Rossi izziva Doohana

Avtomobilizem, Šport

V nedeljo bo v Valencii na sporedu zadnja letošnja dirka svetovnega motociklističnega prvenstva. Medtem ko sta prvaka v elitnem razredu MotoGP in četrtlitrskem razredu že znana, to sta Valentino Rossi (Yamaha) in mladi Španec Daniel Pedrosa (Honda), pa je…

V nedeljo bo v Valencii na sporedu zadnja letošnja dirka svetovnega motociklističnega prvenstva. Medtem ko sta prvaka v elitnem razredu MotoGP in četrtlitrskem razredu že znana, to sta Valentino Rossi (Yamaha) in mladi Španec Daniel Pedrosa (Honda), pa je boj za lovorov venec povsem odprt v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Trenutno je v boljšem položaju Švicar Thomas Luethi (Honda), 23 točk za njim zaostaja Finec Mika Kallio (KTM).

Dirkališče Ricardo Tormo bo v nedeljo prizorišče zadnje dirke motociklistov, kjer bo velika nagrada Španije spustila zastor nad letošnjim dogajanjem. Približno 200.000 gledalcev, koliko jih pričakujejo prireditelji, bo lahko videlo, kako bo 26-letni Valentino “dottore” Rossi, ki je kot drugi dirkač na svetu osvojil naslove prvakov v vseh kategorijah, prejel novo lovoriko. Poleg tega bo Italijan skušal izenačiti rekord Micka Doohana po številu zmag v eni sezoni, saj se mu je dvanajsta najvišja stopnička v enem letu na zadnji preizkušnji v turškem Carigradu izmuznila, ko ga je prehitel rojak Marco Melandri (Honda). Slednji bo ob Američanu Nickyju Haydnu (Honda) eden glavnih favoritov za tokratno zmago, čeprav je Rossi v Španiji slavil v zadnjih dveh sezonah. Melandri je bil leta 2002 na španskem dirkališču uspešen s četrtlitrskim motorjem. Za drugo mesto v skupnem seštevku ima poleg Melandrija in Haydna možnosti še Colin Edwards (Yamaha), medtem ko rekorder dirkališča v Valencii Max Biaggi (Honda) teh možnosti nima več.

V četrtlitrskem razredu zadnji dve sezoni prednjači Daniel Pedrosa, ki ima tudi letos naslov prvaka že zagotovljen. Španec je na domačem dirkališču zmagal že lani, tako da tudi tokrat sodi med ožje favorite za zmago, preden pa prihodnje leto prestopi v MotoGP, bo v Valencii prav gotovo domačim navijačem želel še enkrat dokazati svojo nepremagljivost. Vendar pa bi mu veselje lahko pokvaril Avstralec Casey Stoner (Aprilia), ki je bil najhitrejši tudi v Carigradu, od zadnjih štirih preizkušenj pa je zmagal na treh.

Trenutno je v odlični formi, kar bo vsekakor želel dokazati na nedeljski dirki. Zadnjič bo na 250-ccm težko Aprilio sedel Francoz Randy de Puniet, ki se prihodnjo sezono s Kawasakijem seli v najprestižnejši razred, Jorge Lorenzo (Honda) pa v Španijo prihaja z zadnjo možnostjo, da postane najmlajši zmagovalec dirke v četrtlitrskem razredu. V začetku sezone se je v Mugellu prebil vse do drugega mesta.

Povsem odprt je boj v najšibkejšem razredu, kjer je huda napaka v zadnjem krogu dirke v Turčiji Finca Miko Kallia (KTM) najverjetneje stala naslova. Finec, ki se za naslov najboljšega bori s Švicarjem Thomasom Luethijem (Honda), je v razburljivi preizkušnji še krog pred koncem vodil, toda v prvem zavoju zadnjega kroga je zdrsnil in končal v pesku ob stezi; pri tem pa bi skorajda s seboj potegnil še Švicarja. S tem ima slednji pred zadnjo dirko 23 točk naskoka, Finec pa lahko upa na naslov le v primeru, če bo v Španiji zmagal, Luethi pa ne bo boljši od 14. mesta. V Carigradu je prvič v karieri zmagal Francoz Mike Di Meglio pred Italijanom Mattio Pasinijem in Japoncem Tomojošijem Kojamo. Odprt je tudi boj za naslov konstruktorskega prvaka, trenutno je v najboljšem položaju španski Derbi, ki bi bil po letu 1988 prvi proizvajalec, ki je na najvišji stopnički zamenjal Hondo oziroma Aprilio.
Več na Delo.si