Tone

Aktualno, Zanimivosti

Nekdaj največji in najmočnejši koncern izgublja vojno, ki jo je pred leti sam začel. Ironično, Hitler z Nemčijo je isto izgubil vojno v kateri je želel zavladati svetu, sedaj Američanom propadajo cilji, kateri so že…

Nekdaj največji in najmočnejši koncern izgublja vojno, ki jo je pred leti sam začel. Ironično, Hitler z Nemčijo je isto izgubil vojno v kateri je želel zavladati svetu, sedaj Američanom propadajo cilji, kateri so že bili na vidni razdalji oziroma celo že premagani.

Kdaj se je vse skupaj pravzaprav začelo je težko reči. Dejstvo je, da koncern, ki ima pod seboj znamke Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall in delno tudi Daewoo tone v izgubah. General Motors je v letošnjem letu pridelal že 3,8 milijarde dolarjev izgube, očitno je da v zadnjem mesecu ne bodo prišli do dobička.

Lani in tudi še letos bo General Motors izdelal največ vozil na svetu, vendar ga je po finančni plati Toyota dohitela in prehitela. Najbolj žalostno je, da približno 320.000 zaposlenih ne ve kako dolgo bo še obdržalo svoje službe. Vsi jih vsekakor ne bodo izgubili, bodo pa pri General Motorsu v naslednjih dveh leti odpustili približno 30.000 delavcev. Sindikati, ki so si pred leti, ko je General Motors plaval v oblakih izborili dobro plačano zdravstveno varstvo, sedaj izgubili tudi to in s tem bo koncern privarčeval dodatne tri milijarde dolarjev. Trpela bo tudi proizvodnja saj se bo letna proizvodnja zmanjšala za milijon vozil.

Vendar je vsako stvar dobro pogledati tudi z dobre plati. S tem ko en koncern izgublja na moči, drugi pridobiva in v tem primeru je to Toyota, ki pa bo zaradi tega gradila nove proizvodne obrate…