 KM (152 kW) pri 3750 vrtljajih na minuto in kar 285 Nm navora. Z novim sistemom krmiljenja odmične gredi za dovajanje goriva, kjer razdelilni sistem z nenehnim variabilnim krmiljenjem ventilov (VVT) omogoča optimalno polnjenje zgorevalnih komor ne gleda na število vrtljajev motorja, ta prenovljeni motor deluje izjemno prožno in se poleg tega ponaša še z mehkobo šestvaljnika. V menjalniku se nedvomno skriva športni duh Citroëna, saj se pod krinko športnega programa sicer zelo udobnega menjanja prestav skriva prava zver.

Vožnja s C5 je udobna. Tudi po zaslugi hidroaktivnega vzmetenja, ki omogoča nastavitev trdote in višine podvozja. Udobje notranjosti ter prožnost šestvaljnika v kombinaciji s pametnim menjalnikom te popelje na nepozabno popotovanje. Sliši se kot v oglasu, a med udobnim sedenjem v naslonjaču in igranjem z vso možno čudežno tehnologijo ob volanskem obroču, vožnja neskončno hitro mine. Še hitreje pa mine s pomočjo »skritega« potenciala šestvalnjika, uporabe športnega programa avtomatskega menjalnika in naravnanjem podvozja na športno. Tedaj C5 postane zverina, ki se kljub zajetni teži (1600kg) presenetljivo dobro obnese tudi med ovinki.

Zaradi limuzinske medosne razdalje mu bolj odgovarjajo hitri in dolgi ovinki. Kadar se spozabiš na cestne omejitve ali pa na avtocesti v ogledalu zagledaš naduteža z levim smerkoazom, tedaj le pohodiš plin in se po sistemu »kick-down« odlepiš od večine najosnovnejših modelov bavarcev, audijev, lagun in podobne preopevane navlake. V ogledalu še ujameš začuden par oči in izgineš v daljavi. Malce zoprno je le, da po vsej verjetnosti slej ko prej zaviješ na bencinsko črpalko. Udobje zmogljivosti nekaj stane, to je popolnoma jasno. C5 namreč razvije končno hitrost pri 230 km/h, z mesta do 100 km/h pa potegne v 8,6 sekunde. In preprost matematični račun upoštevajoč trilitrsko delovno prostornino, štiri ventile na valj, vrtljaje in športno naravnan menjalnik se popolnoma izide; poraba ob brezglavi vožnji je vrtoglavih 13,7 litra na 100 prevoženih kilometrov. Zato se v C5 raje prepustiš odličnemu audio sistemu, se udobno zlekneš v »naslanjač« in preigravaš z vso obvolansko tehnologijo. Medtem naletiš še na tempomat in porabo spraviš na 12,2 litra, kar se ekonomsko povsem izide z udobjem in zmogljivostjo tega formata. Če bi se šel poslovneža pri štiridesetih, z družino, vikendom in pasjo ljubeznijo, takrat bi navijal za »top« model C5. Tudi zaradi pete zvezdice na NCAP testu. Do takrat pa bom navijal za Sebastiena Loeba in Citroënove podvige v svetovnem reli prvenstvu.

Cena testnega modela: 7.610.000 tolarjev

Citroën Slovenija