Gokard s 193 konji

Aktualno

Pri Schnitzerju se ukvarjajo s predelavami vozil. To je dejstvo! Drugo dejstvo pa je, da so se spravili tudi nad britanskega minija. No, koliko je mini britanski, oziroma angleški, se krešejo mnenja. Pa raje pustimo…

Pri Schnitzerju se ukvarjajo s predelavami vozil. To je dejstvo! Drugo dejstvo pa je, da so se spravili tudi nad britanskega minija. No, koliko je mini britanski, oziroma angleški, se krešejo mnenja. Pa raje pustimo nesoglasja o izvoru avtomobila pri miru in se raje posvetimo nemško predelanemu miniju.

30 konj več

Motor v miniju cooperju S zmore zaradi povečanja vrtljajev rootsovega kompresorja (s tem se poveča tlak vstopnega zraka) 30 konjskih moči več od originalnega. 193 konj je na voljo pri visokih 7000 vrtljajih motorne gredi na minuto, kar je »tisočaka« višje kakor pri »nenaviti« različici. O največjem navoru lahko le ugibamo. Tega podatka nisem zasledil nikjer v novinarjem namenjenem čtivu. Je pa zagotovo večji, kakor pri originalu. Z novo zalogo moči mini potegne do 235 kilometrov na uro, za pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro pa porabi le 6,9 sekund.

Avtocesta ni zanimiva

Mini se že »po defaultu« najbolje počuti na zavitih, vzpenjajočih se cestah. Tudi predelan ima enak okus. Zahvaljujoč dodelanem podvozju, pnevmatikam mer 215/40 na 17 palčnih schnitzerjevih platiščih, dodatnim spoilerjem in športnimi obrobami pragov in še čem, se še bolje drži na cesti. Krotenju vozila na ovinkih bo v pomoč tudi športen usnjen volan, ki ima za vsak slučaj vgrajeno tudi zračno vrečo. Zamenjane so tudi stopalke, ki so širše in izdelane iz aluminija. Aluminijasta je tudi prestavna ročica, ki zna biti pozimi prav nemarno hladna.

Kakšen del se najde tudi za slabotneje motorizirane minije!

 
Na primer izpušne cevi z lepšimi konci. Mimogrede, tudi kakšen spoiler bi »sedel« na, recimo, osnovnega, 90 konjskega minija. Ali pa na »dizelca«. Pika na »I« pa je ogroooomno strešno okno velikosti dobrega pol kvadratnega metra.Točne mere so 710 krat 810 milimetrov. S tem mini postane nekakšen »pol-kabriolet«. Avto za uživanje torej! Malo manj uživaška je cena. Za ceno predelave sicer ne vem, vendar je že nepredelani mini cooper S (pre?)drag!

 

Tomaž Novak