Dirka v osrčju puščave

Motociklizem, Šport

Predzadnja letošnja dirka za svetovno prvenstvo v vzdržljivostnih rallyjih – po Združenih arabskih emiratih je danes zavila v osrčje največje peščene puščave na planetu in prinesla prve resne težave in visoke sipine. Stephane Peterhansel je…

Predzadnja letošnja dirka za svetovno prvenstvo v vzdržljivostnih rallyjih – po Združenih arabskih emiratih je danes zavila v osrčje največje peščene puščave na planetu in prinesla prve resne težave in visoke sipine.

Stephane Peterhansel je pokazal, da tukaj nima konkurence in mu zmago lahko prepreči le še tehnična težava. Ali pa zdravstvena, kot je danes občutil njegov moštveni kolega. Juan Roma je moral namreč zaradi zastrupitve s hrano izpustiti drugi del dirke in predčasno zaključiti etapo. 

Med Motoristi je Cyril Despres po hudem, boju s Como in Casteaujem zmagal in še povečal svojo prednost v skupnem seštevku. Odlično pa je dirkal tudi Slovenec Miran Stanovnik, ki se še vedno bojuje z bolečinami v hrbtenici. Po današnji štiristo kilometrov dolgi peščeni etapi se je prebil na skupno dvanajsto mesto in seveda še povečal vodstvo v svojem razredu.

»Končno tehnično zahtevna in navigacijsko zapletena etapa. Danes ni odločala le moč motorja in voznika tako, da sem tudi jaz, ki še vedno nisem povsem okreval po lanskoletni poškodbi imel možnost za dobro uvrstitev. Najbolj sem vesel, da sem videl, da v tem letu okrevanja nisem izgubil občutka za navigacijo in koncentracijo tudi v najtežjih razmerah.«

Da so razmere zares skrajne priča tudi medicinsko preverjanje gostote krvi pred vsakim startom. Prav na tej dirki so namreč dirkači že umirali zaradi dehidracije, zato letos organizator vsak večer preverja ali je tekmovalčevo telo pripravljeno na start naslednje jutro. Miran je test opravil z odliko, saj na dan popije več kot šest litrov tekočine.

Drugi Slovenec, Tomaž Merhar je po današnji etapi na devetindvajsetem mestu, sinoči pa je od organizatorja dobil tudi nagrado za fair play, ker je pomagal sotekmovalcu, ki mu je sredi etape zmanjkalo goriva.

Več na Delo.si