Vsekakor družinski avtomobilček

Renault, Testi

Modus je pravšnji avtomobil za mlado družino z dvema malima navihanima otrokoma, očkom ter mamico, ki nosi hlače pri hiši. Zakaj? Zato! Kakovostno izdelan, solidna cena, a prešibak dizelski motor. Dolgo časa sem potreboval, da…

Modus je pravšnji avtomobil za mlado družino z dvema malima navihanima otrokoma, očkom ter mamico, ki nosi hlače pri hiši. Zakaj? Zato! Kakovostno izdelan, solidna cena, a prešibak dizelski motor.

Dolgo časa sem potreboval, da sem dojel vsebino Modusovega oglasa oziroma slogana: »Odrasti! Le zakaj?« Renaultovi oglaševalci niso s tem želeli povedati, da je avtomobil namenjen samo mladim, še neodraslim ljudem, temveč da oglas govori točno o Modusu, ki pravi da je Modus majhen avtomobilček, ki se trudi izgledati mladostno, hkrati pa mu ni potrebno zrasti v dolžino, širino in višino, ker je že sedaj dovolj prostoren. Sprednji del avtomobila je sorazmerno kratek z (ne)zanimivimi žarometi, ki nekako ne sovpadajo s celotnim dizajnom avtomobila. Pokrov motorja je dinamično (valovito) oblikovan z značilno črto (videna že pri Cliu, Kanguju,…), ki deli pokrov motorja na dva dela. Zanimiva je bočna linija, katera pod okni do sredine rahlo pada ter se nato začne proti zadku zopet dvigovati. Ravno nasprotno je z linijo nad okni oziroma s strešno linijo, kjer najprej narašča in se nato počasi spušča. Tako velika okna omogočajo odličen razgled na naravo, vasi in mesta na daljših potovanjih. Zadek je odsekan, vendar vizualno rešen pred povprečnostjo z zanimivimi okroglimi lučmi, ki se v spodnjem delu zaključujejo pravokotno skupaj z velikimi petimi vrati. Lep zaključek celotnega avtomobila dajo 15-palčna platišča iz lahke litine »Kimono«.

Kljub prevladovanju plastike v potniški kabini ta ne deluje ceneno, po zaslugi dvo barvnih vzorcev. Na osrednji konzoli je tipična imitacija aluminija. Tritočkovni volanski obroč je dobro oprijemljiv. Prestavna ročica ter ostali gumbi so v dosegu roke. Odlagalnih površin je več kot dovolj, tudi pred voznikom, kjer so ponavadi merilnik hitrosti, obratomer; je velika odlagalna površina saj so merilniki digitalni ter na sredini armaturne plošče. Sprašujem pa se, zakaj podobne odlagalne površine ni na sovoznikovi strani. Mlade mamice in očki bodo cenili sistem ISOFIX, za zapenjanje njihovih najmlajših. Sedeži niso dirkaški (očka bo trpel), so pa udobni in svojo pravo vrednost pokažaje na daljših poteh. Prilagodljiva zadnja klop Triptic omogočarazlične konfiguracije glede na velikost prtljažnega prostora.

Modusa poganja dizelski 1,5 litra velik turbo motor s 65 konjskimi močmi, ki 1180 kilogramskega Modusa potegne le do tja nekje 156 km/h končne hitrosti. Pospešek od 0 do 100 km/h je več kot 15 sekund. V zavojih se sicer dobro drži cestišča pa vendar kot sem omenil v uvodu, mami je odločila da ga kupite. Očka bi vsekakor raje vozil različico z 80 konjskimi močmi. Zelo priročno za celotno družino je nizka poraba dizla, ki je na testu znašala povprečno 5,7 litra na sto prevoženih kilometrov. Odlično! Izpust CO2je po zaslugi Renaultovih inženirjev minimalen in znaša 125 gramov na prevoženi kilometer.

Ob zaključku je jasno razvidno, da se za Modusa odloči mami, očka pogleduje raje za bolj športnim Meganom, odločitev pade, kar oči ceni šele kasneje… bo pa oči peljal družinico na kakšno dirko.

Tehnični podatki

Motor

1461 cm3

Moč (KM/kW)

65/48

Zavore

Spredaj zračeni koluti/zadaj bobni + ABS

Gume

185/60 R15

Posoda za gorivo

49 l

Masa praznega vozila

975 kg

Maksimalna hitrost

156 km/h

0 – 100 km/h

15,9 s

Poraba goriva

5,6/4,2/4,7

Izpust CO2

125 g/km

Cena osnovnega vozila

2.945.000,00 SIT

Cena testnega vozila

3.225.000,00 SIT